logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony XR-C500RDS. Radio działa, ale na wyświetlaczu pokazują się głupoty.

Horn 27 Lut 2006 18:56 1668 6
REKLAMA
  • #1 2354668
    Horn
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Może ktoś mi pomoże z tym radyjkiem, a więc tak radio działa ale na wyświetlaczu pokazują sie jakies głupoty, tak jakby wyświetlał wszystko naraz (trochę słabiej niż powinien) w panelu wygląda mi że jedna dioda jest spalona oznaczona ona jest tylko napisem 6 - 2. Co to może być za dioda, wymiana coś pomoże czy szukać innych przyczyn. Nie wiem czy szukać drugiego panela bo może to wcale nie on jest walnięty. I jeszcze na koniec zapytam schemat do tego radia to gdzieś znajdę ?
    Z góry dzięki za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2355640
    MirMak
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Może to jest dioda Zenera na 6.2V.Prawdopodobnie brakuje Ci gdzieś zasilania 5V w panelu lub w radiu na którymś z procesorów.Może też się zdarzyć, ze jest trochę za duże i z tego powodu masz choinkę na wyświetlaczu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2356349
    Horn
    Poziom 13  
    Dzieki za odpowiedzi, to jest prawdopodbnie dioda zenera wylutuje ją jak znajdę taką samą to wlutuje nową i zobaczymy czy to coś pomoże.
  • REKLAMA
  • #5 2755678
    Horn
    Poziom 13  
    No i fajnie panel dziła o.k. ale teraz wyszło że z radiem jest cos nie tak. Dziwnie reaguje na przyciski nie da się poprawnie ustawić basu, wysokich, balansu itd panel 100% sprawny. Chyba jakiś procek się wysypał ? Pomorzecie bo radio stare jak sam tego nie zrobię to naprawiać się tego nie opłaca.
  • REKLAMA
  • #6 2756412
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1321
    Jak volume leci od razu do połowy i po następnym naciśnięciu na max to procesor główny w radiu na śmietnik (radio było źle podłączone).
  • #7 2756471
    Horn
    Poziom 13  
    No to radio chyba też mogę wywalić ? Chyba że coś się da tu jeszcze wykombinować ? Ew. gdzie wymienć procesor i jakie to koszty ? Chciałbym to radio mimo wszystko reanimować.

Podsumowanie tematu

✨ W radiu Sony XR-C500RDS pojawia się problem z wyświetlaczem, który pokazuje nieczytelne, nakładające się znaki, co może być spowodowane uszkodzoną diodą Zenera 6,2V odpowiedzialną za stabilizację napięcia 5V w panelu lub procesorze. Wymiana diody na nową o tych samych parametrach może rozwiązać problem z wyświetlaczem. Po naprawie panel działa poprawnie, jednak radio wykazuje błędy w działaniu przycisków i regulacji dźwięku, co wskazuje na uszkodzenie głównego procesora radia, prawdopodobnie spowodowane nieprawidłowym podłączeniem. Wymiana procesora jest trudna i kosztowna, co rodzi pytania o opłacalność dalszej naprawy. Schemat urządzenia dostępny jest pod wskazanym linkiem na forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA