logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATI RADEON 9550 XT i ECS KT600a...dziwny problem ..

marcin_koniuszko 27 Lut 2006 20:26 1149 6
REKLAMA
  • #1 2355019
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam. Niedawno zakupiłem Radeona lecz chyba nie chce współpracować z resztą mego kompa.

Problem wygląda nastepująco :

Pedlączam grafike, wszystko OK, instaluje stery itd. wszystko OK, robie tescik 3Dmarkiem wszystko OK. Podkręcam delikatnie karte i robie test 3Dmarkiem - wszystko OK (3910 pkt). Niby wszystko ok ale jednak jak odpalam jakołkolwiek gre obraz sie zawiesza, musze dać CTRL+ALT+DEL i zrestartować kompa.

Próbowałem różnych sterów i nic, nadal to samo. 3DMARK dziala ale zadna gra NIE.

Nie mam pojęcia dlatego tak sie dzieje ??

Konfiguracja mojego kompa :
    AMD SEMPRON 2300+
    512 RAM KINGSTON
    HDD 80 giga
    Płyta ECS KT600a

Czy ktoś wie o co tu chodzi ??
  • REKLAMA
  • #2 2355044
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 694
    jaki masz zasilacz ??bo on może być powodem twoich zmartwień
  • REKLAMA
  • #3 2355179
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Sorki. Zapomnialem napisać zasilacz ModeCom FELL 300W.

P.S
    Zakładałem też moją grafe do innego kompa i śmiga, zakładałem identyczną grafe do mojego kompa i to samo - NIE DZIALA :(

O co tu chodzi ??
    Na innym kompie wszystko OK :D :?:

Najbardziej mnie zastanawia, że 3Dmark przechodzi bez problemu. Testowałem nim całą noc i działało stabilnie, a gierki nie chcą działać...
  • #4 2359481
    marcin_koniuszko
    Poziom 15  
    Czy ktoś sie już z czymś takim spotkał ?? Może to wina chipu KT600 ??

Niech ktoś napisze co mam zrobić (chyba najlepiej wymienic płyte:D) ale może jest jakieś inne wyjście ?? :

PZODRO
  • REKLAMA
  • #5 2360250
    kluczos
    Poziom 12  
    Spróbuj podłączyć mocniejszy zasilacz jeżeli masz możliwość, jeżeli nie to, to może jakimś cudem za bardzo sie grafa przegrzewa a jeżeli też nie to... to pozostaje 3 opcja płyta główna ECS co mówi samo za siebie :P
  • REKLAMA
  • #6 2374376
    mkk7
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zgadzam się ,wygląda na słabiutki zasilacz . Trzeba sprrubować zapiąć większy. Wystarczy że akurat ta linja będzie słabsza .
  • #7 2375665
    scorpio5
    Poziom 13  
    zaktualizuj BIOS
    jeżeli masz możliwość, to spróbuj podłączyć mocniejszy zasilacz
    podejrzewam, że grafika dostaje za mało prądu
    jeśli powyższe sugestje nie pomogą, to wydaje mi się, że zasilanie AGP na płycie nie wyrabia ( czego zresztą wymagać po najtańszej płycie na rynku ) i więcej z niej nie wyciśniesz

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej ATI Radeon 9550 XT na płycie ECS KT600a zgłasza problem z zawieszaniem obrazu podczas uruchamiania gier, mimo że testy 3DMark przechodzą bez błędów, także po lekkim podkręceniu karty. Karta działa poprawnie na innym komputerze, natomiast identyczna karta w jego konfiguracji również wykazuje ten sam problem. Konfiguracja obejmuje procesor AMD Sempron 2300+, 512 MB RAM Kingston oraz zasilacz ModeCom FELL 300W. Wskazywane przyczyny to niewystarczająca moc zasilacza, możliwe problemy z zasilaniem AGP na płycie głównej lub przegrzewanie się karty. Zalecane rozwiązania to podłączenie mocniejszego zasilacza, aktualizacja BIOS-u płyty głównej oraz ewentualna wymiana płyty głównej, gdyż ECS KT600a może mieć ograniczenia w dostarczaniu stabilnego zasilania dla karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA