logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spowolnienie w grach na AMD Athlon 1700Xp po modyfikacji płyty ECS L7S7A2

Lukashh 08 Mar 2007 06:48 7332 26
REKLAMA
  • #1 3655639
    Lukashh
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Mam taką konfiguracje:

Amd Athlon 1700Xp (1466 Mhz podkrecony 2200Xp 2Ghz)
    Płyta ECS L7S7A2
    ATI Radeon 9000
    512 DDR 2 kosci

Dysk Twardy WD 400jb 40 GB i SAMSUNG 80GB

Procesor przetaktowałem robiąc mod na płycie głównej tj. zwierajac pare stykow z jakiegos mikrochipa tak jak wyczytalem kiedys na stronie o mojej plycie glownej. Przez to z procesora ktory miał 1466MHZ osiągnąłem 2 GHZ (chłodzenie mam dobre i wszystko ciagle monitorowane programem w windows)

Kiedys mialem zwis i restart. Pozniej jakis okres po tym zobaczylem ze na złączu ATX płyty głównej jest przykopcenie - od razu zdjalem moda przez co moj procesor chodził na 1.8Ghz

Wszystko było ok az jakies 2 miesiace temu zauważyłem totalne spowolnienie komputera w grach:

Swój problem wczesniej opisałem na elektrodzie ale nikt nie potrafił udzielić mi wystarczającej odpowiedzi:
    "
    Problem polega na tym , ze kiedy gram w grę Call of duty to mam te 80 fpsow ale czuje sie jak bym gral na 30. Od 5 dni tak mam więc widze kolosalną różnicę pomiedzy tym co było a tym co jest :/
    Patrząc na buden i idac widze jakie są przekłamania na budynku - rozlewa sie przez co to bardzo męczy wzrok.

Windowsa instalowalem 2 razy zeby wykluczyc zle dzialanie jakichs programow.

Dysk zdefragemntowany jak zawsze u mnie sprawdzilem go programem do diagnozy dyskow firmy WD i zero błędów. ASPI zainstalowane dx 9c zainstalowany DMA włączone DMA 5 - 100

Sterowniki do plyty glownej zainstalowane.

Podczas pracy w windowsie nie widac jakiegos zwolnienia dziala jak zawsze, podczs ogladania filmow to samo. Tylko problem z tą grą - mozliwe ze z grami ale gram tylko w tą jedną sieciówkę.

Kiedys podkreciłem za mocno procka - zrobilem moda na plycie glownej (dzieki niemu mozna bylo dac wieksze napiecie na procka) po paru miesiacach zauwazylem ze zlacze atx jest przykopcone wiec zlikwidowalem moda.

Pomierzylem miernikiem wartosci napieć na zasilaczu i było wszystko ok razem z plytą główną. procesor ciagle temperature ma kontrolowaną przez program - nie przegrzewa sie.

Moim zdaniem cos jest albo z kartą graficzną albo z płytą główną (podczas gry w CODa dysk za bardzo "pracuje" moze cos ze zlączem ide ? sam nie wiem bo bios nie pokazuje zadnych błędów.

Moze cos w karcie graficznej ? Co o tym myślicie ? "

Pozniej zacząłem wymieniać po kolei wszystkie komponenty i sprawdzać jaki jest rezultat :

Zmieniłem
    Zasilacz - nadal to samo
    Ram - nadal to samo
    Karte graficzną - nadal to samo (zmienilem karte odinstalowalem sterowniki ati i zainstalowalem geforce bo to byla wlasnie karta geforce, nie instalowalem za to gry od nowa a moze powinno sie ?

Wkoncu płyte główną ale nie instalowalem wszystkiego od nowa tylko przelozylem bebechy do ECS k7s5A - zainstalowalem dla niej sterowniki AGP i IDE i nadal to samo.

Jedynym komponentem, ktorego nie sprawdzałęm jest procesor. Nie mialem gdzie sprawdzić.

Teraz od miesiaca mam restarty po pare razy dziennie zmienilem taktowanie procesora na nominalne czyli 1466. Czasami jak włączam komputer monitor sie nie uruchamia i komputer nie startuje - musze wtedy wcisnac reset i startuje.

Jak myslicie moze to procesor ?
  • REKLAMA
  • #2 3655648
    jacekko63
    Poziom 31  
    Ocena: 319
    Może być że się przegrzał mimo monitorowania,wystarczyła jedna zwiecha nagły skok prądu i temperatura w ułamku sekundy w strukturze procka gwałtownie skoczyła.Pozostaje zrobić podmiankę,twój procek założyć do innej płyty lub do twojej płyty inny procek.
  • REKLAMA
  • #3 3655654
    Lukashh
    Poziom 16  
    jacekko63 napisał:
    Może być że się przegrzał mimo monitorowania,wystarczyła jedna zwiecha nagły skok prądu i temperatura w ułamku sekundy w strukturze procka gwałtownie skoczyła.Pozostaje zrobić podmiankę,twój procesor założyć do innej płyty lub do twojej płyty inny procesor.

Podmiane robilem tzn moj procesor karte graficzna itd przenioslem na inna plyte główną tj. na ECS k7s5a i nadal bylo to samo.

No właśnie teraz pozostało mi sprawdzić sam procesor (tzn wlozyc do mojej plyty glownej inny procek dobry )bo jesli na innej plycie było to samo to pewnie on :/
  • #4 3662563
    Lukashh
    Poziom 16  
    Jak myślicie - jak włoże w tą płyte główną inny procesor to czy czasem ta płyta nie uszkodzi mi procesora ? Bo moze coś poszło na płycie ? Jakis układ ktory trzyma napiecie na procku ?
    Albo i odwrotnie - jak bede chcial sprawdzic ten procesor na nowej plycie glownej czy on nie uszkodzi mi płyty głównej ?
    Bede chciał sprzedać tamte komponenty a musze je dobrze opisać - na allegro mam same pozytywy i jeśli coś jest uszkodzone opisuje całość :)
    A też nie chciałbym sprzedać czegoś za darmo jeśli jest dobre :)
  • #5 3736216
    Lukashh
    Poziom 16  
    Witam !

Od jakiegoś czasu walcze z problemem:

Podczas grania w Call of duty klatki fps są na dobrym poziomie i to sie nie zmieniło.

Ale niestety gra meczy wzrok, ponieważ obraz jakgdyby skacze minimalnie,
    idac w lewo postacią i patrzac na budynek widac zakłamania tzn obraz drży.

Kiedys tak nie miałem, myslalem ze to wina procesora lub płyty głównej bo po zamianie z inną kartą na geforca nie było różnicy. - odinstalowalem wtedy tylko sterownik i zainstalowalem detonatory dla geforca.

Zastanawiam sie czy nie powinienem instalowac od początku calej gry po instalacji nowej karty graficznej ?

Aktualnie zmienilem płyte główną i procesor i nadal mam to samo. Teraz bede zmienial karte graficzną :O
  • #6 3737315
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Może okazać się, że instalacja gry będzie wymagana. Przetestuj pamięci MemTestem i Prime95 (tryb Torture). Generalnie ECS nie nadaje się do O/C i oto tego skutki (niestety). Jeśli przejdzie testy to będziesz mógł się skupić na grafice. Może grafika ma niewystarczające chłodzenie? Jak nigdy nie miała wymienianej pasty i czyszczonego chłodzenia to trzeba by ją sprawdzić. Kup se puszke izopropanolu i przy jego użyciu oraz srajtaśmy wyczyść złącza krawędziowe kart oraz pamięci. Jaki tam jest zasilacz? Elektrolity na płycie są ok?.
  • #7 3737607
    Lukashh
    Poziom 16  
    /|\Atari napisał:
    Może okazać się, że instalacja gry będzie wymagana. Przetestuj pamięci MemTestem i Prime95 (tryb Torture). Generalnie ECS nie nadaje się do O/C i oto tego skutki (niestety). Jeśli przejdzie testy to będziesz mógł się skupić na grafice. Może grafika ma niewystarczające chłodzenie? Jak nigdy nie miała wymienianej pasty i czyszczonego chłodzenia to trzeba by ją sprawdzić. Kup se puszke izopropanolu i przy jego użyciu oraz srajtaśmy wyczyść złącza krawędziowe kart oraz pamięci. Jaki tam jest zasilacz? Elektrolity na płycie są ok?.

Aktualnie mam taką konfiguracje:

Zasilacz nowy Delta 350W - sprawdzałem napięcia miernikiem i w programa i są w normie ATX
    AMD Athlon 1700Xp - zmieniony - kupiony na Allegro
    MSI K7N2 Delta-L - zmieniona w bardzo dobrym stanie
    ATI Radeon 9000
    512 DDR 2 kosci

Dysk Twardy WD 400jb 40 GB i SAMSUNG 80GB

System zainstalowany od nowa i ciagle to samo, jedynie mam wiecej klatek FPS ale to pewnie różnica spowodowana zamianą płyt głównych , ta jest o wiele wydajniejsza.

Jeszcze chyba nie sprawdzałem różnych taśm IDE i może to sie okaże przyczyną. Musze zamienić taśmy z innego komputera ale to dopiero w tygodniu.
  • #8 3738905
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    a testowałeś tym o czym pisałem?
  • #9 3887420
    Lukashh
    Poziom 16  
    A wiec dalej próbuje znaleźć przyczyne spowolnienia :cry:

Zmieniłem już zasilacz Delta 350W, płyte główną na MSI Delta 2-FSR
    Karte Graficzna na ATI Radeon 9600XT , procesor na inny 1700XP, zmieniłem tasmy ide.

i nadal mam to samo :cry:

Jednak instalowalem windowsa miesiac temu jeszcze na starej ATI Radeon 9000. Może zainstalować od nowa na ATI 9600 ?

Samą gre zainstalowalem od nowa na ATI 9600 - sterowniki do ATi najnowsze też zainstalowane.

W grach widać jak stoje na przeciwko scieany i chodze bokiem widać jak okno zlewa sie z murem , wygląda to jakby obraz nie byl ostry.

Po zakupie nowej karty graficznej w Cod UO mam 140 fpsów na full detalach i nadal to nie pomogło więc przyczyna leży gdzie indziej.

Ram zamieniałem na inny , to samo. Może trzeba zainstalowac windowsa od nowa ale na zmienionym ramie bo na tym aktualnym instalacja omija jakies pliki ?

Jestem już zdesperowany :O że nawet mysle sobie, że wina może leżeć lezy w nagrywarce DVD i moze podczas instalacji WINXP jakichs plików nie przegrała lub cos?

Sam nie wiem. Nawet biore pod uwage, że obudowa ma na to jakiś wpływ chociaż to jest pomysł z kosmosu.

Zainstalowalem wczoraj gre Call Of Duty 2 i też takie nieostrości a nasila sie to KIEDY WYLACZE SYNCHRONIZACJE Z MONITOREM - wtedy widać to bardzo dobrze. Jutro lub pojutrze nagram film żeby pokazać Wam jak to wygląda. Może ktoś z Was będzie wiedział czego to jest przyczyna.

W Biosie mam 128 MB nastawione dla grafiki i 8X włączone.

Jak myślicie co to może być ?
  • #10 3887449
    Kroczniok
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A nie masz na tych plytach zintegrowanej karty graficznej? Powylaczaj w BIOSIE
  • #11 3887881
    Lukashh
    Poziom 16  
    nie mam zintegorwanych kart graficznych.
  • REKLAMA
  • #12 3888460
    Kroczniok
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zainstalowac inna wersje DirectX probowales?
  • #13 3894474
    Lukashh
    Poziom 16  
    Mam zainstalowanego najnowszego DirectX-a 9c i juz mialem system instalowany ok 3 razy a jak bylo dobrze to na 9c normalnie sie grało.

To nie wina directxa .
  • #14 3894821
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Witam - pamiętam Twój problem z innego wątku. Sytuacja nietypowa skoro po podmianie tylu komponentów problem nie ustał. Procesor? Hmm... wydaje się, że również w innych sytuacjach też byś zauważył jego wadliwe działanie. Proponuję przyjrzeć się jeszcze 2 elementom - monitorowi i klawiaturze/myszy.

Jeśli dobrze pamiętam, to masz monitor CRT (zresztą LCD do sieciowych FPS słabo się nadaje :)). Czy nie masz czasem ustawionego najwyższego trybu na monitorze (zbliżającego się do skraju obsługiwanego pasma)? Spróbuj go trochę "zluzować" zmniejszając częstotliwość odświeżania lub/i rozdzielczość.

Czy na przerwaniu portu, gdzie masz podłączoną klawiaturę/mysz nie masz czasem jeszcze innego urządzenia? Podłączone są przez USB czy PS2? Może współdzielenie przerwania powoduje jakieś opóźnienia w sygnale wysyłanym przez klawiaturę i zamiast płynnego "strafe" masz szarpanie (a FPS mimo wszystko wysoki). Jak masz poustawiane częstotliwość powtarzania i opóźnienie? Równie dobrze problemem może być sama klawiatura - warto spróbować podłączyć inną.
  • #15 3898023
    Lukashh
    Poziom 16  
    Dobrze kombinujesz :)

Ale to nie wina monitora bo kiedy zmienialem podzespoly komputerowe to zmienialem tez monitor bo jezdzilem z samym komputerem np do pracy itd.

W sumie na 3 monitorach chodził i to nie zmieniło nic.

Co do klawiatury , myszki i przerwań to dobry pomysł, zeby sie im przyjrzeć. :)
  • REKLAMA
  • #16 3940209
    Lukashh
    Poziom 16  
    Zainstalowałem grę Hitman2 zeby sprawdzić czy na tej grze też jest to samo i
    niestety mam to samo :(

Mam jeszcze inny komputer na działce Duron 850 128 mb Ramu 40 GB Ati Radeon 7000 i wpadlem na pomysl by tam zainstalować Hitmana2 i sprawdzić czy tam będzie ok, mam tam inną klawiaturę i myszke.

Niestety tam też jest to samo. 40 GB dysk wczesniej pracowal w moim komputerze teraz tam. Zmieniając procesor sprawdzałem z płytą z komputera z działki i teraz jestem ciekaw co to może być czy jakiś wirus ?
    Albo sam Windows XP sp2 ? - ten sam mam u siebie.

Albo procesor jest uszkodzony i uszkodzil tez plyte glowną na kompie na dzialce ?

Coś mi sie zdaje, że nie znajde przyczyny i będe musiał sprzedac komputer i kupić nowy :(
  • #17 3941035
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Chłopie, a kiedy wreszcie zainstalujesz system na tej 80Gb i powiesz co wtedy. Łyso by było - najbardziej tobie - gdyby okazało się, że to dysku wina...
  • #18 3943205
    Lukashh
    Poziom 16  
    To nie moze byc wina dysku :P

Najpierw 40GB chodził u mnie na kompie i bylo wszystko ok. Pewnego dnia to zauwazylem i tez na poczatku myslalem ze to wina dysku.

Pozniej kupilem Samsunga 80GB na allegro i zainstalowalem system na nim i bez zmian,

A niedawno kupilem Seagate 120 i 40 przelozylem do kompa na dzialke. System mam na Seagacie 120 GB i bez zmian.

Teraz mysle sobie o jednym chociaż to sie wydaje znowu niemozliwe.

Kiedy wszystko bylo OK mialem windowsa Z SP2 , pozyczylem go koledze a ten gdzies zgubil.

Zainstalowalem ze starej plytki Windosa XP z SP1 i sciagnalem SP2 i na takim zestawie chodzi jak chodzi.
  • #19 3943267
    spyware
    Poziom 12  
    Nie wiem czy w Call of Duty jest coś takiego jak config, bo nie grałam w to nigdy :) Ale na przykład w Quake 3 jest coś takiego jak q3config.cfg i tam w trybie tekstowym możesz wpisywać swoje ustawienia gry. Może w Twoim konfigu gry coś się pokręciło, może po zmianie karty graficznej w konfigu został stary wpis.
    Ponadto w konfigu można również ustawić ilość fpsów itd.
    Czasem pomaga wywalenie konfigu, aby gra utworzyła sobie sama nowy, w defaultowy sposób.
    Być może akurat to o czym pisze nie ma tu nic do rzeczy, a może ma, a skoro już nic nie pomaga... ;)
  • #20 3943292
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Lukashh napisał:
    Teraz mysle sobie o jednym chociaż to sie wydaje znowu niemozliwe.

Kiedy wszystko bylo OK mialem windowsa Z SP2 , pozyczylem go koledze a ten gdzies zgubil.

Zainstalowalem ze starej plytki Windosa XP z SP1 i sciagnalem SP2 i na takim zestawie chodzi jak chodzi.

"Zlep" sobie starego Windowsa z SP2 i takiego zainstaluj...
    Na przykład: http://www.tomshardware.pl/howto/20040908/index.html
  • #21 3946935
    Lukashh
    Poziom 16  
    Zrobiłem nowy test.

Odłączyłem wszystkie dyski i podlaczylem moj stary dysk Seagate 4.3 GB i na nim zainstalowałem windows 98 SE , sam windows + wszystkie potrzebne sterowniki do odpalenia gry tj. catalysty dla Radeona 9600XT , directx wer 8.1 ( w xpku mam 9c ), sterowniki dla plyty glownej i karty dzwiekowej zintegrowanej.

Po tym zainstalowalem gre Hitman bo ma mniejsze wymagania a i tak to samo sie dzieje na kazdej grze.

Efekt jest taki sam tzn. są znowu przeklamania a jak wylacze synchronizacje z monitorem to juz totalnie meczy oczy.

Zrobie jeszcze jeden ostateczny test na jeszcze innym komputerze w pracy i zobacze czy bedzie to samo czy nie. Jesli to samo to znaczy ze po prostu tak ma byc i dzisiejsze komputery i gry maja psuc wzrok.

Jesli nie to znaczy ze moj komputer jest uszkodzony w niewiadomy sposob i ten drugi komputer tez zostal uszkodzony kiedy przenioslem procesor z mojego aktualnego lub moze dysk.

Najgorsze jest to ze uszkodzenie nie objawia sie niczym innym na zadnym z moich dwoch komputerach tylko podczas gier męczą wzrok.

I jeszcze gorsze jest to ze nie wiem co powoduje to "uszkodzenie" czy procesor, czy dysk twardy bo przekladane byly.

Nagralem filmik aparatem cyfrowym na czym polega to moje uszkodzenie ;) Nie wiem czy coś zobaczycie ale powinniscie.

Patrzcie na deski szopy , moze zobaczycie przeklamania, ktore mnie tak wk**** i meczą wzrok.

http://www.negia.net/~imptex/moj/MVI_0001.AVI

aha i nie jest to wina wirusa bo skanowalem dzis wszystkie dyski Avastem z najnowszą definicją wirusów ;)

Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ?
  • #22 3947368
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Lukashh napisał:

Lukashh napisał:

Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ?

Mam taki pomysł, abyś kupił legalnego Windowsa...
  • #23 3947448
    wiezlak
    Poziom 35  
    Trudno mi coś na tym filmiku przyuważyć. Przy zatrzymanych klatkach obrazu wydaje się, jakby V-Sync nie działał do końca prawidłowo - poziome pasy obrazu z lekko opóźnioną synchronizacją (w jednym miejscu zauważyłem nawet 3 "klatki" na ekranie). Czy o to chodziło?. Kompresja i niski FPS zamaskowały trochę ten efekt. Wg mnie powinieneś przetestować różne warianty opcji potrójnego buforowania i maksymalnej ilości klatek renderowanych "do przodu". Na XP-kowych sterownikach dla karty ATI jest tak samo? Czy "timedema" w grach też tak szarpią - chodzi mi jeszcze o wykluczenie tej klawiatury/myszy - obadałeś to?
  • #24 3947550
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Bardzo zakrecony temat bo dużo rzeczy juz probowałeś.

Tez mam Athlona 1700, kreciłem go do 2.0Ghz czasem do 2,3Ghz, teraz nie chce działać nawet na 1,7Ghz , rownież nie wiem co sie stało bo przyczyny po prostu nie szukałem , byc moze to wina oveclockingu , może wszystko sie przysmażyło i nie chce teraz wspołpracować jak należy ,
    Sprobuj jeszcze zresetować Bios w płycie głownej , wyjmij bateryjke na kilka godzin
  • #25 3948404
    Lukashh
    Poziom 16  
    wiezlak napisał:
    Trudno mi coś na tym filmiku przyuważyć. Przy zatrzymanych klatkach obrazu wydaje się, jakby V-Sync nie działał do końca prawidłowo - poziome pasy obrazu z lekko opóźnioną synchronizacją (w jednym miejscu zauważyłem nawet 3 "klatki" na ekranie). Czy o to chodziło?. Kompresja i niski FPS zamaskowały trochę ten efekt. Wg mnie powinieneś przetestować różne warianty opcji potrójnego buforowania i maksymalnej ilości klatek renderowanych "do przodu". Na XP-kowych sterownikach dla karty ATI jest tak samo? Czy "timedema" w grach też tak szarpią - chodzi mi jeszcze o wykluczenie tej klawiatury/myszy - obadałeś to?

Dokładnie o to chodziło. W trakcie gry wyglada to tak jakby obraz nie nadążal za moimi ruchami. Synchronizacje specjalnie wylączylem do tego filmiku zebyscie zauwazyli o co mi chodzi. Kiedys jak wylaczylem synchronizacje to nie bylo takich problemow. Jak wlacze synchronizacje mam mniejsze przeklamania ale nadal bardzo męczą wzrok.

To na pewno nie klawiatura, bo zmieniem ją wczoraj na moją starą i tak zainstalowalem windowsa 98.

Na komputerze na dzialce mam jeszcze inną mysz i tez jest to samo. Wczoraj zainstalowalem ostatnie catalysty - sterowniki dla ATI pod windowsa 98 wiec to tez nie jest wina catalystow bo pod XPkiem uzywam omegi.

Zmienialem juz kazde chyba ustawiania, bilinear trilinear, antyaliasing itp i to samo. W tracie nagrywania filmiku mialem ok 100 fpsow :O

Wyglada na to ze teraz mam dwa komputery uszkodzone :(

Zastanawiam sie czy nie pojsc do serwisu ? Podlaczyc u nich kompa i pokazac o co mi chodzi , jestem ciekaw czy by sobie poradzili :D bo ja juz wszystko robilem.

To tez nie sa ustawienia biosu bo gralem na ustawieniach swoich jak i defaultowych. Pare razy restartowalem Biosa.
  • #26 3948500
    wiezlak
    Poziom 35  
    Manipulowanie filtrowaniem tu nic nie zmieni. Pobaw się tymi dwiema opcjami o których pisałem - one odpowiadają za buforowanie obrazów renderowanych "do przodu" i jeśli już jakieś ustawienia mogą coś zmienić w tym temacie, to raczej te. Swojego czasu, przy Radeonie 8500 mogłem manipulować w multum opcji graficznych za pomocą Rage 3D Tweak - próbowałeś go?
  • #27 3957539
    Lukashh
    Poziom 16  
    Węzlak nie wiem o jakie funkcje ci chodzi ? :)

nie uzwywam programu rage bo on tylko na starych catalystach dziala.

Mysle ze to nie bedzie problem software'owy bo tak jak mowie zainstalowalem na czystym dysku win 98 i samego hitmana to nadal to samo.

Teraz mysle ze to wina procesora.

Zaczelo sie wszystko na plycie ECS L7S7A2. To ona mogla uszkodzić moj procesor. Pozniej kupilem na allegro procesor tez Athlona 1700 i wlozylem do tej plyty - to nie pomoglo.

Pozniej kupilem nową plyte MSI i wlozylem tegoż procka nowego do tej plyty i jak zobadczylem ze tez nie pomaga stwierdzilem ze to nie wina procka wiec go sprzedalem.

Zostawilem tego starego na ktorym aktualnie pracuje. Reasumując moze tamta plyta ECS uszkodzila procka tego nowego z allegro i juz uszkodzonego w ten sam dziwny sposob wlozylem do nowej plyty glownej :O

Moze jeszcze od kogos procka pozycze albo kupie kolejnego albo do serwisu zaniose niech poglowkują i znadja przyczyne tego.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy spowolnienia i zakłóceń obrazu w grach na komputerze z procesorem AMD Athlon 1700Xp podkręconym do 2 GHz poprzez modyfikację płyty głównej ECS L7S7A2. Pomimo monitorowania temperatur i wymiany wielu komponentów, w tym płyty głównej na MSI K7N2 Delta-L i MSI Delta 2-FSR, karty graficznej na ATI Radeon 9600XT oraz procesora na inny egzemplarz 1700Xp, problem utrzymuje się. Objawy to wysoki FPS (np. 80-140 fps w Call of Duty), ale obraz jest rozmyty, drżący i męczący dla wzroku, szczególnie przy ruchu kamery. Próby reinstalacji systemu Windows XP SP1/SP2 oraz Windows 98 SE, zmiana sterowników ATI Catalyst i DirectX 9c/8.1 nie przyniosły poprawy. Testy pamięci RAM, taśm IDE, zasilacza Delta 350W oraz wyłączenie zintegrowanych kart graficznych w BIOS nie rozwiązały problemu. Podejrzewane są uszkodzenia procesora lub płyty głównej spowodowane wcześniejszym overclockingiem i modyfikacją płyty ECS L7S7A2. Dodatkowo rozważano wpływ monitora CRT, klawiatury, myszy i konfiguracji gry, jednak zmiana tych elementów nie pomogła. Sugerowano testy programami MemTest i Prime95 oraz reset BIOS, ale ostatecznie problem pozostaje nierozwiązany, co skłania do rozważenia serwisu lub wymiany sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA