logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podstawka czy wieszak na kolumny w pokoju 14m² - co lepsze dla dźwięku?

robson0801 28 Lut 2006 11:48 2734 10
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2357800
    audittenter
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Ja w pokoju mam na szafie kolumny od wieży i dzwięk napewno jest lepiej słyszalny niż stały na podłodze. Nie wiem jak z kolumnami większymi też mam mało miejsca w pokoju i ciekawe czy jak podwiesił bym altusy 300 czy bym stracił na basie. Może ktoś się jeszcze wypowie. Napewno to akustyka pomieszczenia dużo gra role. Kolumny na wysokości słuchacza pod odpowiednim kontem i odległością od słuchacza. Sróbuj zrobić eksperyment przywieś tymczasowo na jakimś sznurku do karnisza i sam się przekonasz czy coś się polepszy.
  • REKLAMA
  • #3 2357957
    dimas
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    wszystko zalezy jakie duze masz kolumny.to 1 rozwiazanie troche dziwne jak to chcesz zrobic przykrecic kolune do plyty czy jak?jak to maja byc jakies satelity na tyly np to ja mam takie w domu mozna pochylac i ustawiac kierunkowo.
    Załączniki:
    • Podstawka czy wieszak na kolumny w pokoju 14m² - co lepsze dla dźwięku? unbenannt.JPG (27.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2358026
    robson0801
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ta podstawka byłaby cała z metalu(przykrecana do sufitu). I do tej podstaki przyktecił bym kolumne(pod kontem) na 2 śruby u góry i na dole, tak żeby BR nie zatkać...

Kolumny za duże nie sa(wys,szer, gł)36,18,21.

A ten pierwszy patent widziałem na dyskotece :P
  • #5 2358065
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    moim zdaniem głośniki średniotonowe w kolumnach powinny być na wysokości ucha, z założeniem najczęstrzej pozycji w jakiej słuchamy
    to jest moja koncepcja, czy ktoś ma jakąś antykoncepcję:D
  • REKLAMA
  • #6 2358072
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 354
    hehe wiadomo,że bas rozchodzi sie najlepiej z kolumn stojących na ziemii i że jak je podwiesisz to napewno troche basu stracisz a sądząc po wielkości kolumn to nie ma z nich potężnego basu.

Jeśłi zaśto mająbyć satelity to wieszaj śmiało - byle na łeb Ci nie spadły :D .
  • #7 2358101
    robson0801
    Poziom 11  
    Dokładniej to są głośniki od wierzy Sony ss-h2600.
    Pare dni temu powiesiłem je do sciany(zakrywając BR) po 30 min je zdjełem:P
  • #8 2358404
    przemo-lukas
    może być nieźle lub do bani, nawiercisz otworów to matka cię zabije(żona)
    jeśli B-R jest z tyłu, to jakim cudem będziesz wiedział jak zagra głośnik w tej odległ. od ściany.Wcześniej pisałem o tym średnim aby nakierować Ciebie, drogi Robsonie na podstawki-standy, coś takiego jak tu, ale gość strasznie zdziera,wystarczy iść do pierwszego sklepu z okuciami do mebli i się przekonać.
    ps. ja takie standy sprzedam za 30zł+koszt wysyłki
    (do moderatora i innych:to jest żart)

Dodano po 1 [minuty]:

zapomniałem o linku he he
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=87089368
  • #9 2359112
    robson0801
    Poziom 11  
    Już raz musiałem zaklejać dziury:D Teraz mam jedną kolumne na kompie(komputer mam obok monitora) a drugą na ziemi w rogu. I tak pomyślałem ze może je jakoś powiesieć, zeby sie fajnie dziwiek rozchodził po pokoju :)
  • REKLAMA
  • #10 2361060
    przemo-lukas
    fajnie będzie, jak głośniki będą na wysokości twojego ucha(ale nie prz samym uchu:D) jeśli sidzisz przy kompie słuchając muzyki to zamontuj głośniki na tej właśnie wysokości
  • #11 6512972
    Maciek_:]
    Poziom 1  
    A czy są jakieś "wiszaki" na których by dało rade powiesic altusy 140?? bo własnie miałem przemeblowanie w pokoju i nie mam ich gdzie postawić

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy optymalnego ustawienia kolumn głośnikowych w pokoju o powierzchni około 14 m², zwłaszcza czy lepszym rozwiązaniem dla jakości dźwięku jest podwieszenie kolumn na specjalnych wieszakach lub zastosowanie metalowych podstawek mocowanych do sufitu. Wskazano, że kolumny powinny być ustawione na wysokości uszu słuchacza, co poprawia odbiór średnich tonów. Podwieszenie kolumn może skutkować utratą basu, zwłaszcza jeśli głośniki mają większe przetworniki niskotonowe, jednak w przypadku mniejszych kolumn bas jest mniej istotny. Zalecane jest eksperymentowanie z różnymi wysokościami i kątami ustawienia kolumn, aby znaleźć optymalne brzmienie. Wskazano również na problem z dostępnością i ceną gotowych podstawek oraz ryzyko uszkodzenia ścian przy montażu. W dyskusji pojawiły się konkretne modele kolumn Sony SS-H2600, które były testowo podwieszane, ale ostatecznie autor zrezygnował z tego rozwiązania. Poruszono także temat dostępności wieszaków do większych kolumn, takich jak Altus 140.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA