logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie czytnika kart chipowych do płyty głównej K7 Triton GA-7N400S-L

mjanusz 28 Lut 2006 20:10 2179 5
REKLAMA
  • #1 2359013
    mjanusz
    Poziom 11  
    Obsługą kart chipowych w wielu współczesnych pecetach zajmuje się kość Multi I/O - ta sama, która steruje portami szeregowymi, równoległym, klawiaturą itd. Praca w trybie czytnika to po prostu jej dodatkowa funkcja, uaktywniana zamiennie z trybem obsługi drugiego portu szeregowego. Wystarczy zerknąć do opisu BIOS-u wielu płyt głównych, aby zauważyć, że jeden z układów UART może pracować w trzech trybach: jako standardowy port COM, port podczerwieni IrDA albo właśnie SmartCard Reader. Włączenie czytnika kart spowoduje zniknięcie z systemu jednego portu szeregowego i przełączenie go na "gniazdo szpilkowe" czytnika kart, umieszczone gdzieś na laminacie płyty głównej. Pozostaje więc wspomniane złącze odnaleźć, połączyć je z kartą i w razie potrzeby zainstalować wymagane sterowniki, aby cieszyć się w pełni sprawnym czytnikiem kart chipowych, zgodnym ze standardem PC/SC.
    Czy można podłączyć taki czytnik do płyty głównej K7 Triton GA-7N400S (-L).
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Janusz
  • REKLAMA
  • #2 2359841
    Jemi5
    Poziom 15  
    Nie widze najmniejszych powodów, aby nie móc zainstalować takiego czytnika na płycie głównej K7 Triton GA-7N400S. Najpierw instalka odpowiednich sterowników, a nastepnie pozostaje podłączenie czytnika.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2366237
    mjanusz
    Poziom 11  
    Jeżeli można, to w którym miejscu podłączyć się na tej płycie. Według książki do tej płyty nie moge zlokalizować takiego podłączenia.
    Prosze o podpowiedź lub wskazanie miejsca gdzie mógłbym się dowiedzieć jak to zrobić.
    Janusz M.
    Pomóżcie się podłączyć do karty.
    Załączniki:
    • Płyta.doc (942 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • GA-7N400S.pdf (156.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3020011
    misiek38
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Jeśli prosisz o pomoc to nie pobieraj prowizji za udostępniony plik!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3020102
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Do tej płyty nie podłączysz czytnika, pozostają jedynie czytniki zewnętrzne np. na USB, poszukaj na forum o panelach MEDION.
  • #6 3020217
    mjanusz
    Poziom 11  
    Nic mi nie wiadomo o pobieraniu prowizji. Poprosiłem grzecznie o pomoc, i tyle. Maprawdę nie wiem oczym piszesz.

Dodano po 2 [minuty]:

KKK, dzięki za pomoc. Teraz jest jasna sprawa. Pozdrawiam

Dodano po 25 [minuty]:

mjanusz napisał:
    Jeżeli można, to w którym miejscu podłączyć się na tej płycie. Według książki do tej płyty nie moge zlokalizować takiego podłączenia.
    Prosze o podpowiedź lub wskazanie miejsca gdzie mógłbym się dowiedzieć jak to zrobić.
    Janusz M.
    Pomóżcie się podłączyć do karty.

Proszę nie otwierajcie tych plików, nieświadomie, a nawet nie wiem co nie tak zrobiłem, że jest pobierana prowizja.
    Jeszcze raz przepraszam-----nie otwierajcie. Są tam, zdjęcie płyty głównej i opis.
    Pozdrawiam
    Janusz M.
REKLAMA