logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć czytnik kart SC do płyty Gigabyte GA-7NNXP?

misiek38 03 Wrz 2006 14:16 5495 10
REKLAMA
  • #1 2982717
    misiek38
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam:)
    Zbudowałem czytnik kart w.g. tego artykułu:
    http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_115287.html
    ale mam problem z wyprowadzeniami:(.
    Moja płyta to Gigabyte GA-7NNXP - na niej znajduje się gniazdo p.t. "Smart Card Reader", i ma ono następujące wyjścia:
    1 - VCC
    2 - GND
    3 - SCAPWCTL-
    4 - SCARST-
    5 - NC
    6 - NC
    7 - SCAIO
    8 - NC
    9 - SCACLK
    10 - SCAPSNT

Czy ktoś może mi pomóc w poprawnym podłączeniu przewodów? Wcześniej pisałem do pomocy Gigabyte i do autora artykułu, ale nie otrzymalem żadnej odpowiedzi:(..
  • REKLAMA
  • #2 2982899
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Schemat z tego linku u mnie się nie otwiera, podaj jakie są tam oznaczenia wyprowadzeń.
  • REKLAMA
  • #3 2983998
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    chyba ten schemat.
  • REKLAMA
  • #4 2984139
    misiek38
    Poziom 14  
    "KKK" - to jest ten schemat który zamieścił "bubu321":)
  • #5 2984820
    KKK
    Poziom 31  
    Od góry:
    1
    3
    4
    9
    7
    10
    2
  • REKLAMA
  • #6 3005467
    misiek38
    Poziom 14  
    Przewody podłączone zgodnie z sugestiami - wszystko działa, ale nie do końca ;) ..
    W biosie, na zakładce Integrated Peripherals, przestawiłem tryb pracy kości IO (UART mode select) z NORMAL na SCR - cały śmiech polega na tym, że winda (2000) nie tylko nie zobaczyła nowego urządzenia, ale na dodatek - wciąż widzi port COM2 :) !!!
    Nie mam pomysła co jest nie tak ;( !!
  • #7 3020709
    KKK
    Poziom 31  
    Nigdy nie instalowałem czytnika, usuń port i uruchom ponownie, byćmoże znajdzie sprzęt i zainstaluje sterowniki.
  • #8 3021008
    misiek38
    Poziom 14  
    To był jeden z moich pierwszych pomysłów - nic nie dało:(. Nawet odszukałem obraz mojej starej windy"98 i po uruchomienia z niej kompika to samo - nawet ona nie widzi zmian, jak miałem dwa comy tak mam nadal..
  • #10 3055029
    misiek38
    Poziom 14  
    Sukces, ale połowiczny:(..
    Zmyliła mnie zawartość płytki ze sterami - uparcie instalowałem stery do I/O Winbonda, podczas gdy w końcu odszukałem kość na płycie okazało się, że ta jest f-y ITE:)! Dzięki za link - to było to:)!!
    Połowiczność polega na tym, że choć Winda nadal widzi port com-2 (nawet po odinstalowaniu portu com-2, i ponownym skanowaniu systemu pod kątem zmian sprzętowych - ów port nadal się pojawia),to teraz mam dodatkowy (oznaczony żółtym wykrzyknikiem) "ITE Virtual COM Port (COM-3)".
    Dokopałem się też do specyfikacji tego układu, a w niej znalazłem schemat jak w załączniku - na moje oko wszystko jest poprawnie, ale mogę się mylić..
    Proszę wybaczyć moją "namolność", ale nigdzie nie mogłem znaleźć firmowego czytnika, a ów ma być mi przydatny do zabezpieczenia danych z firmy..
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia czytnika kart Smart Card Reader do płyty głównej Gigabyte GA-7NNXP, która posiada dedykowane złącze z wyprowadzeniami: VCC, GND, SCAPWCTL-, SCARST-, SCAIO, SCACLK, SCAPSNT oraz kilka NC. Autor zbudował czytnik według artykułu z chip.pl, ale miał problem z poprawnym przypisaniem przewodów. Użytkownicy wskazali schemat połączeń oraz kolejność pinów. Po podłączeniu i zmianie ustawienia w BIOS-ie (tryb IO z NORMAL na SCR) system Windows 2000 nie wykrył nowego urządzenia, a port COM2 pozostał aktywny. Próby usunięcia portu i ponownego wykrycia sprzętu nie przyniosły efektu. Ostatecznie okazało się, że płyta posiada kontroler ITE, a nie Winbond, co wymagało instalacji odpowiednich sterowników. Po instalacji pojawił się dodatkowy wirtualny port COM3 z żółtym wykrzyknikiem, a port COM2 nadal był widoczny. Dołączono schemat układu ITE. W dyskusji pojawiła się także sugestia alternatywnego podłączenia czytnika przez port równoległy. Problem dotyczy integracji sprzętowej i sterownikowej czytnika kart Smart Card z płytą Gigabyte GA-7NNXP oraz konfiguracji portów COM w systemie Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA