logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwrotnica do STX GDN 38-300-4-AE,Beyma 8AGNT,GDWT12-19/150.

sumienny1 28 Lut 2006 20:19 1355 3
REKLAMA
  • #1 2359065
    sumienny1
    Poziom 2  
    Witam. Kończę budowę kolumny w oparciu o głośniki przytoczone w temacie. Obudowa o pojemności około 100l z dwoma otworami BR. Głośnik Beyma w obudowie 7-8l. Parametry zwrotnicy chcę zastosować następujące: podział 400/5000 Hz 12 db/okt. Biorąc pod uwagę, że STX jest 4 na ohm a głośniki średnio i wysoko tonowy są na 8 ohm - czy mogę zastosować gotową zwrotnicę firmy Janbo o symbolu X3 na impendancję 4 ohm? Przytaczana zwrotnica jest na moc ciągłą 300VA a częstotliwość podziału oraz tłumienia właśnie takie jak napisałem.
  • REKLAMA
  • #2 2359325
    mavarick87
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    impedacja każdego filtru musi byc dostosowana do impedacji danego głośnika np jesli masz niskotonowy 4Ohm to filtr powinien dla niego być na 4Oh a jesli masz średniotonowy i wysokotonowy 8 Ohm to filtry powinny byc dla nich na 8Ohm. Moim zdaniem ten GDWT jest troche za mocny ja zastosował bym coś tańszego i dotego zwrotke na wysokotonowy 18dB/okt + zarówka 21W 24V a dla niskotonowego 6dB/okt
  • REKLAMA
  • #3 2361336
    sumienny1
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź mavarick87. Głośnik GDWT kupiłem wzorując się na poradzie Sound Wave`a który polecał tego Tonsila do takiej konfiguracji. Po przeczytaniu tematów dotyczących konstruowania zwrotnic nie czuję się na siłach zaprojektować wartośći elementów do zwrotnicy trójdrożnej tym bardziej, że użyte głośniki nie posiadają jednakowej impendancji. Po tym co napisał mavarick87 rozumiem, że powinienem zastosować następujące wartości w zwrotnicy:
    - f. dolnoprzepustowy <400 Hz 6db/oct 4ohm
    - f. środkowoprzepustowy 400-5000Hz 12db/oct 8ohm
    - f. górnoprzepustowy >5000 Hz 18db/oct 8ohm
    Mam pytanie gdzie mogę zamówić zwrotnicę o takich wartościach lub proszę o pomoc w dobraniu wartości poszczególnych elementów do zwrotnicy.
  • #4 2362941
    mavarick87
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    napisz do tego gościa z allegro. ja do idntycznego zestawu zamawiałem zwrotke i podałem mu parametry a on taką zrobił albo jak ci się chce to mozesz na www.dexon.pl kupić cewki i kondensatory cena bedzie podobna
REKLAMA