logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CX-558WT - linie odchylania, czy to wada kineskopu?

banmar_2005 01 Mar 2006 16:18 1442 12
REKLAMA
  • #1 2362046
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    czy to moze byc wada kineskopu? wymieniłem trafopowielacz i nie pomogło na srodku ekranu jak sie sciemni obraz widac swiecenie ekranu i linie odchylania gdy sie da kontrast i jaskrawosci jest obtaz ok ale widac w srodku ekranu niebieskie rozjasnienie z liniami powrotu intesywnosc w zaleznosci od nadawanego obrazumysle ze to wada kineskopu (słaby kineskop) napiecie na katodach oprócz nebieskiej ok, po zdjeciu wzmacniacza wizji napiecia sa prawidłowe wiej jezeli nie kineskop to co jeszcze moze byc?
    Załączniki:
    • Samsung CX-558WT - linie odchylania, czy to wada kineskopu? TV.jpg (13.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung CX-558WT - linie odchylania, czy to wada kineskopu? TV.jpg (13.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2362143
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Prawdopodobnie tak. Trzeba zrobić pomiar rezystancji katod.
  • REKLAMA
  • #3 2362169
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mi to bardziej wygląda na złą filtrację napięć, zwłaszcza tych produkowanych na WN (kondensatory).
  • #4 2362318
    Lucjan RTV
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    witam,sprawdż 1000 mikro w zasilaniu 15v
  • #5 2362321
    banmar_2005
    Poziom 31  
    HenrykB napisał:
    Witam.
    Mi to bardziej wygląda na złą filtrację napięć, zwłaszcza tych produkowanych na WN (kondensatory).

które mogą byc odpowiedzialne za ta filtracje z poczatku myslałem ze trafo wiec wymieniłem go byłem zdziwiony ze to nie pomogło. przeciesz nie bede wymieniał wszystkich kondesatorów w WN
  • REKLAMA
  • #6 2362412
    jacek190
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam identyczny objaw w daewoo jak sie rozgrzeje to już potem gra dobrze przez pół godziny i wywala tranzystor na wysokim. Dam znać jak się z tym uporam a może miał ktoś taki problem.????????
    Moderowany przez zdzich42:

podłączasz się pod cudzy temat na dodatek z innym modelem TV. Załóż swój temat

• #7 2362419
    jezrdna
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Sprawdź filtrację napięcia 200v , zasilającego wzm. wizji .
  • #8 2362448
    HenrykB
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Nie ma ich aż tyle, bo tylko cztery. Sprawdź na początek C408, C409, C163, C412, nie zaszkodzi C410.
  • #9 2362461
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Podobny efekt dawała zła filtracja zasilania pionu. Czy te powroty znacznie ustępują przy regulacji G2, czy są prawie takie same?
    Jeśli nie giną to może brak impulsów gaszenia dla procesora video?
  • REKLAMA
  • #10 2362825
    banmar_2005
    Poziom 31  
    kondensatory wymienione nie pomogły, jezeli w Trtafie srenem zmniejszy sie jaskrawosc całkowicie to nie ma swiecenia srodku ekranu i zanikają linie wzraz ze zwiekszeniem zaczyna poświata w srodku ekrany i zaczynaja sie pojawiac linie odchylania najpiewr na srodku a potem na całym ekranie jezeli da sie na maxa mógłbym tak zostawic bo obraz jako tako ale nie uchodzi to nier skonczona naprawa wiec co jeszcze moze byc?

Dodano po 17 [minuty]:

jezrdna napisał:
    Sprawdź filtrację napięcia 200v , zasilającego wzm. wizji .

juz znalazłem miałeś racje to było w zasilaniu wzm wizji- utrata pojemnosci kondesatora C-560 po wymianie jego jest ok poświata srodka ekranu znikneły i linie odchylania ztez znikły a juz podejżewałem kinol dziekuje wam za pomoc zamykam temat

Dodano po 11 [minuty]:

jeszcze cos nawet jak wyłącze kolor na ostrych liniach obrazu ciągnie czerwony kolor(firana czerwonego koloru)czym wieksze nasycenie to firana jest wieksza po zmiejszczeniu napiecia na KR powoli znika ale wtedy obraz jest bez czerwonego koloru
    da sie jakos to usunąć?
  • Pomocny post
    #11 2363182
    jezrdna
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Może to być sprawa z kineskopem . Spróbuj zwiększyć napięcie S2 ew. korekta b.bieli
  • #12 2363381
    banmar_2005
    Poziom 31  
    korekra bieli juz jest ustawiona optymalnie S2 tez tyle ile sie dało wyciągnąć kompromisem zeby uzyskac troche czerwonego koloru z minimalnymi firankami ciągniecia koloru
    zamykam temat i wszystkim dziekuje za pomoc
  • #13 2363436
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Ta czerwona poświata (firanka) oznacza słaby kineskop. Możesz temu tymczasowo zaradzić, zmniejszając o połowę wartość rezystora szeregowego obwodu żarzenia. Podniesiesz odrobinę temperaturę katod, co zwiększy emisję. Nie ma to znaczącego wpływu na trwałość, a jest sposobem na pełniejsze wykorzystanie słabnącego kineskopu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Samsung CX-558WT pojawiły się linie odchylania i świecenie ekranu w centralnej części obrazu przy ściemnianiu, mimo wymiany trafopowielacza. Problem początkowo podejrzewano jako wadę kineskopu, jednak po diagnostyce okazało się, że przyczyną była utrata pojemności kondensatora C-560 w zasilaniu wzmacniacza wizji. Wymiana kondensatora usunęła poświatę i linie odchylania. Dodatkowo zauważono czerwony „firankowy” efekt na ostrych krawędziach obrazu, typowy dla słabego kineskopu, który można częściowo złagodzić przez zmniejszenie rezystora szeregowego obwodu żarzenia, co podnosi temperaturę katod i poprawia emisję. Zalecano także sprawdzenie filtracji napięć, szczególnie kondensatorów w obwodach wysokiego napięcia i zasilania 15V oraz 200V, a także regulację napięcia S2 i korektę balansu bieli. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana kondensatora w zasilaniu wzmacniacza wizji, a słabe efekty kolorystyczne wynikają ze starzenia kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA