logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung cx-558wt - jak doregulować nadmiar czerwonego koloru?

lisek171 09 Kwi 2007 19:54 2502 7
REKLAMA
  • #1 3770352
    lisek171
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Samsung cx-558wt
    Witam początkowy problem :
    na początku ekran czarny po czasie jakby kursor od lewej do prawej odsłaniał ekran z biegiem czasu , po tym czasie telewizor normalnie funkcjonował
    wymiana kondensatorów pomogła telewizor normalnie się uruchamia
    lecz zaczął się problem, obraz ma tak jakby poświaty czerwonego koloru(jakby go było za dużo na ekranie i się rozmywa) pytanie brzmi: jakim potencjometrem ew. pierścieniem należy kręcić aby doregulować kolor czerwony?
    ps jestem kompletnym laikiem w sprawach elektroniki i jest to muj pierwszy naprawiany tv, proszę o wyrozumiałość
    pozdrawiam

Interpunkcja!
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 3770457
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    A ile on ma lat. Może to być oznaką słabego kinekopu.
    Jeśli jest młody to trzeba szukać usterki na PK. Sprawdź oprniki kolektorowe we wzmacniaczach wizji R573 18k/2W i R574 1,8k/0,5W.
  • REKLAMA
  • #3 3771017
    lisek171
    Poziom 10  
    zonko napisał:
    A ile on ma lat. Może to być oznaką słabego kinekopu.
    Jeśli jest młody to trzeba szukać usterki na PK. Sprawdź oprniki kolektorowe we wzmacniaczach wizji R573 18k/2W i R574 1,8k/0,5W.

jest to telewizor leciwy około8 lat ale raczej to nie będzie wina kineskopu przed zmianą kondensatorów wszystko dobrze śmigało omijając wyżej wymieniony defekt pojawiania się stopniowego obrazu może to wina kondensatorów wstawiłem o troszkę wyższym v z mikrofaradami jest tak jak orginał (wyczytałem że może być więcej v nie mniej) jeszcze spróbuję wlutować spowrotem po kolei te kondensatory które tam siedziały do których mam pewność że są sprawne chyba że mi ktoś poda oznaczenia pierścieni na kinolu czy któryś jest od wspomnianego czerwonego koloru, wiem że niektóre są od geometrii obrazu a więc nie chcę pochopnie kombinować.
    Kombinowałem z pokrętełkiem focus i scren ale jeśli dobrze ustawię kolorki to wtedy zaczynają pojawiać się poziome mało widoczne linie (na czarnym tle o wiele bardziej widoczne):/:cry: pozdrawiam liczę na jakieś wskazówki
  • REKLAMA
  • #4 3771067
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    Ustaw screen tuż poniżej pokazywania się linii powrotu, doreguluj focus - i to chyba wszystko, co można zrobić w tym kilkunastoletnim TV. Ewentualnie doregulować w miarę optymalną czerń/biel, jeśli są pr-ki na płytce kineskopu. Sprawdź napięcia zasilające - główne z zasilacza (+B) 125V - na TP125 i dochodzące na płytkę kineskopu - ok. 180V.
  • #5 3771112
    lisek171
    Poziom 10  
    Mirek Z. napisał:
    Ustaw screen tuż poniżej pokazywania się linii powrotu, doreguluj focus - i to chyba wszystko, co można zrobić w tym kilkunastoletnim TV. Ewentualnie doregulować w miarę optymalną czerń/biel, jeśli są pr-ki na płytce kineskopu. Sprawdź napięcia zasilające - główne z zasilacza (+B) 125V - na TP125 i dochodzące na płytkę kineskopu - ok. 180V.

Panie Mirku a czy nie może to oznaczać ze kupiłem jakiś uszkodzony elektrolit???słyszałem że takie coś też może sie zdarzyć ;/ przed wymianą było oki tylko to czekanie 10 minut na obraz... :| dziękuję za podpowiedź pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3771173
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    Felerny elektrolit może się zdarzyć. Wlutowany odwrotnie również - chociaż wtedy przeważnie widać to chwilę po włączeniu :) Podmiana pojedynczo może coś pomóc w znalezieniu przyczyny. Może też być tak, że podmieniałeś elektrolity w zasilaczu, co mogło przywrócić napięcia zasilające do właściwych, mniejszych wartości. To by się oczywiście musiało przełożyć na mniejszy niż wcześniej prąd żarzenia kineskopu i tym samym gorszy obraz niż przed tym małym remontem. To tylko taka teoria, bo nie wiem, czy mierzyłeś +B wcześniej i nie wiem, jakie jest teraz. W każdym razie, jak wspomniałem, powinno wynosić 125-126V i jeżeli takie jest (lub takie można ustawić na ok. 1/2 do 2/3 zakresu pr-ka) to stronę pierwotną przetwornicy zostaw już w spokoju i ewentualnie szukaj na wtórnej. Pomiary są ważne. I proszę bez panów - czuj się jak u siebie ;)

Dodano po 12 [minuty]:

Jeśli nie masz schematu - jest tu: http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/3953/Samsung_CX5312WT.html Żeby ściągnąć, kliknij w napis: To download the file, please, click here! - poniżej szarej tabelki.
  • #7 3776101
    lisek171
    Poziom 10  
    dziękuję za odpowiedzi telewizor stoi u mojej dziewczyny , a ta mi powiedziała że po kilku godzinach oglądania czerwone poświaty poprostu same zniknęły:D jeszcze muszę to sprawdzić nie wiem po prostu co się dzieje pewnie potrzebował troszkę się wygrzać :P i unormował sobie napięcia po zmianie elektrolitów jeszcze napiszę w wolnym czasie jak sprawdzę
    POzdrawiam
  • #8 3776510
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Czyli kinol !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Samsung CX-558WT po wymianie kondensatorów pojawił się problem nadmiaru czerwonego koloru na ekranie, objawiający się czerwoną poświatą i rozmyciem obrazu. Telewizor jest około 8-letni, a przed wymianą kondensatorów działał poprawnie poza początkowym opóźnionym pojawianiem się obrazu. Zalecane jest sprawdzenie rezystorów kolektorowych we wzmacniaczach wizji (R573 18k/2W i R574 1,8k/0,5W) oraz napięć zasilających, zwłaszcza +B (około 125V) i napięcia na płytce kineskopu (około 180V). Regulacja potencjometrami focus i screen powinna być wykonana tak, aby uniknąć pojawiania się linii powrotu i uzyskać optymalną czerń i biel. Możliwe, że problem wynika z uszkodzonego lub źle wlutowanego kondensatora elektrolitycznego. Po kilku godzinach pracy telewizora czerwone poświaty mogą zniknąć, co sugeruje stabilizację napięć i wygrzanie kineskopu (kinolu). Schemat telewizora dostępny jest na stronie eserviceinfo.com pod modelem CX5312WT, który może być pomocny przy dalszej diagnostyce i regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA