Dieter Nurman 'Elektronikia łatwiejsza niż przypuszcasz' - w drugim tomie znajdowały się najprzeróżniejsze liczniki takie coś też tam znajdziesz. Licznik np od 1 do 10 i od 10 do 1 + dekoder BCD ->1 z 10
jesli chcesz zeby wrocil -> czyli rozwiazanie znane z serialu z Kid'em i "Nieustraszonym" to widzialem kiedys rozwiazanie na sprytnym polaczeniu dwoch licznikow 4017.
A może przyjąć chytra wersję ,że robisz 6szt
-trzy w prawo -i wracajac -przy tej trzeciej umiescisz -tę nr 4 -przy 2-giej tę nr. 5 a przy pierwszej tę nr 6 . Łańcuch się zamknie. Nie jestem pewien ,czy czasami Chińczycy nas tak nie robia w BALONA z tymi swoimi lampkami choinkowymi.
Z daleka mało kto ten patent złapie i wykryje .
Pomyślałem ,że tak to można zrobić -po co udziwniać z tymi licznikami .
Na pewnym studium z ttl-i jeden kolega się wkurzył i powiedział ,że
takie przykłady które daje wykładowca to on na piechotę da radę zrobić
-i zrobił.Tyle tylko ,że gdzieś indziej projektowanie ukł. cyfrowych szło już
z komputera -a u nas byly proste funkcje logiczne i trochę takich
RWPG-owskich.
Proszę o odpowiedź czy to tak może być .
Ostatecznie -z tego się bedzie cieszył samochód i wykonawca ........
Jestem pewien ,że to dobry pomysł-patent kaw.......
Może kupisz lampkę rowerową z diodami i już... widziałem takie z 3 i pięcioma diodami które generują kilka efektów świetlnych z "tam i spowrotem" włącznie ...
oj długo tego szukałem:D
a jest jakiś wzór na to zęby obliczyć z jaką częstotliwością będą sie zapalały kolejne diody przy różnych pojemnościach kondów?
✨ W dyskusji poruszono zagadnienie dotyczące zachowania punktu w schemacie elektronicznym – czy punkt ten przebiega do końca i zaczyna od początku, czy wraca tą samą drogą, którą przyszedł. Odpowiedź wskazuje, że w przedstawionym układzie punkt dojdzie do końca i rozpocznie cykl od początku, bez powrotu tą samą drogą. Aby uzyskać efekt powrotu, sugerowano zastosowanie licznika rewersyjnego, np. typu 7495, lub sprytne połączenie dwóch liczników 4017. Wspomniano również o rozwiązaniach z dekoderem BCD oraz o alternatywnych metodach, takich jak łańcuch diod z przypisaniem kolejnych elementów, co może imitować efekt powrotu. Dyskutowano także o praktycznych aspektach realizacji układu, w tym zamianie tranzystora T108 na 546 oraz pytaniach o wzory do obliczania częstotliwości zapalania diod przy różnych pojemnościach kondensatorów. Poruszono także temat gotowych lamp rowerowych z efektami świetlnymi „tam i z powrotem” jako prostą alternatywę. Wygenerowane przez model językowy.