logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 TE - awaria. Nie działa wskaźnik częstotliwości.

Grabo 02 Mar 2006 04:11 1705 2
REKLAMA
  • #1 2364273
    Grabo
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam
    Popsułem sobie radio :/
    Mój Radmor posiadał pewną wade, a mianowicie prawie od samego poczatku nie odbierał na falach długich. Dzisiaj, kiedy go rozebrałem, zauważyłem że jeden z kabelków przy przełączniku FM mono-FM Stereo-AM nie jest do niczego przylutowany. Jak udało mi się ustalić wychodzi on z płytki AM, więc myślałem że może być przyczyną nie działania fal długich. Przylutowałem go, włączyłem Radmora, poczułem swąt spalenizny i już tuner nie działa:(
    Jedyny element który wygląda na przegrzany to jest kabelek , który poprowadzono pod płytka AM( ten krótszy). Na UKF-ie jest zupełnie głuchy(nie był rpzestrojony, ale nie szumi), nie działa wskaźnik częstotliwości( jest sprawny), zawsze zapala się pierwsza dioda od programatora, jednocześnie świecą się dwie...0 detektora święci tylko lewą diodą...
    co mogło polecieć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2364622
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    witam obstawiam ze w złe miejsce przyłożyłeś ten kabelek i upaliłeś któryś ze scalaków ,w pierwszej kolejnosci weź mierniczek do rączki schemacik i sprawdz podstawowe napiecia zasilania tunera p.s. wzacniacz funkcjonuje bez zarzutów?
  • #3 2366018
    Grabo
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Wzmacniaczowi nic nie jest .
    Czy napięcie mierzyć do masy?
REKLAMA