logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać polskie menu do Motorola V980? Szukam darmowego narzędzia.

tino2003 02 Mar 2006 10:16 2358 29
REKLAMA
  • #1 2364713
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2084
    Motorole nie są moją silną stroną ale czas zacząć coś z nimi robić bo jest tego u mnie coraz więcej.
    Czym wgrać jej pl?
    SW R26_0_83.38.38.04.01P
    Boot Loader 0.6.3.1
    Mam zamiar kupić aktualizację do Smarta aby robić motki, ale jak zna ktoś darmowy sposób to bardzo proszę simlock +menu pl pliki z pl posiadam tylko jak i czym je wgrać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2364769
    matyjasz
    Poziom 17  
    A jaką aktualizację? 6.3.1 SmartClip robi bez problemu, jeśli go masz to jesteś w domu, chyba że mówisz o SmartUnlockerze
    SmartMoto -> Odblokuj -> Usuń RSA i już.
    Jeśli telefon nie chce gadać (error 80) przy tworzeniu boota, przekroczony czas operacji lub coś takiego, wówczas wybierz z listy v975|6.1.2/6.3.1, zignoruj komunikat o będnym modelu (poradzi sobie :) ) i już. Potem polski, był tu temat ze zbiorem fleszy pod SC ale nie mogę znaleźć na szybko :)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2364839
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Dzięki panowie za pomoc za chwilkę będę miał już aktualizację USB Smarta o motorolę więc, będę testował programik tylko nie wiem czy ten kabel który mam pod Smart unlockera będzie pasował pod ten program. Jeżeli jest kompatybilny to potwierdźcie to abym był pewny że nic nie uwalę.
    pozdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2364872
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 87
    Wydaje mi się , że tino mówi o aktualizacji USBsmarta od Zulei nie typowego smartclipa? Mam takowy sprzęt muszę przyznać , że całkiem to sympatyczne narzędzie co do motoroli . Też nie za bardzo czuję sie w temacie motorola . Ale jak narazie jestem zadowolony , Zulea updatuje co chwilę (nawet 2-3 poprawki tygodniowo) ale bywaja tez pewne problemy z kluczem i programem ale mozna sie przysiąść do motki i to za całkiem przystępne koszty.
    P.S. urządzenie znacznie przewyższa klona 2.05 ........ a tańsze :D.
    Tino śmiało możesz używac podłych kabli USB do motek tych co daje SARAS do swoich pudeł.
  • #7 2364980
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Sylwek jesteś w stanie napisać mi jak to zainstalować i odpalić bo mam już wszystko ale jakoś niechce mi działać, a muszę dzisiaj zrobić 2szt. V980 lang+pl a nie chciałbym coś spieprzyć.
    Jak zainstalować, jak zrobić unlock i jak wgrać pl jeżeli byś pomógł to byłbym wdzięczny.
    pozdr
  • #8 2365013
    wasylwek
    Masz juz okno motorola aktywne ? w maintence v2.1 (sorka za pismo ale angielski noga) to zasuwaj na suport i sciągnij mototol wczoraj była tam wer. bodaj 1,8 dzisiaj moze byc wyższa nie mam w tej chwili klucza :cry: .
    Potem sciągnij te stery od nich zainstaluj i koniecznie restartnij kompa nawet jak nie bedzie chciał.Potem to juz musisz zaufac swojej intuicji i improwizowac niestety nie powiem Ci w czym siedzi polak do tek moty . Na samym supporcie usb smarta jest troche flaschy do motoroli nie pamietam teraz czy jest do 980?Ale znacznie wiecej mozna zassac do motki po różowym kluczu tostera.
    A i dobrze jakbyś miał płytę tej co daje motorola w kartonie (jak smokowałem V3 to brałem sterowniki właśnie z płyty i szło jak po masełku).
    Jak Ci czasem wyskoczy Dongle not find to nie zrazaj sie tylko wyciagaj klucz albo restartuj kompa . Troche jeszcze niedopracowana praca tego progsa i klucza ale da sie żyć.
    Może po prostu zadzwoń do któregoś z Resselerów takie robienie po GG czy w inny sposób to zawsze tylko problem.
    DASZ RADĘ :D
  • #9 2365222
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Wszystko ściągnołem z supportu podłączyłem fona pod kompa zainstalowałem sterowniki zrobiłem restart i teraz jak odpalam P2K_Easy Tool v2.8 wybieram model telefonu, tam jest 3 opcje do wyboru v980, v980M-intel v980M-micron, nawet nie wiem jaką mam wybrać ale próbowałem już na każdej opcji i ciągle jest to samo, wyskakuje taki komunikat:
    Connecting to phone ...
    Detected USB device VID:22B8 PID:3002
    Switching to P2K mode ...
    ERROR: Could not connect

i po tym komunikacie zaraz windows podaje że znaleziono nowy sprzęt który jest nie rozpoznany itd.
    Telefon w momencie gdy klikam unlock jest włączony i może trzeba coś jeszcze nacisnąć w telefonie?
    Napiszcie jak to trzeba zrobić bo powoli tracę już nerwy.
    pozdr
  • #10 2365256
    fantomas
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    a czy zainstalowałeś wszystkie stery P2K

regards fantomas
  • #11 2365288
    tino2003
    Admin grupy GSM
    A więc komunikację już mam z telefonem ale jak daję unlock to odczytuje fona pasek dochodzi do 100% i wywala coś takiego:

Connecting to phone ...
    Detected USB device VID:22B8 PID:1801
    Opened Motorola S Flash Rainbow POG OK
    Connected OK
    Bootloader version: 0631
    Write flashbootloader 05F1 ...
    ERROR: FLASHCMD invalid command response
    ERROR: Send ERASE command
  • Pomocny post
    #12 2365295
    wasylwek
    tino2003 napisał:
    Wszystko ściągnołem z supportu podłączyłem fona pod komputera zainstalowałem sterowniki zrobiłem restart i teraz jak odpalam P2K_Easy Tool v2.8 wybieram model telefonu, tam jest 3 opcje do wyboru v980, v980M-intel v980M-micron, nawet nie wiem jaką mam wybrać ale próbowałem już na każdej opcji i ciągle jest to samo, wyskakuje taki komunikat:
    Connecting to phone ...
    Detected USB device VID:22B8 PID:3002
    Switching to P2K mode ...

i po tym komunikacie zaraz windows podaje że znaleziono nowy sprzęt który jest nie rozpoznany itd.
    Telefon w momencie gdy klikam unlock jest włączony i może trzeba coś jeszcze nacisnąć w telefonie?
    Napiszcie jak to trzeba zrobić bo powoli tracę już nerwy.
    pozdr

Tino biedaku :D musisz robić test pointa.
    Zrobisz TP to zobaczysz jak nastąpi zmiana:D.
    Poszukaj pare postów nizej pytałem o TP do L7 i ktos dał link do zdjec TP .
    Alez masz rzeźbiarstwo przed sobą z ekranem .
    Przygotuj sie na spokój cisze i 2 kg cierpliwośći.
    A zobaczysz jak satysfakcja będzie !!!
  • Pomocny post
    #13 2365314
    fantomas
    Poziom 25  
    przecież program ci napisał abyś wgrał boota niższego usuń najpierw rsa czyżbym sie mylił chyba nie nigdy v980 nie robiłem tp ostatnio wałkowałem temat tino poszukaj moich podpowiedzi bo facet w końcu tego smoka zmęczył co prawda robił to smartmoto ale myślę że procedura będzie taka sama dla tego czym ty dysponujesz

regards fantomas
  • #14 2365360
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Sylwek, masz rację muszę robić TP i jeżeli możesz to napisz mi jak się to robi, bo nie mam pojęcia, czy fon ma być wprowadzony w boot mode, czy poprostu podpinam samą płytę robię TP a jeżeli tak to w jakim momencie?
    pozdr
  • #15 2365380
    wasylwek
    Ja w L7 najpierw miałem wyższą szkołę jazdy w zlikwidowaniu ekranu , potem znalazłem punkt TP podlutowałem go cieńkim drucikiem do masy.Słuchawka zaczęła sie komunikować ze smartem ale smoka nie zdjąłem , mam jeszcze czas i fon lezy u mnie w domu i czeka na lepszą wenę . Powiem jedno to nie jest smok na 5 minut zajrzyj tam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic462100.html
    Kurde tez za bardzo nie wiem ach te motorole.:cry:
  • #16 2365749
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Dowiedziałem się już że tym programem nie da rady inaczej jak poprzez TP bo niższego boota telefon nie przyjmie. A więc będzie rwanie ekranu o efektach powiadomię.
    pozdr
  • Pomocny post
    #17 2365782
    fantomas
    Poziom 25  
    wysłałem ci na priv pewną wskazówkę

regards fantomas
  • #18 2365839
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Dzięki za pomoc jutro powiadomię o efektach.
    pozdr
  • #19 2366177
    wasylwek
    ja tez chcę "wskazówki":cry: A szczególnie co do motki E398 mam taka i flaschowałem ja juz wszystkim co sie dało boot 07.D0 .Byłem juz ma maraxie i cuda robiłem .Jedyne co zdołałem to doprowadzisc ja do mrugniecia klawiaturką (dokładnie po sofcie PanoramiX) . Po wszystkich serwice flaschach itp. reaguje tylko na #+* power i jest boot loader 07.DO SW Not found. Co jescze mogę spróbować bydlęciu wgrac ?
    Wiem ,że ktos próbował ją zROKR-ować , ale jak to zrobił to juz tylko ten boot i nic wiecej.
  • #21 2367336
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Napiszcie mi jeszcze czy fona jak podpinam pod kabel to ma być włączony czy wprowadzony w test mode #+* power Tą V980 podpinałem wyłaczoną i wtedy #+* power i coś tam ją mieliło a inaczej to nic sie nie działo.
    A tak ogólnie to motorole są pod tym wzgledem popier*****
    pozdr
  • #22 2367687
    wasylwek
    Z tego co piszą na tej stronie o test pointach to trzeba robić z odpietym LCD wiec i tak nie da sie wyczaić czy tel wszedł w tryb boot czy nie .Dzisiaj siedziałem nad moją L7 wyjąłem już samą płytę gł. bez zrobionego TP nic sie nie dzieje a z TP komp cos wykrywa tzn. nowy sprzet dokładam baterię i... cos mi ten smart mieli jakies dane sczytuje ,ale smoka co nie chce zdjąć to nie chce.
    Skreciłem już brzydala i oddaję spowrotem niodsmoczonego bo jeszcze ubije dziadostwooo i bede miał problem.
    DJW=motorola ( dziwny jankeski wynalazek)
    Aż strach pomyśleć jak będę miał robic w tym polski lang:cry:
  • REKLAMA
  • #23 2368238
    ninjahwdp
    Poziom 28  
    Sylwek napisał:
    Z tego co piszą na tej stronie o test pointach to trzeba robić z odpietym LCD wiec i tak nie da sie wyczaić czy tel wszedł w tryb boot czy nie .Dzisiaj siedziałem nad moją L7 wyjąłem już samą płytę gł. bez zrobionego TP nic sie nie dzieje a z TP komputer cos wykrywa tzn. nowy sprzet dokładam baterię i... cos mi ten smart mieli jakies dane sczytuje ,ale smoka co nie chce zdjąć to nie chce.
    Skreciłem już brzydala i oddaję spowrotem niodsmoczonego bo jeszcze ubije dziadostwooo i bede miał problem.
    DJW=motorola ( dziwny jankeski wynalazek)
    Aż strach pomyśleć jak będę miał robic w tym polski lang:cry:

Powiem Ci z doswiadczenia... ze prawda jest taka ze w motkach zdecydowanie latwiej jest robic polaki niz smoki ;). Polski lang robisz zwyklym kablem USB bez zadnych testpointow bez niczego ;)
  • #24 2368334
    FranekDolas
    Ocena: 69
    A ja ci powiem również z doświadczenia że motki się super robi ale trzeba mieć czym.Jak się chce zaoszczędzić i kupuje smartsyf to tak jest.Polecam Victora:D
  • #25 2368356
    fantomas
    Poziom 25  
    sylwek jeśli masz smartmoto to pdłącz tą swoją e398 do klipa jeżeli ją wykryje to uruchom napraw PDS kilpek powinien sciągąć z serwra PDS naprawczy i potem już tylko full flash jak tak zrobiłem parę sztuk tego szmelcu i działały prawidłowo

regards fantomas
  • #26 2368448
    wasylwek
    Mam tylko klona :cry: smoka to to sciągnie gorzej z flaschem , ale szykuje się przeroszadowanie sprzętowe (na pewno uderzę w Martecha i oryginała smartklipa).Chyba ,że brać poleci coś "lepsiejszego"?
    Mimo wszystko nokia jest telefonem bardziej przyjaznym dla serwisanta , oczywiscie nie BB5 :D
    P.S. ja bym tak nie przekreślał tego USBsmarta to sie może rozwinąć (ma większy sens niz np. HWK )
  • #27 2368531
    fantomas
    Poziom 25  
    na pewno wszyscy polecać będą vicka bo rzeczywiście jest wymiatający ale jak kupisz oryginał smart clipa też zrobisz dobry zakup co prawda flashy z PL na boot-loaderze nie zawiele i trochę ssanie tego z serwera do bani ale smartmoto ma opcję flashowania z peceta i wtedy możesz wali pliki z rozrzeżeniem.shx a tych jest pod dostatkiem konkludując smartclip też wymiata tylko trzeba go dobrze poznać takie jest moje prywatne zdanie

regards fantomas
  • #28 2594055
    mapigerman
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    fantomas napisal
    Cytat:

na pewno wszyscy polecać będą vicka bo rzeczywiście jest wymiatający ale jak kupisz oryginał smart clipa też zrobisz dobry zakup co prawda flashy z PL na boot-loaderze nie zawiele i trochę ssanie tego z serwera do bani ale smartmoto ma opcję flashowania z peceta i wtedy możesz wali pliki z rozrzeżeniem.shx a tych jest pod dostatkiem konkludując smartclip też wymiata tylko trzeba go dobrze poznać takie jest moje prywatne zdanie

musze przyznac racje koledze - sam korzystam od prawie 2 lat ze SC i powiem ze jest naprawde dobry - czego nie postawil serwis autoryzowany Motki :cry: to tym pudelkiem poszlo bez wiekszego bolu...:D
    Tylko trzeba go poznac... :arrow:

A jak ktos od razu podchodzi z nastawieniem na "NIE" to nic go nie przekona... :!:

Pozdrawiam Wszystkich...
  • #29 2594489
    wasylwek
    @ tino a zauwazyłeś ostatnio poprawę pracy klucza Zulusa? Juz nie ma jazd z key not found itd itp. oczywiście jest wiele rzeczy którym nie podoła np. macosze traktowanie plików z PL na suporcie. No i jak jest wysoki BL w motce to zapomnij o smoku . Ale ogólnie śmiem twierdzic ,ze Zulea poczynił pewne chęci poprawy .
    P.S. dzisiaj wieczorem będe próbował rozwiązac smartem problem J210 i uwalonego HWK po polskim.
  • #30 2594769
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Fakt musze przyznać, że miewa mniej zwisów, chociaż jak chcę wejść w samsunga, to prawie zawsze musze kluczyk wyciągnąć i włożyć.
    A co do motek się nie wypowiadam, bo dalej nie zrobiłem ani jednej sztuki, zawsze dochodzi do miejsca switing P2K mode i na tym koniec :(
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wgrywania polskiego menu (PL) do telefonu Motorola V980 oraz poszukiwania darmowego narzędzia do tego celu. Użytkownik posiada wersję oprogramowania SW R26_0_83.38.38.04.01P i bootloader 0.6.3.1. Wskazano, że do odblokowania i wgrywania polskiego języka można użyć narzędzi takich jak SmartClip, SmartMoto czy SmartUnlocker, jednak pełne zdjęcie simlocka (tzw. "smoka") wymaga test pointa (TP) i nie jest możliwe za darmo. Test point wymaga fizycznego podlutowania punktu na płycie telefonu, często z odłączonym wyświetlaczem, co jest skomplikowane i wymaga cierpliwości. Do komunikacji z telefonem konieczne jest zainstalowanie sterowników P2K oraz odpowiedniego oprogramowania (np. P2K Easy Tool), a telefon powinien być podłączony w trybie wyłączonym lub w trybie testowym (# + * + power). Problemy z połączeniem i błędy FLASHCMD wskazują na potrzebę wykonania TP i wgrania niższego bootloadera oraz usunięcia RSA. Użytkownicy polecają oryginalne narzędzia SmartClip lub Victora jako bardziej stabilne i skuteczne, choć droższe, a tańsze klony USB Smarta mogą mieć ograniczenia i problemy z kluczem. Polski język można wgrać zwykłym kablem USB bez konieczności TP, natomiast zdjęcie simlocka wymaga bardziej zaawansowanych metod. Wskazano również na dostępność plików i opisów unbrandowania na forach internetowych. Ogólnie proces jest trudny, wymaga znajomości sprzętu i oprogramowania oraz cierpliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA