logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak diagnozować usterki wideo bez wylutowywania elementów?

Wojtq 02 Mar 2006 15:57 1082 1
REKLAMA
  • #1 2365785
    Wojtq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam tylko jedno zasadnicze pytanie. Chciałbym naprawić sobie np takie video. Nie znam przyczyny zepsucia, a jednak chciałby sie za to zabrać. Od czego zacząć? Jak sprawdzać poszczególne elementy gdy np używając w mierniku funkcji "test diody" sprawdzam np diodę prostowniczą umieszczoną na płytce. Okazuje sie że wszystko wskazuje na to że jest zepsuta. Gdy wylutuję ja jednak z płytki robię ten sam test. Okazuje się że dioda jest dobra. Tak samo z rezystorami. Badając rezystancję rezystora na płytce często miernik wskazuje całkowicie coś innego niz gdy badam sam rezystor. Wiadomo mi że wszystkie elementy na płytce oddziałują w jakiś tam sposób na siebie. No więc pytam się czy jest jakaś inna metoda pozwalająca zidentyfikować usterkę bez wylutowywania elementów z płytki?
    Wojtek
  • REKLAMA
  • #2 2365827
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    no stary temat rzeka jezeli chcesz bloki mierzyc to tak owszem sprawdzisz bez wylutowywania poprawnosc działania natomiast detale to tak jak juz sam zauwazyłes.
    wez konkretny przykład zaczniemy od początku i pojdzie.........
REKLAMA