logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Nec 3500a. Nie nagrywa i nie czyta płyt CD.

DziadzioMiecio 02 Mar 2006 18:33 1437 3
REKLAMA
  • #1 2366413
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    Mam taka nagrywarke i jest ona uszkodzona nie nagrywa i nie czyta plyt cd
    Mam taka prosbe do madrych ludzi zeby mi wytlumaczyli jak mam rozpoznac ktory to laser dziala na plytkach cd . Byc moze ze mam laser sprawny bo posiadam uwalona nagrywarke tej samej firmy ale jest ona martwa a sam mechanizm laserow jest troche inny i nie da sie podmienic. to pomyslalem sobie ze zamienie laser do plyt cd i jak mi sie uda to bedzie mi czytal a w pelni szczescia i nagrywal .Boje sie ze uszkodze laser dvd a on dziala.
  • REKLAMA
  • #2 2366555
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    laser to w tej nagrywarce jest 1 :

Nagrywarka Nec 3500a. Nie nagrywa i nie czyta płyt CD.

powiekszenie : http://www.cdrinfo.com/Sections/Articles/Sources/NEC_ND-3500A/Images/laser_large.jpg

jesli kolega chce to moze wyjac cala glowice, umyc ja ludwikiem (niczego nie dotykamy - robi to za nas plyn Ludwik), plukac ciepla biezaca woda, pozniej wysuszyc i zamontowac ponownie

ewentualnie mozna zflashowac naped takim firmware (bo objaw ktory kolega opisue pasuj do badflasha napedu NEC - nie czyta plyt ale wtedy powinna migac dioda) :

http://www.micheldeboer.nl/firmware/

takiego uzywam osobiscie :

LLD3500_2TG.zip Liggy & Dee 2.TG, Bitsetting, riplock removed and RPC1 (based on Liggy's 2.1Abt) (NEW 22-08-2005)
  • REKLAMA
  • #3 2366644
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Tak firmware juz wgralem ale to nic nie dalo mechanika lasera jest jedna soczewka tez ale same lasery sa rozne bo i parametry promienia swiatla tez bo czlowieku zastanow sie jesli by bylo to samo to plyte dvd ladujesz do cd i nagrywasz bez klopotu na spodniej stronie masz dwa potencjometry do ustawienia laserow i one steruja osobnymi diodami. Ja bym ci proponowal dac sobie spokuj z tym ludwikiem ja uzywam niepieniacego sie ekstraktu plynu do mycia szyb z zawartoscia spiritu . Nie mam niestety aparatu to bym zrobil zdjecie i ci pokazal o ktore elementy chodzi.
  • #4 2494794
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    sprawa widze utknela i nikt nie potrafi mi pomus sensownie zdobylem sprawny laser i dlatego ten poszedl na polkie.Poczeka na lepsze czasy .
    Mysle ze mozna zamknac temat
REKLAMA