logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LPG Opel 2.0 8V w miescie pali 2X tyle co na trasie.

aries2000 02 Mar 2006 22:54 2049 8
REKLAMA
  • #1 2367693
    aries2000
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam mam opelka Vectre 2.0 8v. Niedawno zakladalem gaz II gen z komputerem D.T. Gas system. Butle i mieszlanik (parownik) mialem stary bo zostal mi z wypadku po starym samochodzie. W mieszalniku zostaly wymienione membrany i wszelkie gumowe el. zuzywajace sie. I pojawil sie problem. Na trasie pali mi 9-10 litrow gazu przy predkosci 120. A po miescie przy spokojnej jezdzie nie schodze ponizej 17 litrow !!! Bylem juz u 2 gazownikow ale rozkladaja rece. Wymianiany byl juz mixer ale to nic nie dalo. Sonda lambda wyglada na sprawna bo po podlaczeniu do kompa widac ze pracuje prawidlowo. Ma ktos pomysl co jest grane ?
  • REKLAMA
  • #2 2369076
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Nie jestem zwolennikiem wymiany samuch elementow w reduktorze bo czesto zdzrza sie ze nie zdaje to egzaminu. Lepiej jest wiec zawsze wymienic caly reduktor na nowy m.inn. na gwarancje a na wymiane elementow gumowych nikt ci gwarancji nie da. Jak masz mozliwosc podmiany reduktora na inny dobry to sproboj moze pomoze.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2369378
    georger1
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.

Regeneracja reduktora jest w 99% skuteczna!!!! Ten jeden procent to nieumiejętna regeneracja. Koszt zestawu to w tej chwili około 70-100zł a reduktora 300 zł.... Rachunek prosty-> Tylko regeneracja. Wyjątkiem jest tu posiadanie jakiegoś kosmicznego reduktora, albo jakiegoś kitu który szybko się wykańcza.

Piszesz że założyłeś sterownik elektroniczny. Nie znam akurat tego typu, więc napiszę o obu.

1 typ to zwykły sterownik z sondy λ. Poznać można po ręcznej śrubie regulacji koło silnika attuatora. Moim zdaniem nic nie warte.... Odłączyć badziewie, wyregulować ręcznie i bedzie super.

2 typ to "komputer", sterownik który podpina się pod kompa i ustawia. Poznać można po braku śrubki regulacji na attuatorze. Jeśli masz taki system to trzeba troszkę posiedzieć i prawidłowo go zaprogramować. UWAGA!!!!! Odłączenie akumulatora spowoduje zresetowanie kompa od gazu.

Sprawdź najpierw elektronikę w instalacji gazowej.
  • #4 2376592
    topcio1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    witam
    miałem podobny problem z silnikiem 2.0 , zamieniłem silnik krokowy inst. na zwykły register i wyregulowałem. Odczuwalnie spadła moc ale w mieście bez oszczędzania 13-14 l.
  • REKLAMA
  • #5 2377673
    FIREWOLF1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Spotykalem sie z takimi akcjami po regeneracji parownika.Proponuje zdobyc gdzies podobny parownik i zamontowac na jakis czas.Zregulowac i sprawdzic.Moze sie okazac ze warto zalozyc nowy parownik, a nie w ciagu pol roku przeplacic w tankowaniu ze 2 razy wartosc nowego.ten parownik po regeneracji przeciez mozna pogonic

Dodano po 2 [minuty]:

no wlasnie albo podjechac do gazownika niech w programie troche go zmuli.czesto jest mozliwosc
  • #6 2377803
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    czy silnik podczas jazdy po mieście i w trasie ma taką sama temperature?
  • REKLAMA
  • #7 2378029
    topcio1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    no w sumie nie.w ubiegłym roku wymieniłem termostat. W trasie zawsze równo 90° w mieście czasem podchodzi 95-100° bo późno załącza wiskoza.
  • #8 2381687
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    może czujnik wody uwalony
  • #9 2381927
    lajkonic
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    witam,jak reduktor dziala w trasie to i w miescie musi dzialac, problem tkwi w ustawieniu dawki gazu na silniku krokowym /lub na reduktorze/, najprosciej sprawdzic tak; przytrzymac na obrotach ok. 2000 i puscic pedal, jak silnik poczatowo bedzie 'dolowal' na obrotach lub delikatnie strzelal w rure to na pewno jest za duza dawka gazu , a moze reduktor jest za duzy lub za maly?,pozdrawiam Zdzislaw

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Vectry 2.0 8V z instalacją LPG II generacji D.T. Gas System zgłasza problem z dwukrotnie wyższym zużyciem gazu w mieście (około 17 l/100 km) w porównaniu do trasy (9-10 l/100 km przy 120 km/h). Wymieniono membrany i elementy gumowe w starym parowniku (mieszalniku), a także mixer, jednak problem pozostał. Sonda lambda działa prawidłowo. W dyskusji sugerowano, że regeneracja reduktora jest skuteczna, ale wymiana całego reduktora na nowy może być bardziej niezawodna, zwłaszcza gdy regeneracja jest nieumiejętna. Wskazano na konieczność prawidłowej regulacji sterownika LPG, zwłaszcza jeśli jest to system z komputerem bez manualnej śruby regulacji. Zalecano sprawdzenie i ewentualną wymianę parownika na nowy lub inny egzemplarz do testów, gdyż regenerowany parownik może powodować nadmierne zużycie. Poruszono też kwestię temperatury silnika – w mieście temperatura może wzrastać do 95-100°C z powodu późnego załączania wiskozy, co może wpływać na pracę instalacji. Sugerowano także sprawdzenie czujnika temperatury wody oraz ustawienia dawki gazu na silniku krokowym lub reduktorze, gdyż zbyt duża dawka gazu może powodować "dławienie" silnika i zwiększone spalanie. Test polega na obserwacji zachowania silnika przy 2000 obr./min po puszczeniu pedału gazu – jeśli silnik "dławi się" lub strzela, dawka gazu jest za duża.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA