logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy serwomechanizm obraca się pod wpływem siły zewnętrznej, gdy jest wyłączony?

kolton 03 Mar 2006 17:58 1687 5
REKLAMA
  • #1 2370121
    kolton
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    mam zamiar zrobic ramie sterowane przez serwo i chcial bym sie dowiedziec czy nastepuje obrot wału serwa jesli dziala na nie zewnetrzna sila, a serwo jest wylaczone ??
  • REKLAMA
  • #2 2371197
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    specjalistą od serw nie jestem ale kilka użtwałem i wszystkie z nich dąło sie przezstawić zewnętrzna siłą. ale czy tak jest z wszystkimi servami to niewiem. oczywiście mówimy i serwie z odłączonym zasilaniem.
    obracanie serwa zewnętrzna siła ma też negatywny wpływ na układ zębatek, gdyz one nie są przystosowane do takich żeczy.
  • REKLAMA
  • #3 2371285
    DarekK.
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam, serwa są różne i nie wiem jakie chcesz zastosować. np serwo firmy BELIMO nie da rady przestawić ręcznie( chyba że połamiemy tryby). Ale posiadają przycisk, dźwignię do zwalniania zębatki i można ręcznie przestawić położenie. Przyznam, że kiedyś zrobiłem dwu przegubowe ramię, ale na siłownikach liniowych. Testowałem do 40 kilogramów i nie było żadnego problemu. Wymagane było do 5kg( dla kamery).
  • REKLAMA
  • #4 2371404
    kolton
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    a wiecie moze czy serwo hiteca hs-475 ma taka blokade ?? bo wsumie widzialem takie ramie w necie i walsnie tam byly zastosowane takie serwa, ale niestety opisu do nich nie bylo :cry:
  • REKLAMA
  • #5 2371738
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Serwo może utrzymywać swoją pozycję, jeśli dostaje stale ten sam sygnał, wtedy każda zmiana siły przyłożonej do końca dźwigni, jest kontrowana silnikiem, ale powyżej pewnej siły, silnik nie daje rady i serwo się poddaje, gdy siła zmaleje do takiej z jaką silnik da sobie radę, serwo powróci do zadanej pozycji. Jeśli nie ma sygnału sterującego, serwo nie stawia oporu (tylko taki co tryby i silnik na biegu jałowym)
REKLAMA