logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić serwo modelarskie do modelu RC z odwróconą polaryzacją?

mwojcik007 08 Paź 2006 20:25 4419 15
  • #1 3098180
    mwojcik007
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jak zrobić sero modelarskie a mianowicie żeby działało tak:
    1. Jest prąd + - kreci sie np. prawo
    2. Jest prąd - + kręci sie w lewo (odwrócona polaryzacja)
    3nie ma prądu wraca na środek
    Potrzeba mi to do modelu RC :D proszę o pomoc
    PS. Nie musi być regulowany stopień skrętu tak jak w aparaturze proporcjonalnej chodzi mi żeby sie tylko kręciło tak jak powiedziałem wyżej :D
  • #2 3098737
    wacek_
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Taką "aparaturę" miałem w jakimś zdalnie sterowanym modelu - odpowiadała za skręcanie kół przednich. Był to zwykły silniczek prądu stałego, powrót do pozycji środkowej rozwiązany z użyciem sprężynki.
  • #3 3100004
    mwojcik007
    Poziom 10  
    wiem ja tez miałęm takie cos w zabawce ale to lipa sprężynka nie spełnia w pełni zadania a silnik jest za słaby żeby dać mocniejszą a jak by dać przełożenie to sprężynak nie da rady żeby powrócić do poprzedniej pozycje chodzi mi może o jakiś elektroniczny układ lub mechaniczny (mechaniczny by było najlepiej) tylko jakiś dobry czekam na pomysły z góry thx i pozdrawiam :D
  • #4 3100025
    Matitronik
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Muszę owiedzieć, że nie opłaca się robić serwomechanizmu. Narobisz się a efekt będzie mizerny..
    1- Zębatki
    2- wałek
    3- potencjometr
    4- puszka, obudowa
    -Najczęściej w samoróbnych serwach łamią sie zębatki albo nie morzna uzyskać odpowiedniej mocy.

Lepiej jest kupić, bo przynajmniej masz pewność co jesz.

http://www.model.sck.pl/
    http://nastik.pl/serwomechanizmy-c-53.html?osCsid=331a0855d6f526ab4108716c0efc51e5

Pozdrawiam
  • #5 3100280
    mwojcik007
    Poziom 10  
    tak tylko ze tam ida 3 kable + - i sterowanie jakimiś syganałami a mi chodzi o to żeby był tylko + -
  • #6 3100451
    Matitronik
    Poziom 16  
    A więc tak ?
    To polecam zwykły silnik elektryczny...
    w serwie jest GND, Signal, i o ile dobze pamiętam, to trzeci kabel, to sterowanie napięciem..
    Po co Ci tylko dwa kable ? serwa z tego nie będzie..

Dodano po 2 [minuty]:

Ups...
    3 kable.. +-/+ Prawo,GND/wyśrodkowanie,lewo...
    Tak to chyba działa.. nie mam serwa akurat więc Ci dokładnie nie powiem.
  • #7 3100602
    mwojcik007
    Poziom 10  
    Ja sie dowiadzwaem tak że jeden pulus drugi miuns a trzeci wysyla sygnał np. że tyle ma sie obrucić a ja chce żeby raz w jenda a raz w druga powrót moze byc mechaniczny
  • #8 3100911
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    elektromagnesy dwa, do tego dwie diody i sprężyna

Jeden elektromagnes przyciąga w jedną stronę, drugi w drugą, sprężyna cofa wajchę do neutrum. diody podłączasz tak, aby przy jednej polaryzacji pracował tylko jeden elektromagnes.

Serwo było omawiane wielokrotnie na tym forum, kolega Matitronik mógłby sprawdzić nim napisze takie bzdury, jeszcze jakbyście tylu błędów ortograficznych nie robili byłoby świetnie
  • #9 3101220
    mwojcik007
    Poziom 10  
    hmmmm... a może coś na silniku?? a i przepraszam Moderatora za błędy
  • #10 3101284
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    możesz spróbować na osi silnika umieścić koło , wyznaczyć punkt neutralny następnie wywiercić dwa otwory w odległości ok 60 - 70° od wyznaczonego punktu neutralnego do nich sprężyny , taki układ powinien wracać do punktu neutralnego , ale wymaga to przeprowadzenia prób i doboru kąta zamocowania sprężyn
  • #11 3101302
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Serwo z osobnym sterowaniem, silniki DC nie są przystosowane to trwania w stanie zatrzymania, a jedyne co by wchodziło w gre to silnik + sprężynka.

Mnie za błędy nie przepraszaj, ja tu tylko pilnuje żeby porządek był.
  • #12 3101318
    mwojcik007
    Poziom 10  
    Chodzi Ci o takie coś jak tu ktoś wyżej napisał?? tak jak w zabawce na zdalne sterowanie?? Ma ktoś może jakieś propozycje??
  • #13 3107431
    mwojcik007
    Poziom 10  
    ok temat można zamknąć bo znalazłem serwo primitywne http://www.republika.pl/ixkuczek/rcradio/ wg. mnie konstrukcja prosta i bardzo pomysłowa chwała dla tego kto ją wymślił graruluje pomysłu :D
  • Pomocny post
    #14 3107486
    Matitronik
    Poziom 16  
    Witam,
    to ma być servo ?
    musiałem rozwalić jakieś serwo stare.. i to wyglądało tak :
    Potencjometr z silniczkiem połączone przekładnią. Minus podłączony do - silnika i - potencjometru. Jedna skrajna potencjometru podłączona jest do silniczka a dróga jest na wyjście i zotsaje jeszcze kabel od silnika jeden, on też iudzie na wyjście co daje 3 kable ++-
    Był jeszcze jakiś mostek ale podczas "rozwalania" odbudowy serva odpadł i nie mogłem wywnioskować co łączył, no ale mniej więcej jak jest zbudowane serwo to już wiesz.
  • #15 3108019
    mwojcik007
    Poziom 10  
    dzięki :D za wiadomości ale ten pomysł był bardzo ciekawy z tym primitywnym serwem nie chodziło mi o serwo na którym można regulować kąta skrętu. CHodziło mi o serwo które dziła tak skręcam w lewo, puszczam serwo powraca do pozycji neutralnej w prawo tak samo no ale thx chociaż wiem jak prwadziwe serwo działa Pomogles dostaniesz pkt lub "pomógł"
  • #16 3108734
    Matitronik
    Poziom 16  
    Proszę bardzo i dziękuje za pkt.

Nie mówię, ze jet prymitywny czy bezsensowny.. myślałem, że chcesz zrobić serwo na podstawie profesionalnego urządzenia, ale jeżeli chodzi o to, żeby było jak najprościej z dobrym efektem to ten pomysł jest zarówno dobry jak i prosty.

Pozdrawiam Mateusz

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji prostego serwomechanizmu do modelu RC, który działa na zasadzie odwróconej polaryzacji: przy podaniu napięcia o jednej polaryzacji silnik obraca się w prawo, przy odwrotnej w lewo, a po odłączeniu zasilania mechanizm powraca do pozycji neutralnej. Propozycje obejmują użycie zwykłego silnika prądu stałego z mechanicznym powrotem do środka realizowanym przez sprężynę lub układ elektromagnesów sterowanych polaryzacją z diodami i sprężyną cofającą. Wskazano, że klasyczne serwa modelarskie mają trzy przewody (zasilanie, masa, sygnał sterujący), co różni się od wymagań prostego układu dwukablowego. Zwrócono uwagę na trudności w samodzielnej budowie serwa, takie jak łamanie zębatek i brak odpowiedniej mocy, dlatego często lepiej kupić gotowe rozwiązanie. Podano link do przykładowej prostej konstrukcji serwa prymitywnego. Omówiono również budowę standardowego serwa z potencjometrem i przekładnią. Ostatecznie zaakceptowano, że najprostsze rozwiązania mechaniczne z silnikiem i sprężyną są najbardziej praktyczne dla prostego sterowania dwukablowego bez regulacji kąta skrętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA