logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Smart clip 2.18 i c975. Nie mogę zrobić simlocka z c975.

pik-rtv 03 Mar 2006 21:06 1587 20
REKLAMA
  • #1 2370981
    pik-rtv
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    witam mam smart clipa klona 2.18 i nie mogę nim zrobić simlocka z c975, co można z tym zrobić.
    Którego smartmoto użyć żeby zrobić ten telefon.
    I jeszcze pytanie - czy w nowych motorolach robi się albo testpointa albo rsa(tak jak kiedyś w terminatorach i se z rsa)
    czy i to i to
    chciał bym zrobić w tym fonie także polaka , są na elce dostępne langi ,jak mam dopasować lang do telefonu

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2371028
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    Ja mam oryginala i smartMoto 1.15 i tam jest c975 z bootem 6.31 i jeśłi masz takowy to najprawdopodobniej musisz wpierw usunąć rsa i potem loczek pojdzie bez problemu
  • #3 2373157
    pik-rtv
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    ale jest problem moja wersja telefonu to 6.36 ,a w smart moto jest tylko 6.31 - nie popsuje się??

pozdrawiam
  • #4 2382097
    arczi114
    Poziom 28  
    Ocena: 12
    mam ten sam problem z oryginalnym smartem,ta wersja to porazka,podobno potrzeba uzyc testpointa ale w jaki sposob...wlutowac sie nie da,a trzeba podłaczyc jeszcze baterie...
  • REKLAMA
  • #5 2382124
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    636 trezba tp zrobic zanizyc boot i simlock po tp...
    sprawa z nimi jest straszna tyle powiem - na 3 sztuki jedna nie wstała mi do tej pory;/

pozdrawiam leon.
  • #6 2382219
    arczi114
    Poziom 28  
    tak,wiem ze ciezko,ale mogłbys opisac mi w jaki sposób robisz tp? tzn.jak podłaczasz sie do testpointu...bo strasznie mały punkcik.nie ma jak sie wlutowac...,prosiłbym o jakas wskazówke..
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 2382796
    arczi114
    Poziom 28  
    czyli ,że po prostu tylko dotykasz punktu TP igłą z kabelkiem podłaczonym (na dotyk) z masą?jak długo ?nie do konca zrozumialem punkty na supporcie Smarta- najpierw TP,pózniej podłaczam baterie, i musze cos jeszcze zrobic z podłaczonym TP,czy moge juz igłe odlaczyc?takimi sposobami mozna uwalic fona wiec wolalbym 2 razy zapytac w jakiej kolejnosci niz go uwalic...
  • #9 2382902
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    dotkni igła - nic nie lutuj czasem!!(igła zlutowa jest z kabelkiem i to wszystko...izolacja na igle zeby nie było jazd jakis ze nie bedzie go widział)
    daj baterie w pionie... i wcisni lub kaz komus wcisnac szukaj w programie smart moto...jak ci znajdzie to juz dalej wiesz co robic...
    tp musisz trzymac do tej pory jak w fonie nie zanizysz boota...czyli nie sfleszujesz go nizszym bootem...5.f

pozdrawiam leon.
  • #11 2494266
    krynio5
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jeżeli chodzi o testpoint to nie podłączałem do masy bo blacha nad testpointem to przecież masa.
    Wyciełem kawałek blaszki , bateria na baczność , igła w testpoint i krawędzią igły do blaszki.
    Zaniżyłem bootloadera ale mimo wszystko nie mogę zdjąć simlocka
    Wersja boot.. 06.36 na 05.F1(chyba)
    Firmware R245 ......
    Ma ktoś jakiś pomysł na to g.......
  • #12 2494346
    myczek
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    krynio5 napisał:
    Jeżeli chodzi o testpoint to nie podłączałem do masy bo blacha nad testpointem to przecież masa.
    Wyciełem kawałek blaszki , bateria na baczność , igła w testpoint i krawędzią igły do blaszki.
    Zaniżyłem bootloadera ale mimo wszystko nie mogę zdjąć simlocka
    Wersja boot.. 06.36 na 05.F1(chyba)
    Firmware R245 ......
    Ma ktoś jakiś pomysł na to g.......

zanizyles BL - OK
    usuneles RSA - ??
  • #13 2495153
    krynio5
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    zanizylem BL
    Jak teraz chcę usunąć RSA albo Simlock przez testpoint to wyświetla nie ma potrzeby.
    Teraz mam dokładnie
    BL 0.5.f.1
    SW version R245_U_82.21.91I
    Słyszałem ze tej konkretnie wersji to na razi nic nie weźmie R245_U_82.21.91I
  • #14 2495402
    arczi114
    Poziom 28  
    temat przerabiany (u mnie wielokrotnie), na to ...cos nie ma mocnych chyba na zdjecie smoka, boot ... zaniżony , po testpoincie nie zdejme flagi rsa bo program krzyczy że nie potrzeba, wina chyba tkwi w bootlauderze..,najgorzej ze próbowałem wgrac boota z nizszej wersji i nie poszło, nie przyjmuje...kto ma jakies pomysły...?
  • #15 2498222
    myczek
    Poziom 19  
    a moze wgrac BL wiekszy niz jest i dopiero odblokowac RSA ??
    jeszcze nie spodkalem sie z takim przypadkiem wiec ciezko jest mi cos doradzic:)
    pozdrawaim
    myczek
  • #16 2498721
    arczi114
    Poziom 28  
    więc nie miałeś chyba tej wersji boota.., z ..6 na końcu.., co do wiekszej wersji to raczej wątpię żeby poszło, chyba ze ktos sprawdzał wgrywając i fon odpalił...,czekamy na sugestie...
  • #17 2499729
    myczek
    Poziom 19  
    ale skoro mozna zanizyc BL z 6.36 do 05.f1 to chyba i mozna tez i podniesc do 6.31
    a potem stadartowo usunac RSA.
    nie trafila mi sie jeszcze zadna motka z BL 6.36 wiec moge sobie pogdybac :)ale moze jak sie trafi jakas w tym tygodniu to przeprowadze eksperyment :)
    jeszcze nie udalo mi sie popsuc motki zmieniajac jej tylko oprogramowanie czy tez zanizajac lub podnoszac BL
    pozdrawiam
    PS.
    nie chce namawiac nikogo do prob wszak zawsze istnieje ryzyko popsucia!!!! a ja lubie wyzwania
  • #18 2500422
    arczi114
    Poziom 28  
    chodzi mi o to,że mialem wersje 6.0.1 ,zczytałem, i chcialem wgrac boota ale wyskakiwał komunikat,ze nie pasuje do fona itp...., i nie przyjał, uwalic telefon smartem to nic strasznego,sam niejednokrotnie uwalilem i jakos zawsze sie udało podniesć, zapodaj mi tego boota nizszego to spróbuje....
  • #19 2500588
    myczek
    Poziom 19  
    a wgrywales monstera z botem06.31
  • #20 2502627
    arczi114
    Poziom 28  
    szczerze mówiac to nie pamietam,chyba nie,a ty tego próbowałes?moze zapodasz to sprawdze
  • #21 2502818
    myczek
    Poziom 19  
    juz pisalem ze jeszcze nie trafila mi sie motka z bl06.36 dlatego ciezko mi jest cos doradzic

szukalem troche po zagranicznych jak i polskich forach to na wiekszosci , bardzo duzo osob twierdzi ze nie mozna zdjac Locka z tej motk ale spotkalem sie z wypowiedziami ze jakis tam Antek z gorzowa robi takowe motki za 80zl
    a wiec jest to do zrobienia!!

teraz jestem w pracy monsterka moge podrzucic wieczrkiem :)
    pozdrawiam
    myczek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z usunięciem simlocka z telefonu Motorola C975 przy użyciu klona Smart Clipa 2.18 oraz oprogramowania SmartMoto. Wersja bootloadera telefonu to 6.36, podczas gdy dostępne w SmartMoto są wersje 6.31 i niższe, co rodzi obawy o kompatybilność i ryzyko uszkodzenia urządzenia. Konieczne jest wykonanie testpointa (TP) – procedury polegającej na dotknięciu igłą punktu testowego z kablem podłączonym do masy, przy jednoczesnym podłączeniu baterii, aby zaniżyć bootloader do wersji umożliwiającej zdjęcie simlocka i usunięcie flagi RSA. Użytkownicy opisują trudności z wykonaniem TP ze względu na mały punkt lutowniczy oraz ryzyko uszkodzenia telefonu. Po zaniżeniu bootloadera do wersji około 05.F1 można próbować usunąć RSA i simlock, jednak w przypadku wersji R245_U_82.21.91I pojawiają się komunikaty, że nie ma potrzeby usuwania RSA, co utrudnia odblokowanie. Pojawiają się sugestie, by spróbować wgrać bootloader wyższej wersji lub skorzystać z usług specjalistów, którzy oferują zdjęcie simlocka za opłatą. W dyskusji pojawia się także pytanie o dostępność języka polskiego (langów) na platformie Elce i sposób ich dopasowania do telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA