logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola C975 - błąd B8 przy odczycie OTP podczas usuwania simlocka przez TP

Cyrano 21 Lis 2006 11:07 1432 12
REKLAMA
  • #1 3246624
    Cyrano
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Podpinam TP do C975 i mam taki komunikat

SmartMoto 1.23
    Clip serial: xxxxxxxx, version: 2.26, initializing... OK
    Searching for phone... found S Blank Rainbow POG, getting test interface... interface not found
    Switching to flash mode... OK
    Reading phone boot version... 3.10
    Reading bus width... OK
    Reading flash id... unable to retrieve flash id
    Reading OTP... error B8
    Warning: OTP read failed
    Incomplete chip identification, restore & write functions unavailable

Znacie może przyczynę? Próbowałem kilka razy, restartowałem, bez rezultatu...
  • REKLAMA
  • #2 3246855
    wanek
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    jaka masz wersje softu
  • #3 3247384
    Cyrano
    Poziom 18  
    Firmware R245_U_82.21.80I
    Boot loader 0.6.3.6
  • REKLAMA
  • #4 3247419
    umcys
    Poziom 12  
    na tym sofcie powinno pujsc....
    tylko soft ....91i nie pujda po TP
  • #5 3254403
    Cyrano
    Poziom 18  
    W końcu za którymś razem przeszło, dobrze jest zabrać się do telefonu na następny dzień ;-). Simlock ściągnięty, wrzuciłem też polski: R24_U_80.2F.36.01P. Część komunikatów jest jednak po angielsku np. przy wybieraniu numeru mam "Voice calling". Tak ma być, czy też trzeba szukać innego flesza?
  • #6 3254412
    tekkno
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    czasmi tak jest w v980 i c975 :)
  • REKLAMA
  • #7 3254756
    virtuall
    Poziom 11  
    Mam taką motorole w takiej wersji oprogramowania i takie same komunkaty . Możesz napisać krok po kroku jak ją zrobiłeś . Moja w tej chwili nie działa ale smart ją odczytuje nawet bez podpiętego testpointa - Szukanie telefonu... znaleziono S Blank Rainbow POG, Otrzymywanie "zczytywanie" interfejsu testowego... interface nie znaleziony
    Przełączanie w tryb flash... OK
    Pozdrawiam
  • #8 3255113
    Cyrano
    Poziom 18  
    Po prostu ileś tam razy powtarzałem tę samą procedurę:
    1. Podpięcie kabla TP i baterii
    2. Przycisk Search na SmartClipie
    3. W końcu komunikat "Searching for phone... found S Blank Rainbow POG, getting test interface... interface not found"
    4. Odłączenie TP
    5. Wgrywanie boot-a 5.F1 - pierwszym razem zatrzymało się w połowie - telefon się nie odzywał, drugim razem przeszło.
    6. Złożenie telefonu tak by się trzymała bateria, naciśnięcie jednocześnie trzech przycisków * # POWER i usunięcie RSA (zakładka simlock na SmartClipie i wybranie C975)
    7. Teraz telefon komunikuje się bez TP i możesz robić wszytko.

Trochę powtarzam to co wielokrotnie napisano na forum, ale jeśli Ci się to na coś przyda to proszę :-)

Chciałbym jeszcze ponowić pytanie od tego flesza z polskim - czy macie taki, w którym wszystkie komunikaty są po polsku?
  • #9 3255179
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    virtuall napisał:
    Mam taką motorole w takiej wersji oprogramowania i takie same komunkaty . Możesz napisać krok po kroku jak ją zrobiłeś . Moja w tej chwili nie działa ale smart ją odczytuje nawet bez podpiętego testpointa - Szukanie telefonu... znaleziono S Blank Rainbow POG, Otrzymywanie "zczytywanie" interfejsu testowego... interface nie znaleziony
    Przełączanie w tryb flash... OK
    Pozdrawiam

Mimo że pisze że interfejsu nie z naleziono to należy chwile cierpliwie poczekać.
    Mnie w V3r zaczeło wgrywać niższego boota dopiero po ok. 1 minucie
  • #10 3255838
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    sorki że się wtrące ale nie chce zaczynać nowego postu, z wersji R245_U_82.21.91I boot loader 0.6.3.6 zdejme simlocka smart clipem??
  • REKLAMA
  • #11 3256588
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    z tej wersji nie zdejmiesz niczym
  • #13 3259746
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    zapomnialem dodac, ze po kodach mozna oczywiscie:)

Podsumowanie tematu

✨ Podczas próby usunięcia simlocka z Motoroli C975 za pomocą SmartMoto 1.23 i interfejsu testpoint (TP) pojawia się błąd B8 przy odczycie OTP, co uniemożliwia pełną identyfikację układu i dostęp do funkcji przywracania oraz zapisu. Problem występuje pomimo kilku prób i restartów. Telefon ma firmware R245_U_82.21.80I oraz bootloader 0.6.3.6. Usunięcie simlocka jest możliwe po wielokrotnym powtarzaniu procedury: podłączenie TP i baterii, wyszukanie telefonu w SmartClipie, odłączenie TP, wgranie bootloadera 5.F1 (czasem wymaga kilku prób), a następnie usunięcie RSA z poziomu SmartClip. Po tym telefon komunikuje się bez TP i można wykonywać dalsze operacje. Wersje firmware z końcówką ...91i nie pozwalają na zdjęcie simlocka przez TP. Wgranie polskiego firmware (R24_U_80.2F.36.01P) powoduje częściowe wyświetlanie komunikatów po angielsku, co jest normalne dla modeli V980 i C975. Cierpliwość podczas oczekiwania na interfejs testowy jest kluczowa, gdyż czasem pojawia się komunikat "interface not found", ale po chwili SmartClip przechodzi do trybu flash. Usunięcie simlocka z wersji 91i jest niemożliwe za pomocą SmartClip, ale możliwe do wykonania za pomocą kodów lub na zamówienie z wyższym kosztem usługi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA