logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować automatyczny karmnik dla ryb z interfejsem RS232?

sniku 03 Mar 2006 21:40 1191 3
REKLAMA
  • #1 2371134
    sniku
    Poziom 2  
    Witam!

chciałbym zbudować urządzenie podłączone pod rs232 które karmilo by rybkę w akwarium ;] Urządzenie zbudowane byloby ze spirali w plastkikowej rurce. Po sygnale z rs232 obracałoby się o 360stopni zwalniając 1porcję pokarmu.
    [jesli uda mi się to zrobić to w późniejszym etapie zbuduję stronę www z której mogłbym karmic moją rybkę online.]

proszę o wskazówki dotyczące realizacji tego urządzenia(1etap).

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2371241
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    No A jak ci się komp zawiesi to rybki zjedzą się nawzajem... :cry:
    I to utrzymywanie w czyności kompa z poborem mocy powyżej 100W
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 2372573
    C_L_K
    Poziom 11  
    Niezły pomysł z tym, że choćby ze wzgledu na wspomniane 100W lepiej byłoby zrobić to na zasadzie samodzielnego układu, który co zadany czas by wykonywał wspomniane pół obrotu (silniczek krokowy ze starego FDD). Jak automat to automat ;)
    Gdyby ktoś miał jakiś pomysł na sterowanie to też bym chętnie coś takiego zmajstrował.
  • #4 2372748
    sniku
    Poziom 2  
    cholera wyrzuciłem wczoraj 2 stare flopy :/

pobór 100W to nie problem ;] mój komp jest wlaczony 24h na dobę więc nie ma to zadnego znaczenia. Chciałbym to zrobic wlasnie przy uzyciu kompa poniewaz chcę do tego dołączyć jeszcze kamerkę online :)
    W moim zamyśle będzie strona gdzie bedzie mozna zobaczyc akwaium na zywo oraz nakarmić rybkę przyciskiem bezposrednio ze strony.

Cały problem polega na skonstruowaniu 'karminka' podłączonego pod COMa, resztę umiem zrobic...

ma ktoś jakiś pomysł?
REKLAMA