logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść dane ze starego dysku na nowy z SATA bez instalacji Windows XP?

hjkl3 04 Mar 2006 10:47 3873 10
REKLAMA
  • #1 2372454
    hjkl3
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    jako że nie mogę jakoś zainstalować na nowy dysku windowsa xp - powiedzcie mi jak skopiować wszystko z mojego starego dysku twardego na nowy ze złączem SATA - mam podłączyć nowy dysk twardy do płyty głównej i zasilacza i stary dysk twardy do płyty głównej i zasilacza tak? Nie muszę ich jakimś kablem dodatkowym łączyć tak? I co dalej?
  • REKLAMA
  • #2 2372470
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    jak masz dosa wpisujesz w nim copy (litera dysku z którego chcesz kopiować):/* (litera dysku na który chcesz kopiować): i wszystko oczywiście literuy dysku bez nawiasów
  • REKLAMA
  • #4 2372520
    hjkl3
    Poziom 16  
    ale ta strona z linka co podałeś gmatwa wszystko.....
    a co sie stanie jak uruchomię komputer zawierający stary dysk z windowsem i nowy dysk z niczym - załaduje mi się windows ze starego dysku ?
  • #6 2372638
    hjkl3
    Poziom 16  
    a weźcie mi odpowiedźcie co się stanie:
    1. jak uruchomię komputer ze starym dyskiem i z nowym - uruchomi się windows ze starego?
    2. czy jak wymieniam dysk twardy i wkładam nowy to najpierw mam zainstalować sterowniki od płyty głównej i SATA a potem windowsa xp czy najpierw windowsa xp a potem sterowniki od płyty głównej i sata?
  • REKLAMA
  • #7 2372673
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2244
    Ze starego się uruchomi bo na nowm nie ma systemu !
    odp. 1 podpinasz tak stary na primary-master nowy --> primary-slave i masz dwa dyski
    chyba ża na obydwu masz sytem wtedy uruchomi się z primary-master !!!!
    odp. 2 podczas instalacji musisz podać instalatorowi dyskietke ze sterownikami SATA (będzie pytał czy chesz zainstalować sterowniki innej firmy jakoś tak ) a sterowniki do płyty , grafiki itp. juz po zainstalwoaniu Windy !
  • #8 2373054
    hjkl3
    Poziom 16  
    a jeszcze próbuję wciąż zainstalować windows na nowym dysku twardym - ktoś mi powiedział że może nie zbootowałem cd rw z plikami windowsa - więc jakoś chyba zbootowałem te pliki nero burning room i teraz jak uruchamiam kompa pokazuje się komunikat:
    "boot from atapi cd-rom: No emulation" co jest nie tak?
    a odnośnie sterowników SATA ściągnąłem ze strony producenta mojej płyty głównej - mają 6 mb więc nagrałem na cd rw (bez bootowania bo tylko pliki systemu chyba trzeba bootować) - uruchomiłem kompa z nowym dyskiem i pojawił się komunikat:
    "disk boot failure insert system disk and press enter" zresztą nie wiem czy te sterowniki są potrzebne bo były instalowane ze starym dyskiem twardym - wprawdzie stary dysk wyjmuje i podpinam nowy ale może te sterowniki sata były jakoś instalowane na płycie głównej a nei na dysku - zresztą nie wiem - powiedzcie trzeba je jeszcze raz instalowac czy nie jeśli tak to też mam je zbotowac - jesli tak to tak samo jak windows?
  • #9 2373173
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Nieźle mieszasz.
    Płyta instalacyjna Windows musi być bootowalna, w BIOS-ie musisz ustawić jako pierwsze bootowanie z CD.
    Co to jest u Ciebie "cd rw z plikami windowsa" ? To musi być płyta instalacyjna Windowsa !

Jeżeli płyta instalacyjna Windows nie jest bootowalna musisz użyć dyskietek startowych do odpowiedniej wersji XP http://support.microsoft.com/?kbid=310994.

Ważne aby dyski były podłączone tak jak napisał wcześniej leonov.
    Sterowniki SATA do dysku zainstalujesz po uruchomieniu się instalatora Windowsa i musisz je mieć na dyskietkach. Czasami Windows nie woła o sterowniki SATA.

Wszelkie inne sterowniki (do płyty, dźwięku, grafiki itp.) zainstalujesz po instalacji Windowsa o ile je Windows sam nie zainstaluje.
  • REKLAMA
  • #10 2381618
    jopek_2
    Poziom 12  
    Oj tak tak nieźle mieszasz :)

Jeśli chcesz używać dysku nowego SATA jak "głównego" z systemem a starego jako "drugorzędnego" wówczas zrób:

1. Podłącz oba dyski do płyty taśmami i zasil je z zasilacza
    2. Zamień zworkę na dysku SATA na master a na starym slave.
    3. Odpal kompa, wejdź do bios_u i ustaw botowanie z napędu optycznego
    4. Zapisz ustawienia i wyjdź z biosu
    5 Włóż do napędu płytę z systemem i instaluj system a jeśli skończysz to wejdź do biosu i przełącz na botowanie z dysku twardego (SATA) i wyjmij płyte.
    6. W międzyczasie powinieneś mieć przygotowaną dyskietkę ze sterami do SATA i zaaplikować ją jeśli będzie trzeba do stacji dyskietek. Może to być na początku, może w trakcie instalowania (z takimi wersjami sie spotkałem)

Jeśli chcesz używać tego starego jako "głównego" i z systemem a SATA jako "podrzędnego" wówczas zamień tylko zworki na dyskach i przełącz w biosie skąd ma być botowany system (czyli stary dysk) i używaj do woli. W tym przykładzie bedziesz miał dwa systemy i jeśli już sie na któryś zdecydujesz to zrób format partycji z niepotrzebnym systemem :)

Pozdrawiam i mam nadzieję że coś z tego zrozumiesz...
  • #11 2381709
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2244
    hjkl3 napisał:

a odnośnie sterowników SATA ściągnąłem ze strony producenta mojej płyty głównej - mają 6 mb więc nagrałem na cd rw (bez bootowania bo tylko pliki systemu chyba trzeba bootować) -

To co ściągnołeś ma 6 MB bo to jest prowawdopodobnie program który uruchamiasz i on robi ci dyskietke ze sterownikami ! do SATA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeniesienia danych ze starego dysku twardego na nowy dysk SATA bez instalacji systemu Windows XP. Zaleca się podłączenie obu dysków do płyty głównej i zasilacza, bez dodatkowych kabli łączących dyski między sobą. System uruchomi się ze starego dysku, jeśli nowy nie ma zainstalowanego systemu. Aby zainstalować Windows XP na nowym dysku SATA, konieczne jest użycie bootowalnej płyty instalacyjnej Windows oraz podanie sterowników SATA na dyskietce podczas instalacji, gdy instalator o to poprosi. Sterowniki płyty głównej i innych urządzeń instaluje się po instalacji systemu. W BIOS-ie należy ustawić kolejność bootowania z napędu CD, a po instalacji zmienić na bootowanie z nowego dysku SATA. W przypadku klonowania systemu można użyć narzędzi takich jak Norton Ghost. Sterowniki SATA często są dostarczane jako program do tworzenia dyskietki startowej. Problemy z bootowaniem płyty CD wynikają z braku prawidłowego bootowania płyty instalacyjnej Windows, a nie z samego nagrania plików systemu na CD-RW. Zaleca się stosowanie dyskietek startowych Microsoft do instalacji, jeśli płyta nie jest bootowalna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA