logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieś system z dysku ATA na Sata bez ponownej inst.

mack23 03 Gru 2006 23:05 3434 6
REKLAMA
  • #1 3291840
    mack23
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    pytanie jak w temacie. wiem że napewno da sie to zrobić między dwoma dyskami ata (programy do tworzenia obrazu dysku). Nie wiem jednak czy windows bedzie chciał się odpalić z innego dysku jeżeli tamten ma inne złącze. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3292413
    wredniaczek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    możesz spróbować w ten sposób:
    do działającego systemu na ATA dołóż kontroler SATA(chyba, że masz wbudowany) + dysk SATA - tak aby w systemie był widoczny również ten drugi dysk (tzn poprawnie zainstalowane sterowniki od kontrolera, dysk widoczny w systemie....).

teraz restart systemu.

jak działa to .

bierzesz jakiś program do przenoszenia partycji i przenosisz partycje z ATA na SATA, będzie miał sterowniki itd więc powinno pójść

ps. w zależności jak twój dysk jest widoczny w systemie (może być widoczny jako urządzenie "typu SCSI (tak jest widziana większość dysków SATA) lub typu IDE) jak będize typu ide to bez problemu pójdzie

a jak typu SCSI to będą potrzebne zmiany w boot.ini
  • REKLAMA
  • #3 3292511
    Hik
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam,
    sposób podany przez kolegę powyżej, z całą pewnością mogę stwierdzić iż nie zadziała. Co prawda nie testowałem na sata, ale po podłączeniu drugiego dysku (tego na który chcemy przenieść system) zanim przeniesiemy system i zabotujemy z niego, XP, 2003 (jeszcze ze starego dysku), zapisze sobie w rejestrze numer seryjny tego dysku oraz to iż nie jest on dyskiem systemowym. Skutek tego zabiegu jest taki że po przeniesieniu systemu, system zabotuje, dojdzie do ekranu "zapraszamy" i pobierze profile użytkownika, z dysku pierwotnego. Jeśli dysk pierwotny będzie odłączony to zatrzyma się na tym ekranie i jedyne co pozostanie to reset.
    Jedyne co mogę doradzić to to, że dyski nie mogą się zobaczyć w systemie, przed przeniesieniem.
  • REKLAMA
  • #5 3292733
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6524
    Jedna uwaga - nawet między dwoma dyskami SATA korzystając z GHOSTa nie można sklonować samej partycji a jedynie cały dysk (tzn. z samą partycją uda się tylko jeśli system wcześniej "nie widział" nowego dysku i przy pierwszym uruchomieniu stary dysk będzie odłączony). Problemem są identyfikatory partycji (numer seryjny partycji nadawany przy zakładaniu/formatowaniu partycji - na ich podstawie mapowane są litery dysków).

Jeśli kontroler SATA jest zintegrowany i potrafi emulaować IDE to nie powinno być problemu.
  • #6 3292898
    wredniaczek
    Poziom 12  
    mój pomysł (2 post) testowałem z WIN 2000 server (przenosiłem zainstalowany system z dysku SCSI(mirror - padł jeden dysk, nie dało się takiego dokupić - stary) na SATA(też w mirroże, na zewnętrznym kontrolerze SATA z własnym Biosem))

robiłem to za pomoca darmowego programu do przenoszenia partycji - do pobrania - do pobrania z net-u nazywa sie booting? lub podobnie dołaczyłem do posta - jest na dole(instrukcja pdf-en, obraz dyskietki,płytki itd.)

przeniosłem bez problemu windows SBS serwer 2000 pl.
    XP też należy do rodziny 2000, więc myślę, że pójdzie bez problemu,
    da się tym przenieść partycje, bootblocki itp, tylko potem trzeba poustawiać która partycja ma być aktywna (oczywiście ta z systemem) itd.

ps. do kolegi Hihi ()
    windows XP OEM pozwala na zmianę podzespołów (np. wymianę dysku, pamięci, karty graficznej itp. i numer licencyjny dalej będzie działał, są jakieś ograniczenia - nie pamiętam, ale napewno da się w ten sposób przenieść system)

na 100% muszą być najpierw poprawnie zainstalowane sterowniki od SATA !!! inaczej zobaczymy bluescreen bo nie będzie potrafił czytać z urządzenia(dostać się do kontrolera)
    a przy starcie odpali się moduł PnP który zainstaluje nowy dysk i pozwoli na odpalenie systemu.
    Załączniki:
    • bootitng program do partycji.zip (719.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 3292926
    wredniaczek
    Poziom 12  
    ps. korzystałem z opcji Backup i Restore (w tym programiku do przenoszenia partycji)
    (nie korzystamy z innych opcji, poczytaj PDF-a bo jest tam opcja instalacji bootmenagera, a tego nie chcesz, czytaj dokładnie komunikaty, zanim kliniesz NEXT/OK ;-))

robiłem backup starej partycji na nową (przy backupie karzemy mu umieścić backup na końcu nowego dysku SATA)

potem odtwarzałem partycje z SATA koniec dysku na SATA początek

a dalej nie pamiętam, ale chyba robiłem podobnie z EMBR/MBR, i oczywiście zaznaczałem tę odtworzoną partycję jako aktywną (kopię z końca dysku usuwałem)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeniesienia systemu Windows z dysku ATA na dysk SATA bez ponownej instalacji. Zalecane jest podłączenie kontrolera SATA i dysku SATA do działającego systemu na ATA, z poprawnie zainstalowanymi sterownikami, a następnie użycie programu do klonowania partycji, co powinno umożliwić przeniesienie systemu wraz ze sterownikami. Należy zwrócić uwagę na sposób widzenia dysku SATA w systemie (IDE lub SCSI), gdyż w przypadku SCSI konieczne mogą być modyfikacje pliku boot.ini. Wskazano, że system Windows XP i 2003 zapisuje w rejestrze informacje o dysku systemowym, co może powodować problemy z uruchomieniem po przeniesieniu, jeśli oba dyski są podłączone podczas klonowania. Zaleca się, aby dyski nie były widoczne jednocześnie w systemie przed przeniesieniem. Alternatywnie można użyć opcji Automatycznego Odzyskiwania Systemu (ASR) dostępnej w narzędziach Windows. Użytkownicy podkreślają, że klonowanie partycji za pomocą narzędzi takich jak Norton Ghost wymaga odłączenia starego dysku przy pierwszym uruchomieniu nowego, aby uniknąć konfliktów identyfikatorów partycji. Przykładowo, przeniesienie systemu Windows 2000 Server z dysku SCSI na SATA za pomocą darmowego programu do przenoszenia partycji (np. Booting) zakończyło się sukcesem, pod warunkiem ustawienia odpowiedniej partycji jako aktywnej i poprawnej konfiguracji bootloadera. Wskazano także, że Windows XP OEM pozwala na zmianę podzespołów, co ułatwia przeniesienie systemu na inny dysk.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA