logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Robotyka od podstaw. Jak zbudować robota od podstaw?

firefoxlin 04 Mar 2006 15:57 9534 36
Best answers LABEL_AI_GENERATED

Jak zacząć projektowanie i budowę pierwszego robota, mając tylko podstawy mechatroniki i niewielkie doświadczenie?

Zacznij od bardzo prostego robota i najpierw opanuj mikrokontroler, podstawy elektroniki oraz programowania, zamiast od razu robić zdalnie sterowane auto [#2373690][#2377302][#2375668] Najlepszy na start będzie projekt typu robot jadący do światła albo line-follower, a dopiero później coś bardziej złożonego [#2377302][#2375668] Jako sterownik polecono ATmega8 lub ATTiny2313, do silników małych mostek H L293x, a do większych L298 [#2373735] Dla prostego line-followera wystarczą też 2 fototranzystory IR, 2 diody IR nadawcze, rezystory i kondensatory [#2373875] Do programowania na początek wskazano Bascom, a do nauki wystarczą kursy online i kilka wieczorów czytania [#2373735][#2373794][#2373841] Warto też przejrzeć dział o mikrokontrolerach na forum oraz materiały z robotyka.com (dział teoria) i roob.pl [#2373740][#2379123]
AI summary based on the discussion. May contain errors.
  • #1 2373678
    firefoxlin
    Level 11  
    Oki jestem tu młody i nowy wiec nie jestem w stanie zbytnio ogarnąc wszystkich informacji bedących tu na forum, wiec jeśli me pytanie gdzieś już zostało poruszone prosze o powstrzymanie sie od słów "czytaj forum" itp. A wiec tyle wstępnem a teraz kroczmy do sedna mego pytania. A wiec jestem na 2 roku mechatroniki w technikum i jestem zainteresowany stworzeniem robota, mego własnego robota... Gdy przeglądałem forum wielu z was owe doświadczenie już zdobyło a wiec prosił bym o poprowadzenie mnie. Przyznaje iż jestem zielony i zabardzo nie wiem za co mam sie chwycic mam troszke wiedzy z mechatroniki i robotyki ale za bardzo nie wiem jak to uugryśc. Wiec prosze was drodzy forumowicze od czego mam zacząs prrzy projektowaniu a potem tworzeniu mego urządzenia ??
  • #2 2373689
    KwaseeeeczeK
    Level 11  
    znajdz o postawach elektroniki na wikipedii i na edw no i poczytaj o jakimś robociku np. coyote~ i się dużo nauczysz :)
  • #3 2373690
    Ireq
    Level 13  
    Help: 1
    Rate: 1
    Najlepiej naucz sie programowac uC i podlaczac pod niego uzadzenia(silniki, czujniki, itp).
  • #4 2373718
    firefoxlin
    Level 11  
    uC masz może jakiegoś linka z wprowadzeniem bede serdecznie wdzięczny
  • #5 2373735
    konradek26
    Level 17  
    Help: 19
    Rate: 6
    Najpierw zastanów się czego oczekujesz od robota. Czy ma to być line follower, light follower, czy ma jeździć po trasie którą Ty mu określisz w programie, jak ma omijać przeszkody, jakich elementów użyjesz do jego budowy. Na początek proponuję jako element sterujący mikrokontroler ATMega8 lub ATTiny2313. Do tego mostek H , L293x do silników małych, L298 do większych. Program możesz napisać w Bascomie , dobry dla początkujących. Łatwo go ogarnąć.

Pozdrawiam i życzę powodzenia,
    Konrad
  • #7 2373784
    firefoxlin
    Level 11  
    a ten Bascom to cos miej wiecej jak step 7 microwin czy zupelnie cos innego
  • #8 2373794
    konradek26
    Level 17  
    Zupełnie coś innego. Język podobny do Basica na PC
  • #9 2373829
    firefoxlin
    Level 11  
    oki mam juz wprowadzenie do Bascoma
    Ale może jak ktoś zna tytuł jakiejś ksiązki bede wdzięczny, bo ją zakupie :)

PS. a to od konradek26 to do kogo ??
  • #10 2373841
    konradek26
    Level 17  
    To było do użytkownika KwaseeczeK

Myślę że do bascoma książka niepotrzebna ;)
    Kilka wieczorów czytania kursów i już wiesz wszystko co Ci potrzebne do napisania programu do robota.
  • #11 2373862
    firefoxlin
    Level 11  
    oki a wiec kursy beda do poduszki
    A teraz przejdzmyu do części ??
    konradek26 już podawał nieco ale nie łapie sie jeszcze (z czasem pojme)
    Jak by można było to troszke jaśniej :)
    I namiar na jakiś sklep internetowy z nimi :D
  • #12 2373875
    konradek26
    Level 17  
    Sklep internetowy np tme www.tme.pl
    Elementy do najprostszego robota to ( przykładowo )
    ATTiny2313
    L293D
    2x Fototranzystor IR
    2x Dioda IR nadawcza
    rezystory, kondensatory itp.

I mamy robota który podąża po czarnej linii :)
  • #13 2373901
    firefoxlin
    Level 11  
    oo i good teraz godzinka na przyswojenie informacji :)
  • #14 2373953
    Ireq
    Level 13  
    Rate: 1
    Jeszcze ja mam nie dyskretne pytanie, co oznaczaja znaki po nazwie uC, np. ATmega8-16AU albo ATmega8-16PU?
  • #15 2373988
    firefoxlin
    Level 11  
    oki a teraz gdy mamy cześci to co dalej trzeba je złożyć zapewne zlutować podłączyć. Schematy jakies załużmy do wersji proponowaniej przez konradek26
  • #16 2374015
    Frubi
    Level 13  
    Help: 2
    Rate: 5
    Typ mikrokontrera
  • #17 2374018
    firefoxlin
    Level 11  
    Nie bardzo Cie rozumie Frubi

Dodano po 13 [minuty]:

A wiec czy mógł by mi ktos podać jakiś schemat z danymi cześci których muse użyć ale prosty schemat
  • #18 2374450
    super_sonic
    Level 17  
    Help: 7
    mozesz tez sprobowac skonstruowac model manipulatora przemyslowego, np o trzech parach kinematycznych przesuwnych, taki model robota portalowego,trzy sruby pociagowe trzy silniki krokowe jakis prosty chwytak, jesli umiesz programwoac to mozesz to podlaczyc do peceta i i np frezowac tym wiercic otwory itp
  • #19 2374480
    firefoxlin
    Level 11  
    hmm wiesz narazie interesuje mnie coś bardzo prostego coś co jeździ do przedu i reaguje na jakieś sterowanie coś w rodzaju samochodów bezprzewodowych dla dzieci ale troszke bardziej rozbudowany.
    Mozesz coś polecić
  • #20 2375668
    Taliesin
    Level 13  
    Jeśli jesteś początkujący, to odłóż zdalne sterowanie na później... Zrób najpierw coś, co np. jedzie do przodu i trafiając na przeszkodę zaczyna się cofać... To chyba najprostsze.
    BTW, masz jakieś doświadczenie w elektronice?
  • #21 2377191
    firefoxlin
    Level 11  
    No oki ale może mi ktoś powiedzieć od czego mam zacząc ??
    Co kupić jak połaczyć itp
  • #22 2377271
    Turel
    Level 11  
    a moze w tym temacie, ktoso beznany zamiescilby jakies wskazowki dla zupelnie zielonych, np o tym jak zrobic autko omijajace przeszkody itp? :)
  • #23 2377302
    MirekCz
    Level 35  
    Help: 330
    Rate: 62
    Jeżeli jesteś zupełnie zielony to możesz zacząć od robota jadącego do światła.

Potem zbuduj jakiś prosty układ mikroprocesorowy (na początku nie musi być przytwierdzony do robota.. tylko żeby się nauczyć podstaw działania i programowania)

Następnie robota wyposaż w taki układ mikroprocesorowy i zrób jakiegoś line-followera czy coś takiego... w tym momencie pobaw sie troche konstrukcją i poczytaj dużo na necie (zresztą czytać dużo powinieneś cały czas)

Jak dojdziesz do tego miejsca to już pewnie sam będziesz dosyć dobrze orientował się w tym co, jak i jakimi kosztami można zrobić i wybierzesz najodpowiedniejszą drogę dla siebie.
  • #24 2377640
    Turel
    Level 11  
    no niezupelnie o to mi chodzilo... jesli jestem zupelnie zielony to nie mam pojecia jak zrobic robota jadacego do swiatla ;]
    chodzilo mi o cos w rodzaju hm... tutorialu wyjasniajacego jak sie tworzy jakies najprostsze rzeczy, np ten robot jadacy do swiatla, czy inny line follower. Opis jakich czesci bedziemy potrzebowac, programow przyzadow itd.
  • #25 2377668
    MirekCz
    Level 35  
    Help: 330
    Rate: 62
    Wszystko pisze na forum... opcja szukaj
  • #26 2377920
    firefoxlin
    Level 11  
    ech i wciąż brak konkretów. Kurde sam tak robiłe na forum gdzie adminuje ale jest to bez sęsu. Panowie jeżeli znacie sie na robotyce prosze was żebyście byli bardziej pomocni a nie "czytaj forum tam to jest" . Pragne zauważyć iż osoba nowa nie zna struktur forum i dla niej trudno jest wyszukać jakiś temat, pozatym jak już znajdzie temat nie koniecznie musi sie odnosic do tego o co pyta ktoś. A wiec prosze o nieco bardziej obszerne odp wkońcu po coś musi być forum :)
    Pozdrawiam
  • #27 2378036
    Turel
    Level 11  
    mhm wszystko pisze na forum, ale zeby z tego co pisze skorzystac, to musisz sie na tym znac, i tu jest problem. Jesli ktos jest zielony, a chcialby zaczac przygode z robotyka/elektronika, to musi sie najpierw zapoznac z podstawami, wiec moze ktos polecilby jakies ksiazki jednak, lub materialy pomocnicze, albo jakies instrukcje, cos w rodzaju tutoriali :), a nie "zrob xxx a potem yyy".
  • #28 2378823
    firefoxlin
    Level 11  
    Bardzo dobrze powiedziane a wiec może znajdzie sie ktoś co chodz troszke poprowadzi nas przez to.
    W końcu każdy z was od czegoś zaczynał wiec pytam od czego ??
  • #29 2379094
    konradek26
    Level 17  
    Od nauki i czytania forum. Polecam ten sposób ;)
  • #30 2379123
    Frubi
    Level 13  
    Help: 2
    Rate: 5
    Zalecam odwiedzic www.robotyka.com dzial teoria :D
    Troszke info mozna znalesc na www.roob.pl :D

Topic summary

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy robota od podstaw dla początkującego ucznia mechatroniki. Zalecane jest rozpoczęcie od nauki podstaw elektroniki i programowania mikrokontrolerów (uC), takich jak ATMega8 czy ATTiny2313. Do sterowania silnikami polecane są mostki H typu L293D (dla małych silników) lub L298 (dla większych). Język programowania Bascom, przypominający Basic, jest rekomendowany dla początkujących ze względu na prostotę i dostępność kursów. Proponowany jest prosty projekt robota typu line follower, wykorzystujący fototranzystory IR i diody IR nadawcze, rezystory oraz kondensatory. Składanie urządzenia wymaga lutowania i podłączenia elementów według schematów, które można znaleźć na forach lub w materiałach edukacyjnych. Wskazane jest stopniowe zwiększanie trudności projektów, zaczynając od prostych robotów reagujących na przeszkody lub światło, a następnie przechodząc do bardziej zaawansowanych konstrukcji. Użytkownicy podkreślają konieczność cierpliwości, samodzielnej nauki oraz korzystania z dostępnych źródeł, takich jak fora, tutoriale i strony tematyczne (np. robotyka.com, roob.pl). W dyskusji pojawiły się także propozycje budowy prostych modeli manipulatorów przemysłowych lub dźwigów jako alternatywne projekty dla początkujących.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT