logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit WS642TX - pralka nie grzeje wody, możliwa awaria czujnika lub grzałki?

erbe4 04 Mar 2006 18:12 1982 3
REKLAMA
  • #1 2374172
    erbe4
    Poziom 2  
    Witam!
    ...jak w temacie, tzn. pralka nie grzeje wody (temat pewnie niejednokrotnie wałkowany).
    Ale do rzeczy. Pralka ma 3 lata, była naprawdę mało używana. Czasami nabierała, tak małą ilość wody, że ...aż wstyd się przyznać, uzupełniana była gorącą wodą. Czy możliwe że siadł jakiś czujnik?, sterownik? Czy powodem braku grzania może być jedynie grzałka. Może można coś sprawdzić zanim sprawą zajmie się machanik?
    Z góry dzieki za sugestie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2374478
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 378
    Tak na pierwszy rzut oka to wskazuje że walnięty jest hydrostat ale - wniosek wyciągam na podstawie tego nabierania wody. Nie piszesz czy sprawdzałeś grzałkę bo być może ona jest uszkodzona w wyniku małej ilości wody którą pobierała pralka.
  • REKLAMA
  • #3 2374876
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    Sprawdź i wyczyść układ hydrostatu (może być zatkany)
    Sprawdź grzałkę
    Sprawdż regulator temperatury
    powodzenia:D:D
  • #4 2378258
    erbe4
    Poziom 2  
    dzięki za podpowiedź ;-) Postaram się posprawdzać, mimo, że tak naprawdę to nie wiem jeszcze jak się do tego zabrać. No ale dla chcącego... Dzieki
    Pozdrawiam

Dodano po 14 [minuty]:

Pralka przestała grzać w zasadzie "z dnia na dzień", tzn. nie było żadnych wcześniejszych objawów nieprawidłowego działania. Nie sprawdzałam grzałki, bo nawet nie mam pojęcia jak się do tego zabrać :-( Programy działają prawidłowo (oczywiście oprócz grzania). Co do sprawdzenia i ew. przeczyszczenia termostatu, to już chba wiem jak to zrobić i pewnie od tego zacznę. Gdyby komuś chciało się opisac bardziej łopatologicznie pozostałe czynności "sprawdzające" lub wskazać gdzie mogę poszukać takowych, to będe bardzo wdzięczny :-)
    pozdrawiam
REKLAMA