logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PENTAGRAM Cerberus ADSL Lite, problem z zabezpieczeniami mac

ghambit 04 Mar 2006 21:14 2841 4
  • #1 2374947
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Witam.

Od jakiegoś czasu posiadam router PENTAGRAM Cerberus ADSL Lite, generalnie wszystko chodzi jak należy, lecz nastała konieczność skorzystania z funkcji dodania zabezpieczeń, mam na myśli uwierzytelnianie po macach. W routerze opcja ta nazywa się Bridge Filtering. Problem w tym że jak włącze tą funkcję, i dodam powiędzmy maca który nie ma być dopuszczony do netu, to internet na danym kompie jest nadal. To samo jak dodam maca komputera który powinen mieć dostęp do internetu, każdy inny komputer w sieci ma ten dostęp nadal. Zastanawiam się przypadkiem czy czegoś nie robie źle. Ale nie wydaje mi się. Funkcja ta posiada trzy okienka, w jedno wpisuje żródłowy mac, w drugim docelowy, a w trzecim co ma być filtorwane (wpis: 0000 powoduje filtrowanie wszystkiego, info według instr. obsługi). Chcąc blokować konkretnych użytkowników przed dostępem do netu próbowałem wpisać ich maca w polu żródłowego maca i docelowego, jak również wpisywałem adres mac routera (zarówno w docelowym macu jak i żródłowym) i nie to nie dało. Miał ktoś podobnego routera i podobny problem? Zastanawiam się czy to nie wina softu, napisałem maila do sytrybutora, gdyż nie znalazłem żadnego upgrada.

Home Page
    BootCode Version: BC_CX82xxx_4.1.0.28 
    Firmware Version: CX82xxx_4.1.0.34 
    Customer Software Version: ARTCX-PMV.061005.00FA 

PENTAGRAM Cerberus ADSL Lite, problem z zabezpieczeniami mac

(proszę się nie sugerować zaznaczoną opcją Filtering No!).

Podam teraz informacje zawarte w instr. obsługi:

Bridge Filtering (opcja znana też jako MAC Filter) pozwala zdecydować, które pakiety mają być przepuszczane przez router, a które blokowane, ze względu na ich źródłowy lub docelowy adres MAC oraz na typ danych, jakie zawiera ramka.

Najczęściej filtrowanie po adresach MAC stosuje się do określenia, które komputery w sieci mają mieć dostęp do Internetu, a które nie, lub określenia, które komputery mogą korzystać z usług oferowanych przez royter. Możesz stworzyć do 16 reguł filtrowania.

Filtering Enabled - wybierz YES aby włączyć funkcję filtrowania komputerów po ich adresach MAC. Do połączenia z routerem będą dopuszczane tylko kompótery, których adresy MAC wpisane są na listę dostępową

Filtering Action - wybierz akcję, która będzie stosowana, gdy adres MAC zostanie dopasowany. Do wyboru są Block (zablokuj) lub Forward (przekaż)

Src MAC - wpisz w to pole źródłowy adres MAC urządzenia, którego dotyczyć będzie reguła

Dest MAC - wpisz w to pole docelowy adres MAC urządzenia, którego dotyczyć będzie reguła

Type - typ połączenia ethernetowego. Wpisanie 0000 obejmie wszystkie wpisy.

Z góry dzięki za porade co dalej z tym zrobić.
  • Pomocny post
    #2 2375346
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    SRC MAC - MAC komputera
    DST MAC - MAC routera na porcie LAN

NA listę powinieneś wpisać tylko MAC które mają mieć dostęp - pozostałe powinny być blokowane (opcja Filter Action: Forward).
  • #3 2375416
    ghambit
    Poziom 24  
    Hmm, wydaje mi się że wspomniałem już że ustawiałem tak jak mówisz. Jak nie, to nic to nie daje. Pozatym wolałbym blokować konkretne mace, niże mieć liste maców które są dopisane i mają neta. A tak niestety nie działa.
  • Pomocny post
    #4 2375425
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Blokowanie konkretnych MAC'ów mija się z celem - klient zmieni MAC na jakikolwiek inny i ma dostęp.

Ewentualnie sprawdź czy coś się zmieni jak w DEST MAC nie wpiszesz nic lub wpiszesz 000000000000.
  • #5 2376640
    ghambit
    Poziom 24  
    Faktycznie pomogło mbo, musiałem zrobić literówke w macu portu lan na routerze, pierwszy raz się ucieszyłem gdy mi net nie działał :P

Dzięki
REKLAMA