logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja routera Cerberus Pentagram pod Aster - MAC i NAT

marekimp 30 Sty 2006 00:16 4554 2
REKLAMA
  • #1 2235891
    marekimp
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Jak w temacie router cerbertus pentagram chcę podłączyć pod aster żeby wpiąć 2 kompy. Może ktoś mi wytłumaczy, w aster jak podłączam nowy komputer włącza się wilga bo wykrywa nowy mac adres. Aster dał mi jeden adres ip 10.x.10.x ale sam adres to nie wszystko bo wychodzi na to ze mac adres jest tez istotny. A więc czy może wyjsciem jest zmiana adresu mac w routerze? na taki jaki już jest wykryty bo w innym wypadku nie router nie połączy się z serwerem tylko z wilgą?.
    Mam dodatkowo pytanie jakie parametry wybrać : Encapsulation - według mnie ENET ENCAP ale może się mylę. I dodatkowo jaki wybrać network address Translation : None, SUA Only, Full Feature.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2236172
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    marekimp napisał:
    Witam
    Jak w temacie router cerbertus pentagram chcę podłączyć pod aster żeby wpiąć 2 kompy. Może ktoś mi wytłumaczy, w aster jak podłączam nowy komputer włącza się wilga bo wykrywa nowy mac adres. Aster dał mi jeden adres ip 10.x.10.x ale sam adres to nie wszystko bo wychodzi na to ze mac adres jest tez istotny. A więc czy może wyjsciem jest zmiana adresu mac w routerze? na taki jaki już jest wykryty bo w innym wypadku nie router nie połączy się z serwerem tylko z wilgą?.

Wyjścia są 2:
    - zmiana MAC adresu na routerze na już zarejestrowany
    - Rejestracja MAC adresu router'a

Cytat:

Mam dodatkowo pytanie jakie parametry wybrać : Encapsulation - według mnie ENET ENCAP ale może się mylę. I dodatkowo jaki wybrać network address Translation : None, SUA Only, Full Feature.
    Pozdrawiam

NAT - Full Feature
  • #3 2237724
    marekimp
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Obawiam się że jest tu pewien błąd jeżeli ustawie Full Feature /według opisu routera/ to wtedy bedą u dostawcy widziane wszystkie adresy macowe komputerów wpiętych w siec ? A to nie oto chodzi bo może jednoczesnie działać jeden.
REKLAMA