logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór telewizora 29 cali, 100Hz, płaski kineskop, 16:9 do 1500 zł

05 Mar 2006 23:06 5551 10
REKLAMA
  • #1 2379942
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2380628
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam
    Konkretnych modeli nie moge podac, bo nie wiem co jest dostepne w Polsce. Nie polecam telewizorow Philips i z kineskopami Philipsa, zbyt czesto ulegaja one uszkodzeniom. Kineskopy w telewizorach koreanskich, Daewoo, LG i inne, szybko sie zuzywaja. Nieco lepszy jest Samsung. Niezle kineskopy i ogolnie telewizory robi Panasonic, jesli bylby zbyt drogi to na drugim miejscu polecam telewizory firmy Thomson.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 2381157
    teodo_r
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    glurak napisał:
    Witam
    Konkretnych modeli nie moge podac, bo nie wiem co jest dostepne w Polsce. Nie polecam telewizorow Philips i z kineskopami Philipsa, zbyt czesto ulegaja one uszkodzeniom. Kineskopy w telewizorach koreanskich, Daewoo, LG i inne, szybko sie zuzywaja. Nieco lepszy jest Samsung. Niezle kineskopy i ogolnie telewizory robi Panasonic, jesli bylby zbyt drogi to na drugim miejscu polecam telewizory firmy Thomson.
    Pozdr.

Jeśli chodzi o Panasonica to w zupełności się zgadzam, bardzo dobre kineskopy a co do Thomsona to raczej nie polecam są bardzo awaryjne no ale i znacznie tańsze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2382958
    teodo_r
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    audioManiaek napisał:
    W takim bądz razie znalazłem coś panasonica:

http://www.maximedia.pl/promocje=telewizory&cena=panasonic_tx_29ps12_p

Co to za kineskop: Quintrix F płaski? czym one wszystkie sie różnią? maja jakies nazwy np. real flat..

Quintrix - markowy kineskop produkowany przez firmę Panasonic. Wyróżnia się także Quintrix F (Flat) - płaski kineskop. Quintrix wykorzystuje unikalne technologie produkcji obrazu telewizyjnego. Składa się z ultratransparentnego szkła, sztywnej maski, działa elektronowego DQ-DAF z układem samozbieżności zaprojektowanym specjalnie dla ekranów panoramicznych, luminoforów Super Pigment Phosphor (technologia pigmentacji luminoforów - specjalnie dobrane pigmenty odbijają tylko światło zbliżone kolorem do światła emitowanego przez luminofory co poprawia kontrast i jasność) oraz układu precyzyjnego skanowania wiązką elektronów.
  • #6 2387057
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2391081
    GRYZZLI2004
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    hm ciekawy temat - ja powiem tak - również szukam telewizora i sporo chodze - co znalazłem:
    - daewoo 29 cali, 50HZ w promocji w Marsie za 850 zł obraz bardzo ładny, ( wsyzscy odradzają )
    - Samsung - o dziwo 1100 zł, a obraz gorszy od daewoo ( nie mam zdania )
    - Panasonic - ceny ok 1400 - 1700 zł - 100HZ, sprżety naprawdę fajne, ale chyba za marke tzreba trochę dopłacić.
    - Philips Thomson - różnie się o nich wypowiadają.

Moje refleksje:
    - Każdy użytkownik telewizora bedzie miał inne zdanie, serwisant też. Niektóre modele są napewno bardziej narażone na uszkodzenia a niektóre mniej. Nie ma chyba idealnych modeli. Jak za 1500 zł brałbym Panasonica- wszyscy go doradzają.... jak znajdę jeszcze coś napewno napiszę;)
  • #8 2395947
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2686895
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Nie ma telewizorów 29" 16:9. Panoramiczne są albo 28 albo 32". 28 może być za mały - odpowiada powierzchnią 25"4:3. Pozostaje 32". Trudno będzie jednak znaleźć 100 Hz w tej cenie. A przy tej przekątnej 100 Hz to podstawa. Proponuję zweryfikować kryteria.
    GRYZZLI2004: Nie bałbym się Daewoo, to dobre telewizory. Gorzej z częstotliwością: 50 Hz to za mało dla przekątnej 29". Sam się o tym przekonałem.
  • #10 2968029
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2968310
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Życzę wiele satysfakcji z zakupionego sprzętu :-)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując telewizora do 1500 zł o przekątnej minimum 29 cali, częstotliwości odświeżania 100 Hz, płaskim kineskopie i proporcjach 16:9, dyskusja wskazuje na ograniczenia dostępności modeli spełniających wszystkie kryteria. Telewizory panoramiczne 16:9 występują zwykle w rozmiarach 28 lub 32 cale, a 29 cali jest nietypowe. Modele z 100 Hz w tej cenie są trudne do znalezienia. W kwestii marek, Philips jest odradzany ze względu na częste awarie kineskopów, podobnie Daewoo i LG mają szybkie zużycie kineskopów. Samsung oferuje nieco lepszą jakość, ale najlepsze kineskopy i trwałość przypisuje się Panasonicowi, który stosuje markowe kineskopy Quintrix F (płaskie), charakteryzujące się ultratransparentnym szkłem, sztywną maską, zaawansowanym działem elektronowym DQ-DAF oraz luminoforami Super Pigment Phosphor poprawiającymi kontrast i jasność obrazu. Thomson jest tańszy, ale bardziej awaryjny. Użytkownicy rekomendują model Panasonic TX-29PS12P jako optymalny wybór w budżecie około 1300 zł. Warto zwrócić uwagę na parametry kineskopów i technologie ich wykonania, gdyż różne typy płaskich kineskopów (np. Quintrix, Real Flat) różnią się jakością obrazu i trwałością. Częstotliwość 50 Hz jest niewystarczająca dla większych przekątnych, dlatego 100 Hz jest preferowane. Ostatecznie wybrano Panasonic TX-29PS12P, który spełnia wymagania i jest polecany przez użytkowników.
REKLAMA