logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić grawerkę? Co do tego użyć? Jakie narzędzie?

duzydiablo 06 Mar 2006 00:54 9070 6
REKLAMA
  • #1 2380305
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    mam obudowe z plexy i chcial bym zrobic grawerke jakiegos smoka tylko niewiem jak i co urzyc do tego ? jakim narzedziem to wygrawerowac ??pomocy!!!!!!!!!!

pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 2380393
    artioom229
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam. Moja sugestja, moze cienkim grotem lutownicy albo wypalarka do drewna. Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #3 2380451
    andreuss
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    W Hipermarketach można kupić (za ok. 30zł),wysokoobrotową mini szlifierkę z zasilaczem wraz z kompletem końcówek: frezy, kamienie ścierne o róznych profilach.
    Pozdrawiam.
  • #4 2382023
    Yakuza
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ja mam inny pomysł. Zrób sobie na kartce swój ulubiony wzór, następnie wytnij te elementy które mają być przeniesione na plexi(tak jak byś robił szablon do spreyowania). tak wycięty szablon przyklej tasmą klejącą ale nie za mocną aby dało rade zmyć klej. Następnie delikatnie obrysuj kontury jakimś rysikiem albo ostrzem. zdejmij szablon i matuj ostrożnie pumexem.:D

To bedzie najlatwiejsza metoda i najbardziej efektowna. Oczywiście nic nie szkodzi na przeszkodzie abyś zastosował miejscami mini szlifierkę.

Nie zawracaj sobie natomiast głowy pomysłem z lutownicą, bo nic z tego dobrego nie wyjdzie
  • REKLAMA
  • #5 2382113
    Kooz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Albo zamow sobie z Allegro naklejke za 10zl ktora po naklejeniu wyglada jak grawerka i reaguje na UV. A jak chcesz zeby bylo pozadnie i nie szkoda Ci kasy to idz do jakiegos zakladu to Ci zrobia grawer laserem. Znajomy robil do auta grawer na plexi i na drewnie, efekt powalajacy...
  • REKLAMA
  • #6 2382129
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Najbardziej odpowiednia metoda to metoda Yakuzy, tylko troszkę zmodyfikować trzeba. Ja narysowałem najpierw markerem wzór n kartce przykleiłem ją od spodu na taśmę a potem ostrzem nożyka introligatorskiego robiłem kontur, potem obróciłem nożyk i skrobałem drugą stroną, tą niezaostrzoną o wiele szybciej się graweruje niż samym ostrzem. Na koniec weź drobny papier ścierny i przeszlifuj, efekt super zwłaszcza po podświetleniu obudowy.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Do wykonania grawerki na obudowie z plexi proponowane są różne metody i narzędzia. Można użyć cienkiego grotu lutownicy lub wypalarki do drewna, jednak efekty mogą być niezadowalające. Lepszym rozwiązaniem jest mini szlifierka wysokich obrotów z zestawem końcówek (frezy, kamienie ścierne o różnych profilach), dostępna w hipermarketach. Alternatywnie można wykonać szablon z papieru, wyciąć wzór i przenieść go na plexi, obrysowując rysikiem lub ostrzem, a następnie delikatnie matować pumeksem lub szlifować papierem ściernym dla uzyskania efektu grawerki. Metoda ta jest prosta i efektowna. Można też zamówić naklejkę imitującą grawer UV lub zlecić wykonanie graweru laserowego w profesjonalnym zakładzie, co daje bardzo dobre rezultaty. Dodatkowo opisano technikę rysowania wzoru markerem, wycinania konturów nożykiem introligatorskim i szlifowania, co pozwala na precyzyjne grawerowanie i ładny efekt po podświetleniu. Wskazano również link do strony z dodatkowymi informacjami na temat modyfikacji obudów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA