logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić odtwarzacz DVD/DivX w aucie z napięciem powyżej 12V?

C_L_K 06 Mar 2006 17:38 1164 2
REKLAMA
  • #1 2382310
    C_L_K
    Poziom 11  
    Mam autko z zabudowanym w kokpicie radyjkiem (radio + kaseciak). Wykombinowałem sobie wejście Line In (producent nie przewidział :cry:) i teraz chciałbym zastosować taki myk: zakupić jakiś odtwarzacz dvd/divx, który po wydłubaniu z obudowy i poupychaniu po zakamarkach umozliwiłby mi odtwarzanie CD i mp3 a jak bozia da i starczy funduszy to za jakiś czas domontowałbym do tego zestawu monitorek. Problemem jaki pojawił się w pierwszym etapie to zasilanie. Przejrzałem sobie kilka schematów i wiem, że opócz napięć mozliwych do uzyskania bez wiekszego problemu z instalacji samochodowej pojawiaja sie n.p. napięcia 25V i 50V. I w zwiazku z tym mam pytanko: Czy lepiej kombinować z przetwornicą 12V/220V czy moze prościej będze podbić z 12V do 50V? Czy złym pomysłem byłoby wykorzystanie do tego starego UPS-a? A może ma ktos jakieś inne pomysły? A może są odtwarzacze nie wymagajace napiecia powyżej 12V?
  • REKLAMA
  • #2 2389103
    extechnik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    do CD wystarczy zwykły napęd CD rom /zasil 12v i 5v/ . U siebie zrobiłem wejście audio do radia i podłączam różne urządzenia z wyjścia na słuchawki. Temat podłączenia cd-romu był szeroko opisywany. I obęcnie mogę słuchać i discmena i przenśnych odtwarzaczy mp3.
  • #3 2389390
    C_L_K
    Poziom 11  
    Wszystko się zgadza, ja własnie tak mam to zrobione. Tylko po jakimś czasie uciażliwym staje sie ciągłe podpinanie, przepinanie itp. Pozatym ciężko byłoby do odtwarzacza mp3 podpiąć monitorek ;)

Tak na poważnie to chcę po prostu wykorzystać to, że w tej chwili całkiem rozsądny odtwarzacz dvd/divx mozna już kupić za ok.200zł i chcę to zrobić na stałe, bez ciągłego żonglowania wtyczkami. A ponieważ często spedzam z dziećmi 4-5 godz. w drodze to monitorek byłby jak znalazł.
REKLAMA