logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz DVD/DivX z zasilaniem wyłącznie 12V DC - czy to możliwe?

C_L_K 06 Mar 2006 18:43 1065 3
REKLAMA
  • #1 2382626
    C_L_K
    Poziom 11  
    Witam,

Mój problem dotyczy przeróbki DVD/DivX. Żeby nie zaśmiecać forum nie będe się rozwodził ponieważ opisałem go w tym topicu

Jednak z obawy, że nie dotrze do niego ktoś, kto mógłby mi odpowiedzeć na jedno z "branżowych" pytań ponowię je tutaj:
    Czy istnieje jakiś odtwarzacz DVD/DivX, który nie potrzebuje nigdzie w układzie napiecia powyżej 12V DC? tzn. że po usunięciu modułu zasilacza wszystkie wymagane napięcia będę mógł uzyskać z 12V?
    Przejrzałem parę schematów i nie znalazłem, ale może ktoś coś wie?:D
  • REKLAMA
  • #2 2390398
    C_L_K
    Poziom 11  
    Jeśli ktoś mógłby mi udzielić jakiejś rady, to będę bardzo wdzięczny. :D
    Nie chciałbym wyrzucić kaski w błoto, a mam alternatywny pomysł i dla tego każda chocby najmniejsza wskazówka jest dla mnie bardzo ważna.
  • REKLAMA
  • #3 2390528
    aandrus
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Owszem , są modele które nie wymagają większych napięć niż 12V , wszystkie te które mają wyświetlacz ledowski ( nie lampa tylko segmenty led ) , ale pojawia się problem , bo dodatkowo każdy potrzebuje ujemne
    -12 V i czasami -5 V do sterowania driwerami z silników i tu może być problem.
  • #4 2394370
    C_L_K
    Poziom 11  
    Wiedziałem, że łatwo nie będzie, ale to własnie zagrzewa do walki :D

A tak na poważnie to czy warto w takim razie bawić się w konstruowanie jakiegoś układu, z którego uzyskam potrzebne napięcia? Czy raczej pójść w stronę UPS-a? I jeszcze pytanko jaką moc pobiera taki odtwarzacz w czasie pracy? Bo myslę o zapakowaniu jakiegoś dodatkowego akumulatora żelowego, ktry by odciążył instalację. Mam oczywiscie na myśli odtwarzanie raczej w czasie jazdy, więc zastanawiam się czy to konieczne?
REKLAMA