logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 1.4 1997 - wskaźnik temperatury silnika nie działa poprawnie

yash 07 Mar 2006 10:44 11941 10
REKLAMA
  • #1 2384701
    yash
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam... Mój samochód to Ibiza 1.4 97 rok. Kupiłem ją i widzę, że nie dziala wskaźnik temperatyry silnika (na desce rozdzielczej). Kiedy samochód dłużej "pochodzi" to widze, że ta wskazówka minimalnie się odchyla (może ze 2mm). może ktoś wie czym ta usterka jest spowodowana????
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2384741
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    W 90% procent przypadków winny jet czujnik temperatury silnika
    (czterostykowy w plastikowym korpusie przy głowicy)
    Warto również sprawdzić termostat
  • REKLAMA
  • #3 2385014
    sly_1978
    Poziom 20  
    Ocena: 284
    Sprawdz przewody wody po termostacie jesli sa przy nagrzanym silniku ledwie cieple to siedzi termostat
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2388058
    A.G.
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam!

Po co kombinować.
    1. Jeżeli ogrzewanie w kabinie jest dobre i w pełni sprawne to wykluczył bym termostat.
    2. Jeżeli wentylator chłodnicy włącza się po osiągnięciu poprawnej temperatury też bym wykluczył termostat.
    3. Jezeli warunki wymienione wyżej są spełnione to skłaniałbym się do wymiany czujnika temperatury cieczy chłodzącej

Pozdrawiam
    A.G.
  • #5 2388469
    yash
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie :) Ogrzewanie działa, wentylator się włącza. Skłaniając się więc ku Waszym wypowiedziom zakupiłem dziś ten czujnik (koszt 20 zł). NA razie nie ma mnie w domu, ale w ciągu kilku dni wymienię ten czujnik, i napiszę czy działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2389017
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Sprawdz czujnik od temperatury ale jesli jest sprawny to do poprawy sa zimne luty w samych zegarach, standart w VW.
    Pozdrawiam.
  • #7 2443621
    yash
    Poziom 11  
    Panowie. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie. Czujnik kupiłem, ale mimo że w sklepie twierdzą, że to do mojego modelu samochodu, to coś mi nie pasuje. Po pierwsze czujnik oryginalny różni się trochę wyglądem od tego co kupiłem. Ta część która jest niewidoczna po włożeniu w zakupionym czujniku zakończona jest jakby takim metalowym "chełmem" , w moim czujniku nie ma nic takiego tylko jest takie zwężenie na środku (taki "czubek"), a żadnej blaszki nie ma. No ale pomyślałem ,że może to tylko jakaś modyfikacja i włożyłem go, ale niezbyt pewnie tam siedzi, mogę nim poruszać w tył i w przód jakieś 0,5 cm i płyn może się przecież wylać... Jak że nie znam się na tym bardzo, to pojechalem do mechanika, ale on nawet nie zmieniał czujnika, tylko wypiął z niego wtyczkę, coś tam zwarł i powiedział mi że wskazówka temperatury powinna się przesunać do końca. Przesunęła się tylko 2 mm... On założył, że czujnik jest dobry, więc podjerzewma te zimne luty o których piszecie. Tylko mogłby mi ktoś dokłądniej napisać , w któym miejscu są one najbardziej prawdopodobne ???
  • #8 2444362
    mhteg
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Pewnie niema zadnych zimnych lutow,proponuje wyciagnac licznik tam na plytce siedzi scalak.W vv polo chyba od mrozu polecily sciezki jakby sie troche utlenily i jak je przelutowalem to wszystko wrocilo do normy.
  • #9 2445095
    yash
    Poziom 11  
    Wreszcie mogę zakończyć temat :D Za dobrą radą sprawdziłem co to w dość prosty sposób.. Odpiąłem przewód z czujnika i nie wyciągając czujnika, sam przewód podłączyłęm to tego nowego "nie pasującego". Następnie włożyłęm to do gaarnka z gorącą wodą i ... Wskazówka działa :D Tym sposobem wiem , że to na bank czujnik, więc pozostaje mi tylko wymienić go na właściwy. Jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za pomoc.
  • #10 5827300
    leon19745
    Poziom 1  
    mam problem z wentylatorem nie dziala nagle woda sie gotuje pozdro
  • #11 5829591
    rico37p
    Poziom 28  
    Ocena: 316
    Zaciął się termostat i jest mały obieg. Wentylator nie będzie się włączał bo czujnik od niego jest w chłodnicy.

Podsumowanie tematu

✨ W Seat Ibiza 1.4 z 1997 roku wskaźnik temperatury silnika na desce rozdzielczej działa nieprawidłowo – wskazówka minimalnie się odchyla po dłuższej jeździe. Najczęstszą przyczyną jest uszkodzony czujnik temperatury cieczy chłodzącej (czterostykowy, montowany przy głowicy silnika). Warto również sprawdzić termostat, jednak jeśli ogrzewanie kabiny działa prawidłowo, a wentylator chłodnicy włącza się przy odpowiedniej temperaturze, termostat można wykluczyć. Problemy mogą też wynikać z zimnych lutów na płytce zegarów, co jest typowe w pojazdach grupy VW. Próba wymiany czujnika na nieoryginalny model zakończyła się niepowodzeniem z powodu różnic konstrukcyjnych i luźnego montażu, co może powodować wycieki płynu chłodzącego. Test czujnika w gorącej wodzie potwierdził jego uszkodzenie. Zaleca się wymianę na oryginalny czujnik oraz ewentualne przelutowanie połączeń na płytce licznika. Dodatkowo, w podobnych modelach zdarzają się problemy z utlenionymi ścieżkami na płytce, które po przelutowaniu przywracają prawidłowe działanie wskaźnika.
REKLAMA