logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

s7-300 licznik impulsowy. Zaprogramowanie licznika, program Fix.

vimax 07 Mar 2006 13:46 3051 4
  • #1 2385253
    vimax
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam
    Potrzebuje zaprogramować licznik impulsowy z przepływomierza w sterowniku s7-300 i przedstawić wartość licznika w programie wizualizacji Fix. Do tej pory miałem to zrobione w s7-200 i nie wiem jak to przerobić :|
    Pozdrawiam Piotrek
  • #2 2387535
    artur 100
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Chodzi o szybki licznik??
    Na czym zrobiona jest wizualizacja??
    Musiałbys podać wiecej szczegułów.
    Pozdrawiam
  • #3 2388840
    vimax
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam
    Chodzi o to że na wejście cyfrowe podany mam impuls z licznika impulsowego przepływomierza (zmienna BOOL)
    potrzebuje to obrobić w sterowniku i podać do wizualizacji (zmienna REAL) która jest zrobiona na FIX-e wersja 7.0
    pozdrawiam Piotrek
  • Pomocny post
    #4 2391635
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Jesli dobrze rozumiem to impulsy z przepływomierza będą podawane na jedno z wejść S7-300. To wejscie należy użyć w programie podłaczająć jako wejście CU dla licznika zliczającego "w górę". Wyjście licznika CV należałoby zapisać w jakimś bloku danych np.w pierwszym wolnym bloku danych jako "słowo" danych np. DB1.DBW1. Tą wartość wykorzystujesz poźniej w wizualizacji do odczytania wartości z przepływomierza. Oczywiście należałoby pomyśleć o wykorzystaniu weść SET i RESET w liczniku programowym aby licznik zliczał jakąś konkretną wartość. Np. mógłby go resetować jakiś komparator na jedno wejscie miałby podaną wartość zadaną na drugie aktualną z licznika. Wszystko zależy od rodzaju aplikacji i sposobu działania. Ponadto liczniki w stepie mają możliwość zwracania wartośi BCD na wyjsciu co często też jest przydatne.
    Kurcze mam nadzieje ze nie jest to zbyt enigmatycznie napisane.
  • #5 2392645
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 11
    Witam,
    Zwróć uwagę na częstotliwość pojawiania się impulsów i czasu trwania pojedynczego impulsu. Podejrzewam że w S7-200 używałeś szybkich liczników zintegrowanych, w S7-300 tylko CPU 31xC lub starsze 31xIFM mają takowe wbudowane.

Pozdrawiam
    Paweł
REKLAMA