logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szybkie liczniki i przerwania S7200/300 - jak działają?

Merki 23 Lip 2016 13:23 2283 2
REKLAMA
  • #1 15825227
    Merki
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam pytanie na które nie za bardzo mogę znaleźć odpowiedź...

Jak konkretnie działają szybkie liczniki np. w S7-300? Wiem do czego służą, jak je obsługiwać ale interesuje mnie kwestia szczegółów technicznych, które jak domyślam się, mogą się różnić w zależności od producenta. Czy zliczane impulsy są przechowywane w jakiejś osobnej komórce pamięci, skąd po zakończeniu cyklu są pobierane i udostępniane w normalnym cyklu programu (jeśli nie korzystam z przerwania informującego o doliczeniu do wartości zadanej)? Jak rozwiązany jest cały cykl akwizycji impulsów?

Dwa kolejne pytania dotyczą Siemens S7-200:

1. W manualu dla CPU 224XP pisze, że możliwe jest wykorzystanie liczników z prędkością 200kHz lub 30 kHz. Gdzie zmienia się prędkość liczników?

2. Dotyczy przerwań- czy należy bezwzględnie przestrzegać zasady współdzielonej pamięci dla bloku przerwania i normalnego bloku programu poprzez używanie instrukcji MOV? Co w sytuacji, gdy współdzielić chcę np. 1 bit? Muszę zużyć co najmniej cały bajt?

Będę wdzięczny za każdą sensowną odpowiedź, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15828665
    elpronet
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Witam,

W załączeniu opis działania szybkich liczników w S7-200.

Powinno ci rozjaśnić sprawę ich działania.

Pozdrawiam :)
    Załączniki:
    • szybkie_liczniki_s7_200.pdf (1018.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 16076386
    Merki
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Odświeżę nieco temat:

Dziękuję za instrukcję, pobieżnie wiem jak używać szybkich liczników ale nadal nie wiem jednej rzeczy. W DTR CPU 224XP znajduję, że ma 6 liczników o określonych prędkościach. Skąd mam wiedzieć, które liczniki pracują z jaką prędkością? Załączam fragment instrukcji w załączniku.

6 liczników to rozumiem od HSC0 do HSC5. Załóżmy, że chcę używać HSC0 w trybie pojedynczego zegara bez żadnych dodatkowych wejść sterujących (HSC3, tryb 0). Jaką prędkość będzie miał ten licznik? 30 czy 200kHz? Szybkie liczniki i przerwania S7200/300 - jak działają?
REKLAMA