logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebny mi bardzo schemat 'regulatora silnika 3 fazowego'

jacynka84 07 Mar 2006 17:11 9895 18
  • #1 2386113
    jacynka84
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Witam.
    Szukałem ale nie wygooglałem nic przydatnego.
    Potrzebny mi jest bardzo schemat 'regulatora silnika 3 fazowego' do silników modelarskich zrobionych z CDromów; powinien być w miare prosty i NIE na programowanych elementach.
    Ponadto jeśli możecie powiedzcie jakim drutem i jak przewinąć silnik zwykły DC aby miał jak największe lub najsilniejsze obroty.
    Bardzo prosze o odpowiedz.
    Pozdro.
    Załączniki:
    • Potrzebny mi bardzo schemat 'regulatora silnika 3 fazowego' schemat4.jpg (20.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 2387738
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...
  • #3 2389432
    jacynka84
    Poziom 26  
    Myślałem czy nie dało by się zastosowac NE555 do samego sterowania/faze. to ma ktos jakiś plan?
  • #4 2392633
    s95
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam
    jacynka84 napisał:

powinien być w miare prosty i NIE na programowanych elementach.

Te schematy, które ja widziałem, niestety wykorzystują uP,
    Największy w nich problem, jest dostęp do elementów wykonawczych (tranzystory, układy sterujące MOSFET), oraz softu który musi działać niezawodnie.
    jacynka84 napisał:

Ponadto jeśli możecie powiedzcie jakim drutem i jak przewinąć silnik zwykły DC aby miał jak największe lub najsilniejsze obroty.

Widzę że Twoje zdjęcie pochodzi z strony "Alexa" poczytaj posty na jego forum dotyczące przeróbek silników z CD oraz inne próby z silnikami DC.
    W numerach 2,3/2006 "RC przegląd modelarski"; jest opis jak przerabiać CD i na co zwracać uwagę, aby uzyskać najlepsze parametry tak przerobionego silnika.

Jeśli jest Ci potrzebny taki regiel do sprawdzania przewiniętych silników, to powinien on mieć parę dodatkowych bajerów, które zazwyczaj te proste (amatorskie i fabryczne) regle nie posiadają. np: ograniczenie prądu wyjścia.

Pozdrawiam
    S95
  • #5 2392891
    jacynka84
    Poziom 26  
    Niedokładnie jeszcze rozumiem o co chodzi z tymi 3 fazami -to ma być prąd zmienny zrobiony ze stałego? czy jak ma być sterowany ten silnik z CDromu?
  • #6 2393509
    s95
    Poziom 17  
    Witam
    Przeczytaj tutaj o regulatorach:
    http://www.old.modelarstwo.org.pl/technika/rc/przyklad/index.html#Regulator

W regulatorze 3-fazowym dla silników tak zwanych bezszczotek steruje się napięciem DC podanym na silnik.
    Regulator na swoich wyjściach (3szt.) podaje napięcie z przesunięciem w czasie o 120 stopni.
    Czyli jak mamy uzwojenia 1, 2, 3; to najpierw napięcie na uzwojenie 1, uzw 2, 3 = 0V, dalej nap. na uzw.2, a uzw 1 i 3 =0V, dalej nap. na uzw.3, a uzw 1,2=0V.
    Im szybciej/wolniej jest kluczowane napięcie tym szybciej/wolniej się kręci silnik.
    To sterowanie to oczywiście zarys.
    Luknij na schemat na tej stronie
    http://home.versanet.de/~b-konze/blmc_bko/blmc.htm
    on więcej powie niż mój opis, bo to tylko szkielet sterowania.

Pozdrawiam
    S95
  • Pomocny post
    #7 2394536
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Witam jest to kompletna dokumentacja schematu regulatora 3F na 25A.W załączniku masz spakowany program,schemat,oraz wzór płytek.Schemat jest sprawdzony wiec można robić...
    Załączniki:
    • Silnik 3F.zip (141.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2394661
    jacynka84
    Poziom 26  
    Ale on jest na procku a ja mam na takie alergie.
    Nie da sie samego sterowania zrobić na TTLach czy CMOSach?
  • #9 2394814
    panmechanik
    Poziom 23  
    A dlaczego tak nie lubisz mikrokontrolerów??Może i można zrobić na zwykłych układach ale pytanie PO CO??układ będzie większy cieższy i trudniejszy w poskładaniu a w modelu RC te dwa parametry są bardzo ważne.
    PS
    też sie zastanawiałem nad budową regulatora RC w dawnych czasach budowa była opłacalna jednak przy dzisiejszych cenach kupno "chińczyka" wychodzi mniejwiecej tak samo jak budowa od podstaw regulatora 3F a nawet taniej!!Ale zostaje jeszcze coś takiego jak satysfakcja z własnoręcznie zbudowanego regulatora...a tego nie da sie kupić
    Pozdrawiam
  • #10 2395994
    s95
    Poziom 17  
    panmechanik napisał:
    W załączniku masz spakowany program,schemat,oraz wzór płytek.Schemat jest sprawdzony wiec można robić...

Witam
    Może zadam niewygodne pytanie, piszesz że sprawdzony, a to znaczy, Że znasz kogoś kto to zrobił?,
    czy może tylko czytałeś na forach?, ja też czytałem wypowiedzi ludzi, którzy to robili.:|

A to co zapodałeś w załączniku można też znaleźć w moim linku trzy posty wyżej.
    Ale jednak chwała Ci że podałeś wszystko w jednym załączniku. :D Nie trzeba szukać po niemieckiej stronie.
    Pozdrawiam
    S95
  • #11 2396086
    panmechanik
    Poziom 23  
    Cytat:
    Że znasz kogoś kto to zrobił
    Tak znam osobiście ludzi którzy zbudowali ten regulator...i działa
  • #12 2396279
    s95
    Poziom 17  
    DO panmechanik
    A czy możesz powiedzieć ci Ludzie są z niego zadowoleni?
    I czy np. obecnie po doświadczeniach z nim woleliby zamiast budować jeszcze jeden, kupić jakiegoś "Chinczyka"?

Pozdrawiam
    S95
  • #13 2398669
    panmechanik
    Poziom 23  
    Budowa tego regulatora(zamawianie płytki,elementy stracony czas i nerwy) jest nie opłacalna przy dzisiejszych cenach regulatorów 3F.Dla osoby która ma mały kontakt z elektronika najlepszym czyt. bezpiecznym będzie zakup gotowego regulatora.Pozdrawiam.Mimo wszystko te osoby są zadowolone że zrobimy ten regulator.
  • #14 2401426
    s95
    Poziom 17  
    Witam
    A z rodziny "chinczyka" to co proponujesz jako pierwszy zakup?
    Pozdrawiam
    S95
  • #16 2403882
    panmechanik
    Poziom 23  
    Możesz śmiało brać ten regulator ja ze swojej strony polecam Tower Pro który jest identyczny z droższymi regulatorami GWS.Jedynie sie różni firmą oraz ceną:)a wnętrzności ma takie same.Życze miłego latania
  • #17 2509554
    kanonier
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    fajnie jak by ktos mial schamt jekigos regultora ale nie w smd
  • #19 5262006
    jacynka84
    Poziom 26  
    Dzięki za pomoc , jednak postanowiłem kupić ten regler.
    Budowę sobie zostawię na kiedy indziej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania prostego schematu regulatora silnika trójfazowego do silników modelarskich wykonanych z napędów CD-ROM, bez użycia programowalnych elementów. Omówiono zasadę działania regulatorów 3-fazowych bezszczotkowych, które sterują napięciem DC z przesunięciem fazowym 120 stopni na uzwojeniach silnika. Wskazano na trudności związane z dostępem do elementów wykonawczych (tranzystory, MOSFET) oraz koniecznością niezawodnego oprogramowania w układach z mikrokontrolerami. Zaproponowano alternatywę w postaci regulatorów opartych na układach TTL/CMOS, jednak podkreślono, że takie rozwiązania są większe i bardziej skomplikowane. Wskazano na dostępne w sieci schematy i dokumentacje, w tym kompletny schemat regulatora 3-fazowego na 25A z programem i wzorem płytek, który został sprawdzony w praktyce. Podkreślono, że budowa własnego regulatora jest czasochłonna i kosztowna, a gotowe regulatory, zwłaszcza chińskie, są obecnie opłacalne i łatwo dostępne. Polecono regulator dostępny na stronie nastik.pl oraz markę Tower Pro, porównywaną do droższych regulatorów GWS, jako dobry wybór dla początkujących. Autor ostatecznie zdecydował się na zakup gotowego regulatora, odkładając budowę własnego na później. Poruszono także temat przewijania silników DC i doboru drutu dla uzyskania maksymalnych obrotów, jednak bez szczegółowych rozwiązań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA