logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bad sektory na nowym Seagate Baracuda ST3802110A - co zrobić?

stanisław Madej 08 Mar 2006 06:17 2652 13
REKLAMA
  • #1 2388509
    stanisław Madej
    Poziom 10  
    Od miesiąca mam nowy dysk Seagate Baracuda
    ST3802110A.Od początku miałem problemy z systemem
    sam się restartował oraz często podczas uruchamiania
    sprawdzał dysk i naprawiał błędy.
    wyczytałem na forum,że mogą to być bad sektory
    i faktycznie.Sprawdziłem dysk programem SeaTools
    i wyświetlił mi następujący komunikat
    Bad Sector LBA:6206775
    Bad Sector LBA: 16223314
    Bad Sector LBA: 16336377
    Bad Sector Lba: 16873546
    Bad Sector LBA: 184141195
    Co można z tym zrobić.
    Dysk jest na gwarancji.
    Formatowanie dysku nic nie dało
  • REKLAMA
  • #2 2388536
    tengu
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    Miałem podobny problem tyle że z 40Gb. Był na gwarancji i nie bawiłem się w programiki tylko oddałem do serwisu. Szkoda zachodu. Jeżeli chcesz się bawić to zrób "low level format" a najlepiej to ściągnij soft ze strony producenta. Już kilka razy było to opisywane na forum.
  • #3 2388537
    kopcisię
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Ja bym reklamował ! :D
  • REKLAMA
  • #4 2389000
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Reklamowac od razu szkoda twojego cennego czasu
    jedynie co to zerowanie jesli potym bady nie znikna to spowrotem do serwisu. No chyba ze dyskiem rzucales lub ci spad/potraciles obudowe jak pracowal i takie tam wtedy moga ci gwarancji nie uznac.
  • #5 2391573
    djfazee
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    odpal hddregeneratora, jeśli nie pomoże to dysk do serwisu, wtedy wymienią na nowy.
  • REKLAMA
  • #6 2392781
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    jeżeli są to bady softwarowe to można je usunąc :D,
    a jak fizyczne to już nie :cry:

polecam zerowanie dysku za pomocą programiku wdclear
    też miałem seageta z badami zrobiłem mu zerowanie i zero badów :D

Programik wszystkie sektory zapisuje zerami. Przed to operacją trzeba zarchiwizować najważniejsze dane!
    Programik masz w zalączniku :D

pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

Programów dostępnych bezproblemowo w Internecie nie zamieszczamy na Forum, nawet nie biorąc za to prowizji. Załącznik usuwam. program jest tutaj: http://www.jdr.cz/ovladace/HARDDISK/WDCLEAR/

• #7 2395334
    kopcisię
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Bad sektory na nowym dysku nie robią się same, jeśli się pojawiły to z jakiejś przyczyny. Oczywiście można je usunąć i miec nadzieję że nieprędko się znów pojawią, lecz nie jest to rozwiązanie, jeśli dane w tych sektorach nie są bezpieczne to chyba lepiej mieć je zaznaczone jako "BAD". Wydaje mi się jednak że skoro dysk jest na gwarancji to lepiej z niej skorzystać i mieć sprawny dysk za który się zapłaciło, niż miec jakieś wymazane "bady" :|
  • #8 2396039
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    oddaj do serwisu wymienia na nowy nam tez trafiaja sie czasmi dyski nowe prosto z polki a pokazujace bady reklamacja --- wymiana na nowy to ma chodzic a nie byc zalatane softwarowo
  • #9 2396250
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Dokladnie
    czasem bady moga powstac podczas transportu
    wymienic natychmiast
  • REKLAMA
  • #10 2396614
    awkp
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Oddać dysk do serwisu z opisem, że Seatools pokazał błedy - Bad Sectory. Ostatnio reklamowałem 160GB SATA z jednym złym sektorem - wymiana na nowy.
  • #11 2397970
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Miałem już takie przypadki że klijent wymieniał co tydzień dysk na gwarancję na bady, jak się okazało że ma zasilacz Codegena to po wymianie na lepszy skończyły się problemy z dyskami,bo ten zasilacz po zasilaniu daje różne śmieci które się zapisują na dysku,bo nie ma wogóle filtrów.
    ,
  • #12 2403408
    awkp
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Nie zmienia to faktu, że dysk nadaje sie tylko do reklamacji. Jeśli po wymianie dysku drugi też się popsuje, to wtedy należało by się zastanowić nad ewentualną przyczyną.
  • #13 2403596
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ... Jeżeli chcesz się bawić to zrób "low level format" a najlepiej to ściągnij soft ze strony producenta...

LLF nie zrobi w domu! nie opowiadaj głupot.
    Na Twoim miejsu oddalbym odrazu na gwarancje. Napisz czy przypadkiem nie masz podkreconego procesora?
  • #14 2405907
    Gp13
    Poziom 11  
    oddaj do reklamacji, szkoda czas tracić, zgraj najważniejsze rzeczy na płytki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nowy dysk Seagate Barracuda ST3802110A, na którym pojawiły się bad sektory potwierdzone przez program SeaTools. Dysk powoduje problemy z systemem, takie jak samoczynne restarty i naprawy błędów przy uruchamianiu. Formatowanie nie rozwiązało problemu. W dyskusji zaleca się przede wszystkim skorzystanie z gwarancji i oddanie dysku do serwisu w celu wymiany na nowy, gdyż bad sektory na nowym nośniku wskazują na wadę fabryczną lub uszkodzenie podczas transportu. Próby naprawy programami typu HDD Regenerator lub zerowanie dysku (np. za pomocą wdclear) mogą pomóc tylko w przypadku badów softwarowych, ale nie eliminują fizycznych uszkodzeń. Warto również sprawdzić stabilność zasilania, gdyż wadliwy zasilacz może powodować błędy zapisu i uszkodzenia sektorów. Low level format (LLF) nie jest zalecany do wykonania samodzielnie i nie rozwiązuje problemu fizycznych bad sektorów. Najbezpieczniejszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem jest reklamacja dysku w ramach gwarancji i wymiana na nowy egzemplarz.
REKLAMA