logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faks czy modem? Jak działa faks? Jaki kupić? W jakiej cenie?

sadza85 08 Mar 2006 12:06 3965 5
REKLAMA
  • #1 2389323
    sadza85
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam... Mam do Was wielka prosbe... nigdy z faksem nie mialem doczynienia nie wiem jak to dziala a w tym momencie jest mi on niezbedny... Tak wiec prosze o wytlumaczenie na chlopski rozum co jak i z czym... czy lepiej kupic zwykly faks(czy bedzie on odbieral sam faksy??) i w jakiej cenie kupie w miare dobre urzadzenie czy moze wlozyc modem do kompa??tyle ze ja glownie bede odbieral faksy wiec zalezaloby mi zeby bylo to automatyczne...wada modemu bedzie wlaczony noon-stop komputer poniewaz mam stary modem wewnetrzny...prosze o wytlumaczenie co i jak z tym faksem i co mi polecicie jakie rozwiazanie....z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 2390131
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Zależy ile dziennie odbierasz dokumentów ile wysyłasz.

Zalety modemu (plus program faxowy):

- w zależności od programu faxowego możesz przygotować sobie tzw. szablon czyli nagłówek adres telefon itp. który będzie pojawiał się na każdym wysyłanym dokumencie:
    - możesz transportować dokumenty zapisane bądz pisane na komputerze
    - usuwać tzw. nie chciane faxy
    - archiwizować dane bezpośrednio na dysk
    - stworzyć przejrzystą książkę telefoniczną
    itp.

Wady:

- włączony cały czas komputer

Co do faxa stacjonarnego to może nieco wad:

- pilnować materiały exploatacyjne czyli papier, toner, tusz itp oczywiście trzeba za nie płacić
    - wysyłany dokument i tak trzeba najpierw napisać, wydrukować i dopiero wysłać

Można by tak długo wymieniać wady i zalety jednej jak i drugiej opcji pytanie pierwsze które postawiłem jest bardzo istotne.
  • REKLAMA
  • #3 2390332
    snicek
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    jesli chodzi o faxy to polecam firme panasonic, model ktory wybierzesz zalezy od zasobnosci portfela :) ale praktycznie kazdy jest wart polecenia. jack14 ma racje ze nalezy postawic sobie pytanie w tym momencie najwazniejsze ile faxow bedzie wyslanych i ile odebranych na dobe. do jego wypowiedzi dodam moze tylko ze:
    - wiekszosc faxow i tak trzeba wydrukowac (papier zuzywac sie bedzie w obu przypadkach)
    w panasonic-u zazwyczaj niema pojemnikow z tonerem ani tuszem jest folia ktora jesli ktos ma ochote na oszczednosci moze conajmniej 3 razy przewinac :) ale i tak co jakis czas trzeba ja wymienic (ale nie jest tak droga jak ciagle wlaczony komputer)
    - w przypadku faxu tez mozna dodac naglowek z adresem i telefonem

- na komputerze trzeba miec oprogramowanie, sporo jest darmowych, maja wbudowana czesto automatyczna sekretarke z wieloma funkcjami i to moze ten jeden plus odemnie dla modemow ;)
  • REKLAMA
  • #4 2390478
    przezorny
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    FAX jest lepszy od FAX_KOMPA, a oto wyjasnienie: wady są tylko gotówkowe, natomiast gdy masz druk z podpisami i pieczątką tylko wyslesz faxem, bez zbednych problemów, oczywiscie by zrobic to na kompie trzeba ze skanowac/dodatkowy sprzet/, ale zarówno dla potrzeb kompa jak i standartowo musisz miec nr telefonu, CHOĆ istnieje możliwośc odbierania faxów do "skrzynki" i wydrukowywaniu ich po wskazaniu nr faxu, teraz na kazdej poczcie mozesz wyslac fax odplatnie.
  • REKLAMA
  • #5 2390494
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Jestem za tylko z tym przewijaniem "kalki" to nie do końca bo jeśli ktoś stawia na szczegóły w dokumencie to z praktyki wynika że jest raczej mało czytelny, a jeśli chodzi o nagłówek i stopkę to nie chodzi mi o jedną linijkę na górze faxu.
    Materiały eksploatacyjne to inna bajka jeden fax wystarczy przeczytać i usunąć, a drugi musimy zachować np: dla fiskusa jeśli tak to polecam fax na zwykły papier A4 bo ten na papier termiczny ze względu na trwałość trzeba odpowiednio przechowywać.

Pytanie ile "bez kombinowana" można wykonać kopii dokumentów i otrzymać faxów na "kalce" w (modelu kupionym wczoraj)???
  • #6 2390611
    snicek
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    mysle ze jesli cos ma byc wyzszej jakosci to juz warto pomyslec o mailu :) wiem ze nie chodzilo ci o malej jakosci naglowek, sa modele kore maja mozliowsc wgrania logo. i tak uwazam ze do faxow jest fax :D przez rok w jednej firmie pracowalem w ktorej mielismy fax w laptopie i uwazam ze lepiej sie pracuje na zwyklum faxie
REKLAMA