logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proszę Was o radę. Założenie faksu w domu. Jakie rozwiązanie będzie lepsze?

adampoczta 23 Sie 2006 16:55 7033 7
REKLAMA
  • #1 2945129
    adampoczta
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam zamiar założyć sobie faks w domu i tu nasuwa się parę pytań. Jako, że nie bardzo się na tym znam zwracam się do Was.

Pierwsze pytanie: co lepsze, podłączyć faks pod istniejącą linię telefoniczną, czy może zrobić na faks osobną linie (numer). Podobno w tp do końca miesiąca można zamówić osobny numer na faks za 10zł.

Kolejne i chyba najważniejsze pytanie to jaki faks wybrać. Dodam, że nie będę faksu zarzynał, będę raczej korzystał z niego sporadycznie. Czy powinienem zwrócić na coś szczególną uwagę przy zakupie faksu (prócz ceny oczywiście)? Czy taki faks http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/telefon_domowy/telefony_modemy/prom/prom_inne?_prod=551673 sprawdzi się, bo cena jest bardzo przystępna, ale czy na przykład koszta eksploatacji tego faksu nie będą horrendalne?

Z góry dziękuje za szybkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2945152
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Skoro sporadycznie będziesz go używał, po co ci druga linia?? I co z tego, że za 10 zł??
    Faks - polecam Panasonic'a, są serwisy wszędzie i z częsciami nigdy nie ma problemu. Odradzam Philipsa, tani, ale drogi w eksploatacji, problem z serwisem, tylko jeden centralny w W-wie.
    kolejna sprawa - sposób wydruku. Najtańsza eksploatacja faksów termicznych, do faksów termotransferowych musisz kupować folię (film). Wszystko zależy od tego, jaki wydruk chcesz otrzymywać.
  • REKLAMA
  • #3 2945503
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1224
    Wraz z ostatnim rachunkiem za telefon dostałem kolorowy arkusik z informację o usługach, o nowościach etc.
    Na jednym z obrazków ładnie wyglądający faks za (chyba) 259zł z podpisem: "Faks z niespodzianką"
    Nie wiem co autor miał na myśli. Chyba nie to, że do tego faksu nie można zastosować polskiego zwykle (dużo) tańszego zamiennika kalki.
    Nabywca kupując b. tani faks pakuje się w konieczność używania tylko oryginalnej drogiej kalki, do której dołączona jest karta chipowa.
    Wewnątrz elektronika na jednej płycie - obwody liniowe i część cyfrowa.
    Widziałem coś takiego po burzy... Klient niewiele stracił.
    Rozejrzyj się raczej za Panasonic'iem

Dodano po 3 [minuty]:

Zapomniałem napisać, że na obrazku był Philips Magic 3.
  • REKLAMA
  • #4 2945685
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    w pełni się zgadzam z przedmówcami kup sobie termicznego panasonika i po sprawie a nie ładuj się w termotransferowe wynalazki bo to jest tanie ale w eksploatacji drogie, no możesz pomyślec jeszcze o jakimś atramencie, ale jeżeli będziesz go żadko urzywał to może pojawić się problem zasychania głowicy drukującej
  • REKLAMA
  • #5 2946596
    adampoczta
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzięki wielkie za odpowiedź. Troche mi to rozjaśniło sprawe i już wiem czego mam szukać a czego się wystrzegać.
    Jeśli chodzi o pytanie "I co z tego że za 10zł" odpowiedź jest dość prosta. Nie mam gniazdka przystosowanego do faksu i w tp powiedzieli mi, że za założenie owego gniazdka zapłace 30zł a jeśli założe osobną linie to za całą operację do końca miesiąca zapłace tylko 10zł. Wiem, że troche to dziwne ale nie ja odpowiadam za ustalanie cennika w tp. Dlatego też chciałem wiedzieć co lepsze osobna linia dla faksu czy faks na starej lini.

Pozdrawiam.
  • #6 2948552
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Jakie specjalne gniazdko do faksu?? W kazdym sklepie kupisz za 3 zł przejściówkę na mikrowtyk, za 2,50 rozgałęźnik i każdy duperel, który Ci będzie do tego potrzebny.
    Ponadto są zalety posiadania faksu na tej samej linii, np. zdalna aktywacja odbioru (siedzisz w ogródku, ktoś dzwoni, odbierasz telefon b/przewodowy, chce nadać faks i nie musisz z miejsca się ruszyć, njaciskasz tylko **, czy co tam sobie zaprogramujesz i po sprawie, faks sie odbiera.
    Zrobisz, jak zechcesz, ale jest to wiązanie się kolejną umową, z kolejnym rachunkiem itd.
    Rozwiązanie z 2 linią jest super, ale pod warunkiem, że tych faksów trochę bedzie szło!
  • #7 2949314
    art_o
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    adampoczta napisał:
    Dzięki wielkie za odpowiedź. Troche mi to rozjaśniło sprawe i już wiem czego mam szukać a czego się wystrzegać.
    Jeśli chodzi o pytanie "I co z tego że za 10zł" odpowiedź jest dość prosta. Nie mam gniazdka przystosowanego do faksu i w tp powiedzieli mi, że za założenie owego gniazdka zapłace 30zł a jeśli założe osobną linie to za całą operację do końca miesiąca zapłace tylko 10zł. Wiem, że troche to dziwne ale nie ja odpowiadam za ustalanie cennika w tp. Dlatego też chciałem wiedzieć co lepsze osobna linia dla faksu czy faks na starej lini.

Pozdrawiam.

ALE, ALE ALE - coś mi się wydaje, że do końca miesiąca założenie lini jest za 10zł tylko pamiętaj, że będziesz płacił za dwie linie a nie za jedną !! więc dwie opłaty abonamentowe !!!! co w konsekwencji może już nie być takie fajne i tanie.

Innym rozwiązaniem jest ISDN, ale tutaj opłata abonamentowa też jest wyższa i póki co na ISDNie nie można mieć NEOstrady itp.

pozdrawiam:)
  • #8 2959209
    Stalowy Szczur
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jeśli nie zalezy Ci na Neostradzie, to zainwestuj w ISDN-a, kup na Allegro modem ISDN-owu Fritza za 10- 15 PLN, i masz super- hiper wypaśny faks ISDN-owy (oczywiście instalując odpowiedni soft), z takimi możliwościami jak np. faksowanie z poziomu komputera. Oczywiście, żeby odebrać faks musisz mieć włączony komputer.
    Pzdr!
    Szyba

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie instalacji faksu w domu, rozważając podłączenie go do istniejącej linii telefonicznej lub założenie osobnej linii z nowym numerem, co w TP jest obecnie promowane za 10 zł, jednak wiąże się z dodatkowymi opłatami abonamentowymi za drugą linię. Zalecane jest korzystanie z faksu na jednej linii ze względu na wygodę, np. zdalną aktywację odbioru faksów. W kwestii wyboru urządzenia, polecane są faks termiczne marki Panasonic ze względu na niskie koszty eksploatacji i łatwość serwisowania. Odradza się faks termotransferowy, np. Philips Magic 3, ze względu na wysokie koszty materiałów eksploatacyjnych (oryginalna kalka z kartą chipową) oraz problemy z serwisem. Alternatywnie można rozważyć faks ISDN z modemem Fritz, który umożliwia faksowanie z poziomu komputera, jednak wymaga włączonego komputera i wyższych opłat abonamentowych. Przy sporadycznym użytkowaniu faksu ważne jest unikanie urządzeń z atramentową głowicą drukującą, która może zasychać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA