logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór odpowiedniego BIOS-u i flashera dla ECS K7S5A - porady i sugestie

dagzer 09 Mar 2006 14:46 1595 22
REKLAMA
  • #1 2393809
    dagzer
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam posiadam ECSka k7s5a i bede pierwszy raz wgrywał biosa, moje pytanko jest takie poszperałem i nie wiem co wybrać, moze ktos mi pomoze i powie który z biosów nadaje sie do uzycia
    http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/SiteMap/SearchResult.aspx?q=k7s5a&f=Downloads&MenuID=0&LanID=0

a jeszcze jedna prośba jaki jest najlepszy a zarazem najprostszy flesher (znalazłem winflesher, ale mi nie odpowiada), potzrbuje takeigo do dosa
  • REKLAMA
  • #3 2393971
    magdalena11
    Poziom 2  
    Bios im nowszy tym lepiej (przynajniej teoretycznie), ważne aby był to napewno bios przeznaczony dla twojego modelu płyty - sprawdz to dokładnie.
  • REKLAMA
  • #4 2394016
    dagzer
    Poziom 12  
    jak sprawdzić jaka to jest wersja?

Dodano po 23 [sekundy]:

jaką ja mam wersje? :)

Dodano po 4 [minuty]:

tronic1 napisał:
    Jeśli masz wersje PRO to tu masz bios,flashera i opis jak to zrobić.
    http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Downloads/Produc...DetailDesc=K7S5A%20Pro(5.0)&MenuID=35&LanID=0

popatrzyłem tu troche , hmm fajnie ale czy mógłby mi to ktoś coś po polsku objaśnić?
  • #5 2394039
    pawlosso
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jest to napisane na plycie glownej obok nazwy bodz kolo kosci z biosem.
    wyglada to mniejwiecj Rev.3.0 bodz REV 3.0
  • #6 2394081
    dagzer
    Poziom 12  
    no szukam i nie moge znaleźć na kości jest naklejka ecs k7s5a 161 zroku 1999, a w instrukcj pisze ze V1.0
  • #7 2394121
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    http://www.ocworkbench.com/2002/ecs/k7s5aguide/
    Może tutaj łatwiej dojdziesz.Poza tym zainstaluj sobie ten programik to powie ci wiecej na temat płyty i nie tylko
    ftp://uoo.univ.szczecin.pl/disk2/ftp/pub/WINDOWS/util/Diagnostyka/AIDA.Everest/
  • #8 2394238
    dagzer
    Poziom 12  
    tyle ze nie moge kompa wlączyć, wyświetla mni pierwszą plansze wykrywa dyski i potem wyskakuje mi jakies info o CMOS tuż pod tymi niapisami, tak wiec nie moge z windowsa sprawdzic jaka to płyta
  • REKLAMA
  • #9 2394320
    tronic1
    Spec od komputerów
    A możesz wejść do biosa ? Wybierz Load Optymized Defaults i Save & Exit.
  • #10 2394573
    magdalena11
    Poziom 2  
    Jeżeli chodzi o wersję biosu jaką masz aktualnie, to po włączeniu kompa zerknij na lewy górny róg monitora - jest tam podana.
  • #11 2394810
    dagzer
    Poziom 12  
    no to se wgrałem biosa, znowu to samo mam co wcześniej, czyli nie jak włanczam kompa to wszydtko chodzi (zasilacz, wentylatory itp) a na monitorze nie widac nic, świeci sie pomaranczowa lampka, zamiat zielonej, tak samo ja przy wyłączonym kompie, mieliście takie oobjawy, poradźcie coś
  • REKLAMA
  • #12 2394860
    tronic1
    Spec od komputerów
    Żadnych dźwięków z głośniczka ? Odłącz wszystko od płyty z paskami napędów włącznie,zostaw tylko procka i odpal.
  • #13 2394924
    dagzer
    Poziom 12  
    no nic nie pika, wczsniej tez tak miałem to zresetoewałem boisa i sie tylko 1 plansza pokazała
  • #14 2395108
    tronic1
    Spec od komputerów
    Przy wgrywaniu biosa wszystko było o'k ? Może masz kość biosu uszkodzoną ? Wyciągnij baterię na około 10 min. i zewrzyj styki baterii w podstawce od niej.
  • #15 2395258
    dagzer
    Poziom 12  
    bois nie był jeszcze wgrywany, jest stary oryginalny, posiadam dwie takie kosci nawet je przepuinałem i nic nie dało
    obie działały,
    tronic1 daj gg jakbym miał jakies problemy to sie do ciebie odezwe
  • #16 2395606
    tronic1
    Spec od komputerów
    Nie używam gg.Jak bedziesz miał problemy to rozwiążemy na forum.
  • #17 2395650
    dagzer
    Poziom 12  
    mysle ze tak, w sobote bede sie za niego zbierał, bo jak na razie to nie mam czasu
  • #18 2407488
    pawlosso
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam to moze byc cos grubszego jezeli zamiast zeilonej lampki swieci ci sie pomaranczoawa to moze byc wyzsze napiecie na plycie sprawdz czy masz zasilarke ok bo jezeli daje zawysokie napiecie to komp moze sie zachowywac jak bys go zle taktowal! i napisz jak udalo ci sie bios wgrac?
  • #19 2454998
    PermBan
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    U mnie skolei jest tak, że programuje się tylko CZĘŚĆ biosu - przeżywam szok, jeden po drugim. Najlepszy z BIOSÓW to taki na którym nie działa USB i chyba 3 sloty PCI. Windowsy instalują się i "wszystko" działa, ale po wcześniejszym odpowiedznim UŁOŻENIU kart w slotach i wyłączeniu funkcji w biosie -------- NAJBARDZIEJ zależy mi na cholernym USB, bo wisi u mnie cały bukiet.

jest możliwe, żeby była walnięta tylko część kostki ???
  • #20 2455040
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    W wypadku uszkodzenia kosci nie moglbys wgrac żadnego biosu.
    Moze chodzi Ci o to, ze bootblock sie nie programuje?
    Probowales wgrac jakis zmodyfkowany bios? Jest ich pelno w necie.
  • #21 2455076
    PermBan
    Poziom 16  
    Samych biosów mam chyba ze 20 i za każdym razem taki sam efekt. Zmienia się tylko data Biosu i parę innych dupereli w ustawieniach.
    Dzięki za pomoc.

5, może 6 ostatnich "kratek" się nie programuje >>> wyświetlają się na czerwono, po czym dostaję komunikat o błędzie.
  • #22 2455378
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Jak masz karte graficzna pod agp to sprobuj zamontowac jakas pod PCI i zobacz czy wtedy bios wgra sie bez problemu, sprawdz tez ram czy jest na 100% sprawny.
    Jezeli to nic nie pomoze to chyba jednak masz uszkodzona kosc, warto sprawdzic czy na programatorze sie wgra.
  • #23 2456559
    PermBan
    Poziom 16  
    Do programatora nie mam dostępu, podobnie jak do karty PCI, ale spróbuję na innej AGP, jeśli to ma pomóc, chociaż jakoś mi się w to już nie chce wierzyć.
    A wszystko zaczęło się od próby wgrania nowszego biosu, już przy pierwszym podejściu miałem taki (jak wyżej) objaw.
    dziesiątki razy uaktualniałem rozmaite biosy, ale z czymś takim spotykam się po raz pierwszy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniego BIOS-u oraz narzędzia do jego wgrywania (flashera) dla płyty głównej ECS K7S5A. Zalecane jest użycie najnowszej wersji BIOS-u dedykowanej konkretnemu modelowi i rewizji płyty, którą można odczytać z oznaczeń na laminacie (np. Rev.3.0). Wskazano oficjalne źródła do pobrania BIOS-u i flashera, w tym BIOS dla wersji Pro. Użytkownik ma problemy z uruchomieniem komputera po wgraniu BIOS-u – brak obrazu na monitorze, pomarańczowa dioda zamiast zielonej, brak sygnałów dźwiękowych. Sugerowano reset CMOS przez wyjęcie baterii i zwarcie styków, odłączenie wszystkich urządzeń peryferyjnych, testowanie z minimalną konfiguracją (tylko procesor). Pojawiły się podejrzenia uszkodzenia kości BIOS-u, częściowego programowania BIOS-u (bootblock), problemów z kartą graficzną AGP i pamięcią RAM. Zalecano testowanie z kartą PCI zamiast AGP oraz ewentualne użycie programatora do kości BIOS, jeśli dostępny. Wskazano, że uszkodzona kość BIOS uniemożliwia wgranie nowego BIOS-u. Użytkownik zgłasza trudności z flasherem pod DOS, poszukując prostego narzędzia alternatywnego do Winflashera. Porady obejmują także sprawdzenie zasilacza pod kątem prawidłowego napięcia, które może wpływać na stabilność systemu i poprawne działanie płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA