logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS k7s5a padł bios podczas flashowania

snayper007 20 Sty 2006 09:17 1802 16
REKLAMA
  • #1 2198545
    snayper007
    Poziom 11  
    Wgrywałem wczoraj bios do płyty ecs k7s5a i podczas fleshowania pojawił sie czarny ekran dysk wydał dziwny dzwięk i koniec. Komputer juz sie nie włączył.
    Pytanie czy w Poznaniu jest mi ktos wstanie pomoc zaprogramowac bios?
  • REKLAMA
  • #2 2198747
    elektrologos
    Poziom 12  
    Ja moge ale wysyłkowo.
  • #3 2199213
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Probowales nagrac bios pod nazwa amiboot.rom na dyskietke i nacisnac podczas startu ctrl+home ?
  • #4 2199434
    snayper007
    Poziom 11  
    Nie startuje mi komp wiec nie moge nic zrobic.

Dodano po 37 [sekundy]:

elektrologos napisał:
    Ja moge ale wysyłkowo.

Jak cena?
  • #5 2199528
    muir86
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    nie oplaca sie inwestowac w ta plyte ! tez ja mialem i wiem jest poprostu beznadziejna! wymien ja na jakiegos gigabyte'a badz epoxa! ewentualnie asus badz abit :P dorwiesz na allegro cos w ghranicach 50-150 w zaleznosci od tego co potrzebujesz
  • REKLAMA
  • #6 2199593
    arko
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    he he ja tak samo ostatnio ulepszylem tego smiecia.
    Chcialem wgrac nowy bios i po resecie juz nie obudzila sie.
    Zostawilem ja na czesci bo nie ma sensu przywracac do zycia tego smiecia ECSa.

Nigdy wiecej ECSa!
  • #7 2199716
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Spróbuj tak jak radzi Kolobos.Na dyskietce tylko bios,zmień mu nazwę na amiboot.rom i przy tej kombinacji klawiszy przy starcie kompa powinien wczytać bios.Najlepiej żeby to był bios którego używałeś dotychczas,bo pewny.A rady typu kup sobie inną płytę radzę zachować dla siebie w podobnym przypadku.
  • REKLAMA
  • #8 2199720
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    muir86 napisał:
    nie oplaca sie inwestowac w ta plyte ! tez ja mialem i wiem jest po prostu beznadziejna! wymien ja na jakiegos gigabyte'a badz epoxa! ewentualnie asus badz abit :P dorwiesz na allegro cos w ghranicach 50-150 w zaleznosci od tego co potrzebujesz

Ja ostatnio wymieniłem na inną i okazało się, że szybciutko przeprosiłem się z ECS, bo chipset SIS 735 jest bardziej wydajny od każdej VIA pod kątem obciążenia procesora w czasie przesyłów PCI-AGP, a to ze względu na magistralę międzymostkową.
    Widać to po obciążeniu proca w czasie np kopiowania dysk-dysk i oglądania TV w międzyczasie.
  • #9 2199917
    nikifor123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    jako ,że plyta jest martwa pozostaje ci tylko zaprogramowanie kości zewnetrznie.Mozesz to zrobić programatorem np:Wilem ale i tak jest potrzebny pc.Proponuje udać się do warsztatu rtv -tam powinni mieć programator no i oczywiście mieć ze sobą kość biosu i wsad.Wejdz na
    http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/SiteMap/SearchResult.aspx?q=k7s5a&f=Downloads&MenuID=0&LanID=0
    tam znajdziesz.Mogę ci przeslać orginalny z 2002r CHB 0809 .Sciągając bios zwroc uwagę czy to jest wersja do twojej płyty.K7S5A -wersja bez lanu
  • #10 2199970
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Skoro komputer w ogole sie nie uruchamia to problemem raczej nie jest bios.
    Warto sprobowac odlaczyc np. dysk ktory jak piszesz wydal dziwny dzwiek i sprobowac uruchamic bez niego, jak dalej nie ruszy to podmienic zasilacz na inny i odlaczyc wszystkie zbedne podzespoly.
  • #11 2202400
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    mam taka sama plyte i nienarzekam (o/c bios) komp naprawde bardzo dobrze mi dziala jesli chcesz przeprogramuje ci kostke za free jedynie kosztowac bedzie cie wysylka ale to juz groszowe sprawy jesli jestes zainteresowany napisz mi na maila
  • #12 2202580
    snayper007
    Poziom 11  
    Nowy objaw komputer stał ok 12h bez podłączonego zasilania. Poczytałem odpowiedzi na forum nagralem na dyskietke plik amiboot.rom i kom sie wlaczył (HURRRRRRRRRAAAAAAAAAA) podziałał ok 2 h. Zawiesił sie i po resecie juz nie odpalił. NIe wiem co jest. Ale tak sobie mysle ze to moze zbieg okoliczności ze wgrywałem bios i kom sie nie wlaczył bo jak by było cos nie tak z biosem to by wogole nie działa. Czy to moze byc zasilacz?

P.S. Czy ktos wie jako poznac wersje bo według strony sa K7S5A (1.1) K7S5A(3.1) I K7S5A (3.1B)
  • REKLAMA
  • #13 2202596
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Na plycie w okolicach ostatniego slotu pci masz naklejke z numerem wersji.
    Oczywiscie, ze powodem moze byc zasilacz o czym Ci juz wczesniej napisalem.
  • #14 2203330
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Wersja jest napłycie, pomiędzy slotami PCI.

Jeśłi ci się nie włącza, a wykluczasz bios, to spróbuj manewru włączenia komputera z wciśniętym RESETem - w tej płycie powoduje to reset ustawień BIOSu.
    Często pomaga.

Albo padły ci kondensatory.

[/img]
  • #15 2203516
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witam .
    Mam podobny problem . Startują wentylatory . Napięcia OK. Bios podmieniłem ze sprawnej płyty . W głośniku systemowym - cisza . Wszystkie podzespoły przeniesione na spraną płytę działają . Złom ? . Czy jeszcze warto coś sprawdzać .
    Pozdrawiam
  • #16 2203714
    snayper007
    Poziom 11  
    Nie daje mi spokoju ta płyta. Jedno co zauważylem to jeżeli nie chce się załączyc to pomaga clear cmos zwprka na płycie i rusza. Jutro podmieniam zasilacz na inny i testuje i kolega z forum ma podesłac inny starszy bios. Dam znać o zakończeniu sprawy. A co ciekawe to zmieniałem już bios wiele razy i pierwszy raz taki objaw :(
  • #17 2203820
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Zworka pomaga w przypadku wgrania nowego biosu lub zmiany procesora . Przynajmniej jest tak w moim przypadku . Wszystkie opisane sposoby uzdrowienia płyty sprawdziłem i niestety , porażka . Uszkodzenie tkwi w elektronice . Tylko pytanie do znawców tematu , co jest uszkodzone. Problemy na niektórych płytach zaczynały się z chwilą wgrania zbyt nowej wersji biosu .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas próby flashowania BIOS-u płyty ECS K7S5A pojawił się czarny ekran i nietypowy dźwięk z dysku, po czym komputer przestał się uruchamiać. Próby przywrócenia BIOS-u metodą nagrania pliku amiboot.rom na dyskietkę i uruchomienia z kombinacją klawiszy Ctrl+Home pozwoliły na chwilowe uruchomienie systemu, jednak problem powrócił po resecie. Sugerowano zewnętrzne zaprogramowanie kości BIOS-u za pomocą programatora, dostęp do oryginalnego BIOS-u można uzyskać na stronie producenta. Wskazano również na możliwość uszkodzenia zasilacza lub kondensatorów na płycie. Reset BIOS-u poprzez zworkę CLR CMOS pomaga czasowo przywrócić działanie. Dyskusja zawierała porady dotyczące lokalizacji wersji płyty (naklejka między slotami PCI) oraz sugestie wymiany płyty na modele innych producentów (Gigabyte, Epox, Asus, Abit). Niektórzy użytkownicy podkreślali, że chipset SIS 735 w ECS K7S5A jest wydajny, mimo problemów z płytą. Ostatecznie uszkodzenie może leżeć w elektronice płyty, a nie tylko w BIOS-ie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA