logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór miksera Soundcraft czy Behringer na koncerty do 1500 zł?

PX 09 Mar 2006 21:39 5708 17
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2396163
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Lubię heble 100mm i lubię firmę Soundcraft i to bym kupił. Behringer zabija ilością komutacji (jego główna przewaga to AUX-y) i tym że ma na pokładzie efekt ale to mimo wszystko półka niżej. Musisz zdecydować czy idziesz na „ilość” czy jakość. Tak czy inaczej Soundcraft ma jeszcze jedną przewagę: dwa wejścia XLR więcej- zawsze z nich możesz zrobić stereo a częściej zapewne będziesz ich używał do mikrofonów. Pod względem wejść mikrofonowych najbiedniej wypada Yamaha. Takie jest moje zdanie ale cóż może znajdą się inne opinie.
  • #3 2396866
    Elminster
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Ja dzialam na soundcrafcie i nie narzekam. Jak narazie bez awarii. A sluzy juz z 3 latka :)
  • #4 2396960
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 613
    Moje uwagi są takie :) To, że w mikserze 12 kanałowym jest tylko 10 wejść mikrofonowych to jak dla mnie nie problem, bo praktycznie każdy używa dziś ze dwóch mikrofonów bezprzewodowych a te lepiej wpiąć w wejscia liniowe. Jak już napisał kolega Behringer daje ci 2 kanały AUX-ów i procesor "przewagi". Dlatego IMHO kluczowe jest na tym etapie odpowiedzenie sobie na pytanie - do czego mi ten mikser, do jakich realizacji. Bo jeśli te funkcje nie będą ci potrzebne to lepiej wziąć Soundcrafta. [/url]
  • REKLAMA
  • #5 2397270
    Bandolero
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Z tych dwoch polecam Soundcrafta , Behringer to najtansza i najgorsza firma na rynku , produkty slabej jakosci , wykonane nie najlepiej, slabe materiały , stąd i awaryjne i brzmieniowo nie najlepsze
  • #6 2397394
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Paweł.ko napisał:
    Behringer zabija ilością komutacji (jego główna przewaga to AUX-y)

Właśnie sobie zerknąlem na jego schemat blokowy i tylko a tory aux moga pracować jako pre. Trzeci i czwarty jest na stałe jako post, do tego jeszcze jednen z nich to procesor efektów.
  • #7 2397557
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Nie bronię Behringera bo i tak wolę Soundcrafta tylko pisząc o AUX-ach miałem na myśli właśnie fakt że jeden z czterech w Behringerze przyporządkowany jest do efektu i zostają nam jeszcze trzy (dwa pre np. na monitory jeden post). Soundcraft nie posiada wbudowanego efektu dlatego tracimy niestety jednego AUX-a na takowy i zostaje nam jeden na ewentualne monitory co czasami nie wystarcza. Gdyby Soundcraft posiadał powiedzmy cztery AUX-y problemu by w ogóle nie było.
  • REKLAMA
  • #8 2397606
    hamena
    Poziom 11  
    Witam wszystkich mam podobny problem wiec dołącze do tematu, który wybrać??

Mikser ma służyć do nagłaśniania zespołu grającego na żywo (bębny, bas, gitara, 2 klawisze, 3 wokale)

http://www.musiccenter.pl/?mod=item&g1=3&g2=19&g3=36&id=113

http://www.musiccenter.pl/?mod=item&g1=3&g2=&g3=&id=826

http://www.musiccenter.pl/?mod=item&g1=3&g2=19&g3=36&id=2418

z góry dzięki za pomoc!
  • #9 2397607
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Paweł.ko napisał:
    Nie bronię Behringera bo i tak wolę Soundcrafta tylko pisząc o AUX-ach miałem na myśli właśnie fakt że jeden z czterech w Behringerze przyporządkowany jest do efektu i zostają nam jeszcze trzy (dwa pre np. na monitory jeden post). Soundcraft nie posiada wbudowanego efektu dlatego tracimy niestety jednego AUX-a na takowy i zostaje nam jeden na ewentualne monitory co czasami nie wystarcza. Gdyby Soundcraft posiadał powiedzmy cztery AUX-y problemu by w ogóle nie było.

Teraz dopiero znalazłem, że na samym początku kolega napisał co zamierza nagłaśniać. Wydaje mi się, że na malutkiej scenie dwa tory monitorowe wystarczą - jeden dla wokalu, drugi dla instrumentalistów.
  • #11 2398051
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    hamena napisał:
    Mikser ma służyć do nagłaśniania zespołu grającego na żywo (bębny, bas, gitara, 2 klawisze, 3 wokale)

A dla monitorów bedzie oddzielny mikser czy jedne z tych trzech ? Pierwszy od razu odpada bo ma tylko jedna linię monitorową.
  • #12 2398102
    hamena
    Poziom 11  
    Monitory są tylko 2 dla wszystkich (gramy w małych pomieszczeniach ,,wesela" ) wiec nie jest to takie ważne a w razie czego mam 2 mikser

Najważniejsza jakość brzmienia i bezawaryjność

Aha, bedzie jeszcze podłączony procesor efektów
  • REKLAMA
  • #13 2398227
    PX
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    a wlasnie mam pytanko jak bym mial 2 miksery
    phonic mm1002 i tą yamahe 16/4 to można je tak połączyć zeby były 2 tak jakby razem wspolgrające?
  • Pomocny post
    #14 2398326
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    PX napisał:
    a wlasnie mam pytanko jak bym mial 2 miksery
    phonic mm1002 i tą yamahe 16/4 to można je tak połączyć zeby były 2 tak jakby razem wspolgrające?

To zależy co masz na myśli. Jeśli powiększenie ilosci wejść, to zazwyczaj sprawę załatwia wpięcie wyjsć jednego miksera w wejścia następnego. Jeśli chodzi ci o zwielokrotnienie linii wyjściowych, to rozwiazaniem jest pobarnie synału z każdego z kanałów z insera lub direc-outa i połączenie ich w ejsciami liniowymi drugiego miksera.
  • #15 2398355
    PX
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    dzięki

Dodano po 2 [minuty]:

to znaczy chodziło mi o to żebym mógł podłaczyć 12 mikrofonów a nie 10
  • #16 2398425
    hamena
    Poziom 11  
    hamena napisał:
    Witam wszystkich mam podobny problem wiec dołącze do tematu, który wybrać??

http://www.musiccenter.pl/?mod=item&g1=3&g2=19&g3=36&id=113

http://www.musiccenter.pl/?mod=item&g1=3&g2=&g3=&id=826

http://www.musiccenter.pl/?mod=item&g1=3&g2=19&g3=36&id=2418

z góry dzięki za pomoc!

Jeszcze raz wznowię zapytanie bo nadal nie wiem który wybrać :cry:
  • #17 2398541
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Cytat:
    Jeszcze raz wznowię zapytanie bo nadal nie wiem który wybrać :cry:

W zupełności dla was wystarczy E12

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru miksera do nagłośnienia niewielkich koncertów, dyskotek i imprez okolicznościowych w budżecie do 1500 zł. Porównano miksery Soundcraft i Behringer pod kątem jakości dźwięku, liczby wejść mikrofonowych, dostępnych AUX-ów oraz wbudowanych efektów. Soundcraft jest oceniany jako lepszy pod względem jakości wykonania, niezawodności i większej liczby wejść XLR, co ułatwia podłączenie mikrofonów. Behringer oferuje więcej kanałów AUX i wbudowany procesor efektów, jednak jest krytykowany za niższą jakość materiałów i awaryjność. W przypadku monitorów na małej scenie wystarczą dwa tory monitorowe, a brak wbudowanego efektu w Soundcraft wymusza użycie zewnętrznego procesora, co zmniejsza liczbę dostępnych AUX-ów. Użytkownicy sugerują, że jeśli funkcje AUX i efektów nie są kluczowe, lepiej wybrać Soundcrafta ze względu na jakość i niezawodność. Pojawiła się także kwestia łączenia dwóch mikserów (np. Phonic MM1002 i Yamaha 16/4) w celu zwiększenia liczby wejść mikrofonowych, co można osiągnąć poprzez podłączenie wyjść jednego miksera do wejść liniowych drugiego. Ostatecznie rekomendowany jest Soundcraft E12 jako wystarczający do opisanych zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA