logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu wzmacniacza CB 20dB, max 40 elementów, DIY

tumeks 10 Mar 2006 14:21 3626 11
REKLAMA
  • #1 2397900
    tumeks
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    witam elektroników, szukam shematu wzmacniacza odbioru sygnału do CB radia o jakieś 20dB. wiem że ma to firma Alan w sprzedaży, ale wole sę coś takiego sam sklepać.:).szukam schematu max 40 elementów.
    chcę po prostu lepiej odbierać kierowców , pozdrawiam tumeks
  • REKLAMA
  • #2 2397907
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    a ja wole zaproponować jednak tego Alana.
    i dalej ciągnąc to chciałbym zapytać jakie radyjko? jaka antena? jak wysoko? czy nie lepiej coś wymyślić z anteną niż w kładać pieniądze w często badziewne wzm. odbioru które bez filtrów w radio nie chodzą dobrze...

Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2397952
    tumeks
    Poziom 17  
    mam radio road alert (padło, podobne do onwy mk1), chodzi mi o to że chcę słuchać kierowców z dalszej odległości, i mam mobilówke w swoim pokoju (jestem zmuszony przez urząd) , ale za niedługo przenosze na działke i może kogoś z dalsza odbiore?? radio ma 5W pozdrawiam
  • #4 2398307
    gimof
    Poziom 27  
    no to jeżeli chcesz budować/kupować taki przedwzmacniacz to musisz z filtrami bo będziesz tylko wzmacniał szum...
    Skoro przenosisz ssię na działke to dasz wyskoki maszt , antene 5/8 lamda i będziesz miał świetny zasięg.

Pozdro
  • #5 2398416
    tumeks
    Poziom 17  
    czy jest różnica między 1/2 a 5/8 bo ja myslałem nad 1/2 fali?
  • #6 2399362
    gimof
    Poziom 27  
    No jest, 5/8 mają przeciwwagi (ostatnia wtopa) i są dłuższe przeważnie.
    Z tego co pamiętam to mają inny kąt padania co jest ważne przy DX?
    Pozdrawiam
  • #7 2399553
    tumeks
    Poziom 17  
    kurcze nie mam zbytnio kasy na taką antene ale postaram się, aha przy takim radyjku to wątpie żebym łączność DX zrobić chyba że bym od kolegi wziął alana 87. stym że mam jeszcze jeden problem posiadam kabel 75 om a nie 50 różnica jest taka że w środku jest jedna żyła a powinno być kilka i jestem pewny że to w pewnym stopniu zmniejszy moc.
    a na kabel to już mi ojciec nie pozwoli bo mam dopiero 14 lat. a już taki sprzęt :/ ohh(tak gada), pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2400523
    gimof
    Poziom 27  
    no 75Ohm ostatenie też mógłby być, jednak lepiej już ten "cienki" 50Ohm jest taki a dużo podejrzewam ze nie potrzebujesz. Antene możesz samemu wykonać, np ze starej wędki. Poszukaj na necie opisów, jeżeli nie to napisz pomyślimy coś...
  • REKLAMA
  • #9 2400549
    Jacuś I
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Polecam jak moi przedmówcy nie bawić się w budowę przedwzmaczniacza sygnału, bo to tylko strata czasu, a do anteny mobilowej to raczej efektu nie osiągniesz nawet na Alan-owskim! Jak na twoje potrzeby wystarczy do działki zwykły GP 1/2 fali, dobrze sprawuje się lokalnie i nie zbiera "śmieci" jak to czyni antena 5/8 fali (DX-owa) i zasada:dobrze zestrojona antena, odpowiednio usytuowana, na odpowiedniej wysokości jest gwarantem optymalnego odbioru! Czasem też jest tak, że same radyjka mają słabe odbiorniki w zależności od klasy urządzenia. Także nie ma co się pchać w budowę wzmacniaczy!
  • #10 2400838
    tumeks
    Poziom 17  
    kolego to się dobrze rozumiemy bo ja też jestem wędkarzem możesz coś napisać jak taką tymczasową antene zrobić z wędki? wędek mam dużo z różnych włókien, pozdrawiam
  • #11 2402505
    gimof
    Poziom 27  
    jeżeli chcesz mieć 5/8 to musisz wziąść wędke o odp. wymiarze z tego co pamiętam to ok. 6m?
    Odpowiednią cewkę do tego wykonać 4 przeciwwagi i gotowe.
    Jednak Dużo sybszym sposobobem i chyba łatwiejszym jest wykonanie dipola na 11M, wymiary stosunkowo malutkie i tanie wykonanie.

Pozdrawiam
  • #12 2402662
    tumeks
    Poziom 17  
    czy ta wędka to ma być z włókna szklanego? rooszę mi podesłać wymiary cewki i mocowania. pozdrawiam aha ja mam taką wędke 7 m ale 6 to sie skróci

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu wzmacniacza odbioru sygnału CB o wzmocnieniu około 20 dB, z maksymalnie 40 elementami, do samodzielnej budowy. Dyskusja podkreśliła, że wzmacniacz bez odpowiednich filtrów może jedynie wzmacniać szumy, co obniża jakość odbioru. Zamiast wzmacniacza, zalecano poprawę parametrów anteny – szczególnie zastosowanie anteny 5/8 fali na wysokim maszcie, co znacząco zwiększa zasięg odbioru. Porównano anteny 1/2 fali i 5/8 fali, wskazując, że 5/8 fali ma inny kąt promieniowania i wymaga przeciwwag. Wskazano także na możliwość wykonania anteny samodzielnie, np. z włókna szklanego (wędki), z odpowiednią cewką i przeciwwagami. Poruszono temat kabla antenowego – lepszy jest kabel 50 Ω zamiast 75 Ω, ze względu na mniejsze tłumienie i lepsze dopasowanie. Podkreślono, że dobrze zestrojona i odpowiednio usytuowana antena jest kluczowa dla optymalnego odbioru, a wzmacniacze sygnału w tym zastosowaniu często nie przynoszą oczekiwanych efektów, zwłaszcza przy radiotelefonach o mocy 5 W i mobilnych antenach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA