logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SM-31: Problem z przełącznikiem TAPE i słyszalnym sygnałem AUX

maciek971 10 Mar 2006 14:37 975 6
REKLAMA
  • #1 2397966
    maciek971
    Poziom 11  
    Witam mam taki problem że w moim wzmacniaczu są źródła sygnału TAPE AUX TUNER PHONO. I teraz wszystkie przyciski oprócz tape wyskakują po naciśnięcu kolejnego np. gdy włączony jest AUX i wcisne PHONO to AUX się wyłącza to jest ok. Ale z TAPE jest inaczej ponieważ te przycisk trzeba wcisnąć aby włączyć i "wycisnąć" aby wyłączyć. I tu jest problem ponieważ trzeba to robić kilka razy aby grało oba kanały z TAPE (pożna też podotykać przełącznika z różnych stron i wtedt problem też ustępuje) wygląda na to że cośnie styka. Co mżna z tym zrobić z góry dzięki.

PS.jeszcze jedno jeśli na przykład Słucham kompa (AUX) i dam TAPE a nie puszczę kasety to w tle słychać dalej kompa jak to wyłączyć.:?:
  • REKLAMA
  • #2 2398736
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane, musiałbyś to rozebrać i zobaczyć co i jak. Może wystarczy coś dogiąć lub przylutować.
    Sygnał z komputera jest wtedy cichy i są to w tylko wysokie tony? Czy jest to głośne i przeszkadza w normalnym urzytkowaniu sprzętu?
    Przesłuch ciężko będzie zlikwidować chyba że jest spowodowany jakąś usterką przełącznika wejść.
  • REKLAMA
  • #3 2399246
    maciek971
    Poziom 11  
    Słychać tylko wysokie tony i w sumie to raczej nie przeszkadza
  • #4 2402199
    MarcinG
    Poziom 30  
    No to wynika z rozmieszczenia elementów i ścieżek wewnątrz i raczej tego nie da się uniknąć. Zawsze gdzieś są jakieś pojemności, przez które powstają takie efekty.
    Jak jest zbudowany ten przełącznik?
  • REKLAMA
  • #5 2403325
    maciek971
    Poziom 11  
    Ja jestem w tych sprawach zielony i nie umiem Ci wytłumaczyć jak on jest zbudowany. A tak na chłopski rozum to to jest prostokątny przycisk który trzeba wcisnąc aby zmienić jego pozycję.
  • REKLAMA
  • #6 2405558
    MarcinG
    Poziom 30  
    Zobacz ścieżki, które dochodzą do tego przełącznika możliwe że uległy uszkodzeniu. Jak będą dobre to zostaje sam przełącznik. Może da się go rozebrać i zobaczyć co mu dolega.
  • #7 2407267
    maciek971
    Poziom 11  
    Ścieżki wyglądają ok więc to chyba coś z przełącznikiem jutro zobaczę.

No i sprawdziłem ale przełączniki są całe zalane w plastikowych obudowach i nie sposób dostać się do środka. Co robić ??

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Sharp SM-31 posiada źródła sygnału TAPE, AUX, TUNER, PHONO. Problem dotyczy przełącznika TAPE, który wymaga kilkukrotnego wciskania, aby aktywować oba kanały, co wskazuje na możliwe uszkodzenie styków lub przełącznika. Dotykanie przełącznika z różnych stron czasowo rozwiązuje problem. Ścieżki do przełącznika zostały sprawdzone i są nienaruszone, jednak przełączniki są zalane plastikową obudową, co uniemożliwia łatwy dostęp i naprawę. Dodatkowo, przy przełączeniu z AUX na TAPE bez włożonej kasety słychać w tle cichy sygnał z AUX, głównie wysokie tony, co jest efektem pojemnościowym i przesłuchami wewnątrz układu, trudnym do wyeliminowania bez ingerencji w konstrukcję przełącznika lub układu wejściowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA