logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sharp rt 31 - Brak dźwięku w prawym kanale po wymianie głowicy

SET-01 29 Mar 2020 11:43 738 10
REKLAMA
  • #1 18568973
    SET-01
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Deck Sharp rt31 - nie gra jeden kanał.
    Jest to magnetofon słabej jakości, jednak chciałbym go naprawić. Posiada wyjścia liniowe i słuchawkowe, na obydwu efekt taki sam. Stukając w głowicę odczytu, reaguje tylko lewy kanał. Wymieniłem głowicę na nową, lecz usterka pozostała. Pomiar napięcia na uzwojeniu wtórnym transformatora 15,3 V. Po stabilizatorze L7815 wynosi 14,97 V, więc zasilanie ok. Bezpiecznik 800 mA także sprawny. Wynik pomiaru na wyjściu, zarówno na włączonym play, jak i bez
    Lewy kanał -1,2 mV / -0,7 mV
    Prawy kanał -1,0 mV / -0,8 mV.

Pomiary zrobiłem także w punktach kontrolnych.
    Sekcja BIOS OSC.
    TP 101 = 0 mV / bez obciążenia to samo
    TP 201 Podłączenie miernika powoduje wściekłe przebicie w głośnikach, miernik wskazuje -1,5 mV / pod obciążeniem 0.
    TP 301 = -3,9 mV / Obciążenie = -4mV.
    Sekcja DOLBY AMP
    TP 202 = -0,7 mV / Ob. = -0,8 mV.
    TP 203 = -2,8 mV / Ob. = -2,5 mV.
    Znajdują się tutaj dwa układy scalone NE 646B, 8111.
    W sekcji BP AMP jest układ scalony LA 3160, i drugi w sekcji APSS odpowiadające za pre amp.
    Nie mam wiedzy by zinterpretować schemat, dlatego poproszę o pomoc i sugestię w poszukiwaniu usterki.
    Załączniki:
    • rt31.pdf (2.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18569295
    dioda1207
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Tak na szybko sprawdź dźwignię zapis-odczyt .Podczas odtwarzania dociśnij palcem w prawo przesuwny przełącznik zapis - odczyt na płycie ( długi poziomy pasek ).Jeśli problem ustąpi wyregulować siłę naciągu dźwigni a przy trzaskach wyczyścić przełącznik środkiem do czyszczenia potencjometrów.

Dodano po 7 [minuty]:

Sprawdź kondensatory elektrolityczne .Możesz porównać jeden kanał z drugim.Czy diody na nieczynnym kanale świecą się wszystkie ?
  • REKLAMA
  • #3 18569586
    SET-01
    Poziom 13  
    Przełącznik zapisu/odczytu czyściłem przed wymianą głowicy, to raczej nie on jest przyczyną.
    Przepraszam wkradł się błąd. Wskaźniki wysterowania nie świecą na lewym, nieczynnym kanale.
    Na prawym podążają zgodnie z odtwarzanym dźwiękiem
  • #4 18569840
    dioda1207
    Poziom 13  
    Czy przy zapisie jest taka sama sytuacja ? Brak reakcji wskaźników ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18569926
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1905
    SET-01 napisał:

Nie mam wiedzy by zinterpretować schemat, dlatego poproszę o pomoc i sugestię w poszukiwaniu usterki.

Rozumiem, ze ścieżki sygnału nie jesteś w stanie prześledzić na schemacie?
    W takim razie zaopatrz się w kawałek odizolowanego przewodu, trzymaj go w palcach i przy włączonym odczycie po kolei, od końca ścieżki sygnału (od wyjścia) dotykaj kolejno punktów lewego kanału, które podam poniżej i sprawdzaj, czy słychać brum w głośniku podłączonym do wzmacniacza. Podaj w którym z punktów brumu nie będzie słychać:

- R124 (obydwa końce)
    - C123 (plusowa końcówka)
    - C121 (obydwie końcówki)
    - C108 (obydwie końcówki)
    - C106 (obydwie końcówki)
    - C101 (obydwie końcówki)

SET-01 napisał:
    Deck Sharp rt31 -
    Jest to magnetofon słabej jakości,

Bez przesady. High-end to to nie jest, ale nie można powiedzieć że jest słabej jakości.
  • #6 18570121
    SET-01
    Poziom 13  
    Sam nie prześledzę poprawnie ścieżki na schemacie, ale postaram się sprawdzić kierując się ww radą. Za chwilę napiszę wynik, tylko poskładam decka, gdyż wyjąłem płytę by sprawdzić stan lutów.

Dodano po 47 [minuty]:

Zarówno podczas zapisu, jak i odczytu magnetofon gra tylko na prawym.

R 124
    minus brum w nieczynnym kanale.
    plus tak samo, brumi lewy kanał.

C 123
    plus brum w prawym kanale

C 121
    minus brum w prawym kanale

C 108, C 106, C 101
    minus brum w prawym kanale

Lewy kanał odezwał się tylko na obydwu biegunach R 124.
  • #7 18570438
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1905
    Jakim cudem brumi prawy kanał przy dotykaniu +C123, C121, C108, C016 i C101 to nie wiem, mam nadzieję, że nie pomyliłeś kanałów (również w podłączeniach magnetofon-wzmacniacz-kolumny) a na schemacie nie ma błędu w oznaczeniu kanałów. Być może ten brum w prawym kanale wynika tylko z jakichś przesłuchów międzykanałowych w układzie magnetofonu.

Tytuł wątku jest brak działania lewego kanału, tak się tylko upewniam.

Tak czy inaczej pierwszym podejrzanym jest teraz kondensator elektrolityczny C123, nie "przepuszcza" sygnału lewego kanału i należałoby go podmienić. Sprawdź jeszcze co się dzieje jak dotykasz minusa kondensatora C123, żeby wyeliminować jakąś usterkę w samym przełączniku zapis-odczyt (sekcji SW1-K tego przełącznika).
  • #8 18570546
    SET-01
    Poziom 13  
    Gdy dotykam minusa C 123, słuchać brum w obu kanałach. To samo gdy dotykam plusa. Brum w prawym jest wyraźnie głośniejszy.
    Tytuł się zgadza. Prawy kanał tylko sprawny. By wyeliminować złe podłączenie, do wzmacniacza wpięty jest kabel z wtyczką din. Wyjście ze wzmacniacza sprawdzam również na słuchawkach. Wszystko włącznie z wskaźnikami twierdzi że lewy nie gra. Mam nowy kondensator 4,7uF/50v zabieram się za wymianę.
  • #9 18570707
    dioda1207
    Poziom 13  
    Jeśli posiadasz miernik sprawdź rezystancję między minusem C123 a minusem C135 powinna wynosić wartość rezystora R124 1,5kOchm. ( sprawdzisz przełącznik SW1-K )
  • REKLAMA
  • #10 18570752
    SET-01
    Poziom 13  
    Cytat:
    Jeśli posiadasz miernik sprawdź rezystancję między minusem C123 a minusem C135 powinna wynosić wartość rezystora R124 1,5kOchm. ( sprawdzisz przełącznik SW1-K )

Sprawdzone = 1,47 kOhm.

kris8888 napisał:
    Bez przesady. High-end to to nie jest, ale nie można powiedzieć że jest słabej jakości.

Jest w tym wiele prawdy, większość sprzętu zrobionego w Japonii w latach '80 ub. wieku ma dobrą jakość.
    Sprawdzę z którego gniazda rca wychodzi sygnał i po ścieżce spróbuje zidentyfikować który to kanał, by być pewnym na 200%
    Przepraszam od początku zrobiłem błąd, nie zaczynając od tego.
    Dolne gniazdo jest sprawne, z którego sygnał przez zworki trafia na punkt Q 204. Ze schematu wynika że jest to lewy kanał. więc nie gra prawy. Zmyliło mnie, jak się okazuje uszkodzone wysterowanie, pokazujące na odwrót.
    Dlatego kolega kris8888 nie rozumiał co się dzieje, i dało mi to do myślenia.
    Jeszcze raz przepraszam za błędną identyfikację, szukaliśmy nie w tym kanale.
  • #11 18664025
    SET-01
    Poziom 13  
    W moim przypadku za brak sygnału w jednym kanale odpowiedzialny był uszkodzony układ NE646. Dziękuje użytkownikom forum za pomoc, szczególnie koledze dioda1207 :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z magnetofonem Sharp RT-31, w którym nie działa lewy kanał dźwięku po wymianie głowicy. Pomimo sprawdzenia zasilania, bezpiecznika oraz przełącznika zapisu/odczytu, problem pozostał. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych oraz ścieżek sygnału. Po dalszych testach okazało się, że uszkodzony był układ scalony NE646, co było przyczyną braku sygnału w lewym kanale. Użytkownik podziękował za pomoc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA