logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia dźwięku przy odtwarzaniu z CD-RW LiteOn i DVD-ROM LG GDR 8163b

10 Mar 2006 18:06 1956 17
REKLAMA
  • #1 2398790
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2399473
    666Karol666
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Sxx napisał:
    bios mi wykrywa że one maja ustawiony tryb transferu PIO 4 a w menadźerze urządzeń wykrywa bierzący tryb transferu Multi-World DMA tryb drugi.

Spróbuj zmienić biosa oraz sprawdź ustawienie zworek. Przyczyną może być zbyt stary bios...
  • REKLAMA
  • #3 2399524
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2401680
    666Karol666
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja miałem problem z napędem LG. Zainstalowałem aktualizację bios`a stosowną do modelu nadrywarki. Wejdź na google i wpisz w wyszukiwarce model swojej nagrywarki. Może pomóc. Pozdrawiam i załączam link:

http://www.cdrinfo.pl/hardware/LiteOn
  • REKLAMA
  • #5 2402552
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2402579
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    to moze wystarczy po prostu zainstalowac sterowniki IDE w windowsie - uzywasz tych dostarczonych z systemem, czy doinstalowywales te od producenta?
  • #7 2402633
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 2402736
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2427816
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2427829
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    666Karol666 napisał:
    Sxx napisał:
    bios mi wykrywa że one maja ustawiony tryb transferu PIO 4 a w menadźerze urządzeń wykrywa bierzący tryb transferu Multi-World DMA tryb drugi.

Spróbuj zmienić biosa oraz sprawdź ustawienie zworek. Przyczyną może być zbyt stary bios...

Za pisanie takich bzdur powinni dawac ostrzezenia:!:

Wejdz w Panel Sterowania --> Dzwiek i Urzadzenia audio --> Wejdz w Regulacje Glosnosci i zaznacz ptaszka Wycisz przy Audio CD.
  • #11 2427856
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2428241
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2428280
    daywalker1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    no coz nie raz juz mialem podobny problem ze napedy zamiast chodzic na UDMA chodzily na PIO i czasami wystarczy zmiana przewodu IDE z ktorym moze byc cos nie tak lub byc moze masz podlaczony kabel o zbyt duzej ilosci zyl taki jak do dysku twardego lub odwrotnie sprobuj z tym pokombinowac
    ja np mam nagrywarke Pioneera na ATA66 wiec musze miec taki kabel jak do twardziela ale jesli masz napedy na ATA33 jak sadze wystarczy ten standardowy do napedow a swoja droga na takich plytach jak twoja nagrywarka Liteona czesto robi problemy przerabialem to juz na ECS i ASRock czasem nie bylo wyjscia dla dla poprawnego dzialania trzeba bylo zostawic tylko jeden naped
  • #14 2428592
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    SxX napisał:
    Mam to wyciszone, a tak poza tym to nie mam podłączonego żadnego z tych napędów do dźwiękówki. Problem tkwi w karcie sound blaster tylko że nie wiem jak go rozwiązać.

Wycisz wszystko poza "Regulacja glosnosci" oraz "Wave".
  • #15 2433192
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 2433587
    daywalker1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    tak jak mowilem poprostu napedy na ATA33 nie zawsze dobrze pracuja na tasmach 80 zylowych z niektorymi plytami pozdrawiam
  • #17 2433628
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2454056
    popaw1
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Jeśli możesz to spróbuj przełożyć kartę dźwiękową w inny slot PCI, jak wyglądają u ciebie przerwania? Resetowanie się komputera jest najczęściej spowodowane jakimś problemem sprzętowym. Jeśli masz jakieś urządzenia zainstalowane z których nie korzystasz jak np com2 to powyłączaj je w biosie bo zajmują tylko niepotrzebnie przerwania. Jeśli k.dźwiękowa jest na jednym przerwaniu z innym urządzeniem to możesz mieć z nią problemy, choć nie zawsze. Ale postaraj się aby tylko SB Livie był na jednym przerwaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zakłóceń dźwięku podczas odtwarzania filmów i muzyki z płyt CD-RW LiteOn LTR-52327S oraz DVD-ROM LG GDR-8163b podłączonych na taśmie IDE na kanale secondary (LiteOn jako master, LG jako slave). Pomimo włączonego DMA, BIOS wykrywa tryb transferu PIO 4, a menedżer urządzeń wskazuje Multi-Word DMA tryb 2. Zakłócenia występują także przy podłączeniu pojedynczego napędu jako master na kanale secondary, natomiast ustępują, gdy napęd jest slave na kanale primary razem z dyskiem twardym, gdzie BIOS pokazuje transfer DMA 33. Płyta główna to Mercury KOB KT133a FSX, procesor AMD Duron 900 MHz, zasilacz ATX 400 W.

Rozwiązania sugerowane w dyskusji obejmują aktualizację BIOS-u płyty głównej oraz firmware napędów, zmianę przewodów IDE (np. z 80-żyłowego na 40-żyłowy), instalację sterowników IDE od producenta zamiast domyślnych Windows, oraz sprawdzenie ustawień BIOS dotyczących kanałów IDE.

Ostatecznie źródłem problemu okazała się karta dźwiękowa Creative Sound Blaster Live 24-bit, która powodowała zakłócenia i niestabilność systemu (restarty podczas kopiowania danych). Wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS oraz zmiana ustawień przerwań i adresów w Menedżerze urządzeń może pomóc. Zalecane jest także wyciszenie niepotrzebnych kanałów audio w systemie. Przełożenie karty dźwiękowej do innego slotu PCI oraz wyłączenie nieużywanych urządzeń w BIOS może poprawić stabilność. Użytkownik rozważa pozostanie przy zintegrowanej karcie AC'97 mimo uszkodzonego kanału, gdyż z nią problemy znikają.

Podsumowując, problem zakłóceń dźwięku i niestabilności wynika z konfliktów sprzętowych i ustawień karty dźwiękowej Creative Sound Blaster Live, a nie z samych napędów CD/DVD czy ustawień DMA/Pio na taśmach IDE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA