logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD Romy nie chodzą u mnie na innym komputerze tak ?

djbully 07 Kwi 2006 01:30 1190 10
REKLAMA
  • #1 2501640
    djbully
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    problem juz trwa od pól roku, cały czas na tym samym kompie (800MHzduron,k7vza) i win98se,
    otuż cd romy odtwarzają tylko jakies drobne pliki, mozna przeglądac płyte, ale juz nie mozna skopiowac czy zainstalowac duzych plików czy programow od razu komputer zdycha bez reakcji (przewaznie czarny ekran z migającym kursorem lub obraz stanie bez reakcji, nie można nagrywać płyt.

dzieje sie to z dwoma nagrywarkami lg i ricoh i dvd romem, testowałem na innym kompie chodzą bez zarzutu. po wyłaczeniu trybu DMA da sie nagrywać i kopiowac ale obciąża to kompa.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 2502233
    Tymon Bulkowski
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    W biosie zrób Load setup defaults, postaw od nowa windowsa, wgraj sterowniki do płyty, podepnij naped do osobnej taśmy.Możesz też uaktualnić bios.
  • #3 2502260
    djbully
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Tymon Bulkowski napisał:
    W biosie zrób Load setup defaults, postaw od nowa windowsa, wgraj sterowniki do płyty, podepnij naped do osobnej taśmy.Możesz też uaktualnić bios.

bios uaktualniłem i nie wiem czy przypadkiem od tego jest wina. ma znaczenie jaką wersje sterowników do via sie wgrywa?

Dodano po 2 [godziny] 26 [minuty]:

recz dzieje sie na biosie starym ver3.2 i na nowym 3.7 juz sprawdzałem reset biosu tez nie pomógł. co może byc jeszcze winne? ratujie mnie bo mnie szlag trafi.:cry: dodatkowo ostatnio non stop przy uruchamianiu komp wskakuje bład rejestru.
  • REKLAMA
  • #4 2508623
    ddmar
    Poziom 13  
    Ehhh... Może spróbuj sformatować dysk i system przeinstalować? Może to coś ze zworkami lub/i taśmami?
  • REKLAMA
  • #5 2509340
    szmo
    Poziom 16  
    Ma znaczenie jaki VIA PACK używasz
  • #6 2511981
    evil01
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Ustaw w biosie botowanie z napedu CD-ROM jako pierwsze.
    Włóż bootowalną płytę - np z live linux (aurox, knoppix - cokolwiek tak naprawde-niektore czasopisma dolaczaja takie CD teraz- to tak na wypadek jakbys nie mial mozliwosci sciagniecia ISO).
    Jesli plyta wystartuje i pojawi sie pod koniec menu powitalne - wszystko wskazuje na to, ze nie jest to raczej wina CD-ROMU i sprzetu w kompie, a systemu operacyjnego.
    Jesli tak sie okaze - backup krytycznych rzeczy i postaw system niestety...

Info o bledzie rejestru jak na moj gust wskazuje raczej na system operacyjny .
  • #7 2512776
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Mi to wyglada na problem ze sterownikami do kontrolera lub braku ASPI (chyba dobrze pisze). Swoja droga czemu kolega meczy sie na 98 zamiast wgrac sobie XP ?
  • #8 2512795
    evil01
    Poziom 14  
    98 nie jest takei zle :)

przyszla mi jeszcze jedna rzecz do glowy :)
    spprobuj na kompie (zakladajac ze testy pokaza ze to nie wina sprzetu) przed reinstalacja calego systemu dograc cos takiego :

http://sp.up.pl

to strona nieoficjalnego service pack pod 98 - moze pomoze i moze zastapi wadliwe dll-ki lub inne pliki w systemie ... zawsze to lepsze (mniej czasochlonne) niz reinstalka systemu (choc i to moze sie okazac niezbedne)...
  • #9 2512799
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    Oczywiscie masz angielska wersje 98 ?

Niedoczytalem ze jest tez wersja dla PL :)
  • #10 2512839
    Marx666
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jak dla mnie to może wyglądać tak, że DOSowy sterownik się wgrywa przed systemem. A widzisz nazwy pełne ? czy tylko do 6 znaków ? charakterystyczne dla sterownika jest to, że na końcu dłuższych nazw plików występuje "~1".
    Jak tak masz to pewnie będziesz musiał wywalić sterownik dosowy z plików autoexec.bat i config.sys.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 2512922
    evil01
    Poziom 14  
    wydaje mi sie ze sterownik nie namieszalby az tak bardzo - wiem ze kiedys w niektorych sklepach serwisanci tak robili - dogrywali i startował z config.sys ale nie pamietam takich objawow jak te o ktorych piszesz..
    choc nie przecz ze tak moze byc .

czekamy wiec na odpowiedz autora postu - co wyjdzie po testach ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzania i kopiowania dużych plików z napędów CD-ROM, DVD oraz nagrywarek LG i Ricoh na komputerze z procesorem 800 MHz Duron, płytą główną K7VZA i systemem Windows 98 SE. Napędy działają poprawnie na innym komputerze. Po wyłączeniu trybu DMA kopiowanie i nagrywanie staje się możliwe, ale obciąża system. Sugerowano przywrócenie ustawień BIOS do domyślnych, aktualizację BIOS, instalację sterowników płyty głównej (szczególnie VIA), podłączenie napędu do osobnej taśmy IDE oraz reinstalację systemu operacyjnego. Wskazano na możliwe problemy ze sterownikami kontrolera IDE, brak lub błędy w ASPI, a także uszkodzenia systemu Windows 98 (błędy rejestru). Proponowano użycie nieoficjalnego Service Packa dla Windows 98 oraz test uruchomienia systemu z bootowalnej płyty Linux (np. Knoppix, Aurox) w celu wykluczenia problemów sprzętowych. Zwrócono uwagę na możliwe konflikty sterowników DOS ładowanych z plików autoexec.bat i config.sys, które mogą powodować błędy w działaniu napędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA