logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-C2941D - automatyczna zmiana na kanał zerowy, co zrobić?

mestrecapox 10 Mar 2006 21:47 1284 7
REKLAMA
  • #1 2399695
    mestrecapox
    Poziom 11  
    Mój problem jest następujący: posiadam telewizor sony oglądając
    program zakodowany na pierwszym, drugim lub jakimkolwiek innym kanale bez mojej ingerencji następuje "automatyczna" zmiana na kanał zerowy. Co robić?! Pomocy!!!!!!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2401866
    mestrecapox
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedz na moje zapytanie! Mam jeszcze jedno pytanie: wie
    ktoś może jaki symbol ma ten układ scalony ponieważ jestem nowicjuszem i zabardzo nie wiem o który chodzi:D Mój telewizor to: Sony KV-C2941D
  • REKLAMA
  • #4 2401900
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    Przenioslem z TV.
  • Pomocny post
    #5 2402156
    robert.szarek
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    z doswiadczenia wiem że w tych tv bardzo czesto ulegaly uszkodzeniu-moduły p.cz.uszkodzenie to polegało na czestym wystepowaniu zimnych lutow. zachecam do wylut. modulu i przegrzanie wszystkich lutów,i ponownie wlutowac w chasis.powodzenia!!!
  • REKLAMA
  • #6 2402869
    mestrecapox
    Poziom 11  
    bardzo często ulegały uszkodzeniu-moduły p.cz.
    jaki symbol mają te moduły (jaki napis mają na układzie scalonym lub jaki napis jest na kości pamięci):?::D
  • Pomocny post
    #7 2403235
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Jeśli stoisz z tyłu za TV to po prawej stronie masz pionowo osadzony moduł na którym jest głowica antenowa. Tam też jest druga metalowa puszka. Jest to moduł p.cz. Musisz wyjąć to wszysto z płyty głównej. Aby to zrobić musisz wyjąc czarne plastikowe zatyczki u góry i u dołu całego bloku. Następnie delikatnie odchylając zaczepy gniazd w płycie głównej wyjmujesz cały blok. Bezpośrednio pod nim masz pamięć SDA2546. Wymieniasz ją na oryginał lub 24c04 ale wtedy nogę 7 musisz połączyć z masą.
    Następnie wylutowujesz z wyjętej płytki p. cz./to to nad głowicą/, otwierasz i przelutowujesz widoczne wygrzane luty ze szczególnym uwzględnieniem punktów lutowniczych od zamontowanych tam filtrów kubkowych. Nie zapomnij o sprawdzeniu połączeń obudowy z płytką.

Składasz teraz wszystko z powrotem, programujesz na nowo TV i wszystko musi działać. Jeśli tak nie jest - popełniłeś gdzieś błąd, na przykład zrobiłeś sobie zwarcie w p.cz.
    Pozdrawiam!
  • #8 2410512
    mestrecapox
    Poziom 11  
    Mirex wielkie dzięki wymieniłem pamięć i wszystko OK:D

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-C2941D występuje problem z automatyczną zmianą na kanał zerowy podczas oglądania zakodowanych programów na innych kanałach. Przyczyną jest uszkodzona pamięć lub moduł p.cz. (przetwornik częstotliwości). Zaleca się wymianę pamięci SDA2546 na oryginalną lub 24c04 z modyfikacją połączenia nogi 7 do masy. Dodatkowo wskazane jest wyjęcie i przelutowanie modułu p.cz., szczególnie zimnych lutów oraz punktów lutowniczych filtrów kubkowych, a także sprawdzenie połączeń obudowy z płytką. Po ponownym złożeniu i zaprogramowaniu telewizora problem powinien zostać rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA