logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony MHC-R500 - przerywający odtwarzacz CD, problemy z synchronizacją

pawelek 17 Cze 2002 11:11 2572 4
REKLAMA
  • #1 20277
    pawelek
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam taki problem - chodzi o odtwarzacz CD, który chodzi strasznie dziwnie... Raz odtwarza, raz nie, w ogóle przerywa i traci synchronizację. Był już raz wymieniany, ale po 2 miechach padł znowu... Wieża to Sony MHC-R500 z potrójnym zmieniaczem CD. Z góry THX za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20302
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    heh...to typowy objaw w kompaktach "niskiej klasy". Tak właściwie to ciężko wyczuć o co dokładnie chodzi. Wygląda no to, że zastosowane kiepskiej jakości elementy tracą parametry wychodząc za tolerancję. Ja zazwyczaj wymieniam troszkę gratów odpowiedzialnych za śledzenie i ogniskowanie i reguluję CD od nowa. Czyszczenie układy optycznego też trzeba zrobić, ale nie tylko soczewki ogniskującej...także pryzmacik, kolimator i inne wynalazki. Przyczyna tkwi też czasami w samym detektorze. Z jakichś dziwnych powodów traci on swoją fabryczną czułość. Kompakty powyżej 1500zł (sam CD, nie wieża) są pozbawione tego typu usterek......
  • REKLAMA
  • #3 20310
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1324
    Przy laserze masz taki element ze spręzyną do przenoszenia napędu. Czasem przeskoczy o ząbek i sprężyna jest luźna i wtedy skacze. Zwiększ jej naprężenie i powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 20866
    andy_o
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    W kilku wieżach Sony miałem uszkodzoną taśmę łączącą czytnik z płytą elektroniki.Pomiar przejść omomierzem (samej taśmy) może nie wykazać przerw.Delikatne pęknięcia dadzą znać o sobie w czasie pracy,gdy taśma jest zgięta.
  • #5 21059
    Jarod
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    :cry: niestety, sam mam taką wieżę i potwierdzam regułę - to jest "low cost solution". W swoim sprzęcie nie musiałem na razie nic wymieniać, ale czyszczenie i regulację robiłem już trzykrotnie! Acha, zaobserwowałem dziwne zjawisko: jeśli nie mogę odtworzyć żadnej spośród trzech płyt (wieża "miesza i pokazuje w końcu że... nic nie ma!), to wyłączenie i włączenie zwykle przynosi skutek! Poza tym wydaje mi się, że ten sprzęt jest cholernie czuły na kurz... A z tym walczyć to problem!
REKLAMA