logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-player w wieży SONY - wyłącza się po chwili działania, co robić?

mrrudzin 02 Paź 2006 07:33 2446 11
REKLAMA
  • #1 3077065
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Wieża składa się z trzech modułów. Jednym z nich jest CD-player. Moduły są spięte ze sobą taśmami.

CD-player w wieży SONY - wyłącza się po chwili działania, co robić?

Po włączeniu zasilania moduł CD włącza się na chwilę - działa normalnie, poczym bez powodu wyłącza się. Aby ponownie "wstał" musi minąć kilka godzin. Nie pomaga rozpinanie taśm, włączanie / wyłączanie zasilania itp.

Oglądałem go w środku - na pierwszy rzut oka nie widać śladów uszkodzenia (nie czuć spalenizny itp).

tutaj znalazłem "service manual".

Czy ktoś z was miał może podobny problem?
    Jak zabrać się za naprawę?
  • REKLAMA
  • #2 3077127
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Wszystko fajnie ale w serwisówce nie ma stron ze schematami :|
    Ja bym zaczął od sprawdzenia obwodów zasilania jak cos wiecej pomierzysz to cos pokombinujemy.
  • #3 3077174
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Właśnie bez schematów trudno coś stwierdzić. W module CD jest transformator - więc najprawdopodobniej jest zasilany przez taśmę napięciem sieciowym. W module zasilacza (z tyłu urządzenia) znalazłem stabilizator (7808). Po włączeniu zasilania - zaczyna się lekko grzać - co jest oznaką że pracuje. Można stąd wnioskować że zasilacz działa. Niestety nie znając prawidłowych napięć pomiary na nic się nie zdadzą.

Może ktoś z was wie gdzie można znaleźć schemat tego playera.

Tak na marginesie:
    Ma dobre 14 lat, a wykonania mógłby pozazdrościć nie jeden obecnie produkowany sprzęt.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3080994
    robert klimowski
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    obejrzyj dokładnie kondensatory zasilające ,może tam być kondensator o bardzo dużej pojemności ok.10000µF i jest on złom (mówię na podstawie analogii z podobnym modelem)
  • Pomocny post
    #5 3081401
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2332
    Ja bym obejrzał tasmy połączeniowe i gniazda.Zobacz czy nie ma upływnośći pomiędzy pinami.
  • #6 3081799
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Kondensatory obejrzałem bardzo dokładnie - przede wszystkim te w zasilaczu i wszystkie wyglądają bez zarzutów.

Taśmy i gniazda również wyglądają ok. Próbowałem podociskać wszystkie taśmy, gniazdka oraz opukać płytki. Niestety bez rezultatów.

Cytat:

Zobacz czy nie ma upływnośći pomiędzy pinami.

może kolega dokładniej ten proces opisać?
  • REKLAMA
  • #7 3082891
    PKLab
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    Ja bym zaczał od wymiany elektrolitów ( nie muszą wyglądać na uwalone a są "death") w zasilaniu i pomiarze napięcia na procku (domyslam się ,że jeśli w module jest trafo to moduł ma swój własny proc który komunikuje się z modułem głównym w decku/wzmacniaczu) powinny pojawiać sie napięcia w ok 5V . Niekontakty (zimne luty ) w SONYM to standard więc zaraz potem przelutowałbym proca.Jeśli te zabiegi nie dadzą rezultatu sprawdziłbym płytę servo pod katem uwalonych driverów (czasem obciążają 5V i są totalne jaja) Jeśli to nie pomoże to w googlach wpisz foxel i zamów u nich serwisówkę.

pozdr
  • #8 3083500
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2332
    Miałem kiedyś właśnie taką wieżę Sony też łączona taśmami i sie drugi klocek nie włączał i okazało się ze po rozebraniu taśmy pomiedzy pinami zegara i danymi była upływność po prostu pinu były zielone i białe po wyczyszczeniu Kontaktem 60 działa do dzis dlatego napisałem.
  • REKLAMA
  • #9 3083521
    robert klimowski
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    PKlab ,w starym sonym jakość montażu jest bez zarzutu ,w życiu nie grzałem procka .to jeszcze pewno made in japan
  • #11 3084655
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Marrudzin czy ta wieża to jest MHC 6800 cos mi się tak wydaje , moja ciotka ma taką ale czy da mi ją rozbebeszyc nie wiem postaram się ale podaj model żebym bez celu ciotki nie molestował heheh

pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy modułu CD w wieży SONY MHC 2750, który po włączeniu działa chwilę, a następnie samoczynnie się wyłącza i wymaga kilku godzin przerwy, by ponownie zadziałać. Moduły połączone są taśmami, które zostały sprawdzone i nie wykazują uszkodzeń ani upływności. W zasilaczu obecny jest stabilizator 7808, który lekko się nagrzewa, co wskazuje na działanie zasilacza. Kondensatory elektrolityczne, w tym duże o pojemności około 10000 µF, zostały dokładnie obejrzane i nie wykazują uszkodzeń. Sugerowane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana elektrolitów w zasilaniu, pomiar napięć na procesorze modułu CD (około 5 V), a także przelutowanie procesora ze względu na możliwe zimne luty, które są częstą przyczyną usterek w urządzeniach SONY. Wskazano również na możliwość uszkodzenia driverów na płycie servo, które mogą przeciążać linię 5 V. W przeszłości podobne problemy były spowodowane upływnością i zabrudzeniem pinów taśm łączących moduły, co można usunąć przez czyszczenie kontaktów specjalnym preparatem. Brak dostępnych schematów utrudnia diagnozę, ale istnieje możliwość zamówienia serwisówki u dostawcy Foxel. Wieża jest wykonana w Japonii, co sugeruje wysoką jakość montażu i komponentów.
REKLAMA