logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mały dylemat. Jaka najlepsza karta radiowa na te warunki??

Sojer8 10 Mar 2006 22:30 1293 5
REKLAMA
  • #1 2399895
    Sojer8
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam. Planuje rozłożyć sieć w-lan. Obecnie zbieram sygnal o odleglosci okolo 5km. i planuje podlaczyc sasiadów. tylko jedem maly problem. teren jest troche zalesiony. Chcialbym podlaczyc sasiada ale przeszkadza mi "czubek" domu i może 1 drzewo. jest on oddalony odemnie o jakies 150m. czy jest szansa ze on sie polaczy ?? Prosze o porade jaką antene mam zastosowac przy ap-ku oraz jakie rozwiązanie jezeli chodzi o karty wi-fi oraz antenki do nich.
  • REKLAMA
  • #2 2400182
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    jeżeli to tylko czubek dachu i czubek drzewa, to połączenie powinno być dobre. Anteny Yagi (tylko nie z yagi.pl !, już lepiej kup na allegro od jakiegoś SS) lub panelowe. Karty radiowe to najlepiej kanciasty Ralink (na allegro zobaczysz o jaki chodzi). Tylko nie przesadzaj z długością kabla antenowego, 15m H-155 to maksimum, a im mniej tym lepiej.
  • REKLAMA
  • #3 2401437
    neither
    Poziom 12  
    na 150 metrow to wystarczy dobra antena panelowa, no i ma wiekszy kąt promieniowania niz yagi.

Pzdr

ps. Dlaczego ma nie kupować od YAGI_PL ? oni robią niezle anteny, nie kupuj anten wasserman bo to wielki shit
  • REKLAMA
  • #4 2401939
    Sojer8
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Czyli u klienta panelowa tak??
  • REKLAMA
  • #5 2402375
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Z kart polecam z czystym sumieniem Planet WL-8310, ale dokładnie ten model. Są na chipie Atheros i wyróżniają się bardzo dobrą czułością. Pozostałe radiówki planeta (8303, 8305, 8313) są do bani.
  • #6 2402565
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    neither napisał:
    ps. Dlaczego ma nie kupować od YAGI_PL ? oni robią niezle anteny, nie kupuj anten wasserman bo to wielki shit

Nie wiem jak inne anteny, ale yagi od nich to totalny badziew. Ręcznie zrobiona panelówka (wg. opisu 8dBi) ma porównywalne osiągi jak najdroższa Yagi 19. Kiedyś zamówiłem od nich 15 anten Yagi 16 i 19 i wszystkie tak samo źle działały. A i jeszcze konstrukcyjnie są źle wykonane, bo jak je lekko oszroni to lubią niedziałać.
REKLAMA