logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny: Yaga 19dBi czy panel 18dBi na odległość <1km przez lasek?

Killer.PL 06 Paź 2006 18:05 4773 25
  • #1 3091393
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam
    Niedługo będę podłączał klienta zasłoniętego przez lasek, od anteny mała odległość, mniej niż 1km. Teraz mam dylemat, dać mu yage 19Dbi czy jakiś panel 18Dbi. Co będzie lepsze do takich warunków?
  • #2 3091468
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Sadze ze powinienes poszukac innego rozwiazania zeby posłączyc tego klijenta. Pracowałem przez 2 miesiace jako instalator anten WIFI i wiem z doswiadczenai za kazde drzewo działa jak sciana dla fal 2,4Ghz lub 5Ghz

Chyba ze postawisz antene na najwyzszym punkcie domu tak zeby drzewa nie zasłaniały nadajnika choc to nie jest tez dobre rozwiazanie bo drzewa rozna i co bedzie za pare lat ok(2-3lata)

Mozna tez postawic maszt na dachu ja osobiscie stawiałem maszt o wysokosci max 6m na dachu klijenta ktory bardzo chciał miec internet

pozdrawiam!!!1
  • #3 3091563
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Może troche przesadziłem z tym laskiem, to poprostu pare drzewek :D mam już troche doświadczenia, ale nie wiem jakie anteny były by lepsze na takie warunki. Czy iść w stronę anten kierunkowych czy paneli. Do anteny będzie 15m h-155 i może DWL-520+, ale ten model coś nie bardzo chce chodzić z PPPoE.
  • #4 3091743
    danielkk
    Poziom 31  
    Aha...sokoro tak to to ja proponuje jakąs antene kierunkową typu jagi np 16db do 19 db i powinno byc wszystko w porzadku::):):):)
  • #5 3093827
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Wątpie ze antena yagi ci tutaj bedzie chodzic jezeli chcesz miec pewnosc i miec dobry sygnal kup antene paraboliczna z www.interline.pl te antenki sa naprawde super mowie ci nie pozalujesz
  • #6 3094033
    danielkk
    Poziom 31  
    Moja firma ma nadajniki na wiezach koscielnych i ja podłączam ludzi w odległosci ok 1,5 km od wiezy antena 16Db i wszystko działa poprawnie......
  • #7 3097400
    damianos88
    Poziom 14  
    ja podpiolem klinta na panelu, i podrodze jest drzewo, golym okiem nie widze nadajnika a sygnal klint ma 70% i chula mu elegancko necik
  • #8 3097909
    danielkk
    Poziom 31  
    a pingi jakie ma ten klijen zza drzewka?? wiesz ze potem jak to drzewo sie rozrosnie to moze byc problem...
  • #9 3098079
    Killer.PL
    Poziom 16  
    danielkk napisał:
    a pingi jakie ma ten klijen zza drzewka?? wiesz ze potem jak to drzewo sie rozrosnie to moze byc problem...

z tymi pingami to jest różnie :D u mnie jeden klient ma do nadajnika max 300m na dlinku dwl-520+ i panelu 12 na 15m kabla i 1/10 ginie :D
    Oczywiście wzorowa widoczność optyczna.
  • #10 3098208
    damianos88
    Poziom 14  
    pingi leca zazwyczaj po 20 - 30 czasem dojdzie do 200, i czasem zgubi pakiet, klientka nie nazeka ze wolno chodzi wyciaga jej 60kB/s tyle co ma przypisane
  • #11 3098472
    danielkk
    Poziom 31  
    to mało troche .... jak ja pracowałem w firmie to pingi były rzedy 4ms i sciaganie leciało 300kB/s to dopiero smiga necik super....ale jak klijentka nie narzeka to spoko...tylko sprawdz jeszcze jak sie bedzie wszystko zachowywało podczas deszczu i opadow sniegu...Pozdrawiam:)
  • #12 3098811
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6427
    Przeciętnemu użytkownikowi pingi na poziomie 100ms czy 10% traconych pakietów w niczym nie przeszkadza, nie przesadzajcie, jeśli łącze ze stacją jest zestawione na 1Mbps a pasmo przydzielone na routerze do Internetu 320kbps to będzie elegancko chodziło i pozwoli na 100% wykorzystanie łącza. Na dobrą sprawę jakie znaczenie ma to czy ping jest 1ms czy 100ms, jak dla mnie to bez różnicy, pliki ściągają się tak samo szybko a czy strona załaduje się 1s szybciej czy wolniej... co za różnica, no dobra może dla VoIP ma to jakieś znaczenia (ale ja tam wolę zwykły telefon). Jakiś odsetek traconych pakietów na radiówce zawsze jest, jak nie jest to powyżej 1/4 to nie ma się specjalnie czym przejmować.
  • #13 3098820
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    Proste..Zaleta YAGI jest moc...ale wada wezszy kat niz przy wiekszosci anten panelowych...PANEL natomiat ma wiekszy kąt (tak na zdrowy chlopski rozum to np.łapie ci sygnal z obu stron drzewa,jakies odbicie moze tez.. itp.)natomiast YAGA mozesz probwac sie przestrzelic...wybor zalezy od Ciebie..musialbym to zobaczyc optycznie zeby wybrac...KILER.PL mam do Ciebie sprawe,moge prosic nr gg??
  • #14 3101960
    kamdul
    Poziom 11  
    na taką odleglosc to czy panel czy yagi nie ma zbytniego znaczenia. osobiscie wybral bym yagi. Lecz mowimy tu o antenach ktore maja PRAWDZIWE parametry potwierdzone odpowiednimi badaniami! nie takich paneli (12dbi) w ktorych biquad lepiej by wygiol moj syn! tu liczy sie precyzja. ! nie mowiac juz o 5gh. obecnie do siebie do sieci biore od jednego goscia z allegro i jest to poprostu NIEBO a ZIEMIA z porownaniem z tymi "swietnymi" firmami jak NETUS, czy DIPOL nie mowiac juz o Wassermanie.... szkoda gadac.... jak ludzie wierzą w te 20 dbi
  • #15 3102396
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    heh,wiekszosc panli z allegro to wlasnie biqady...I naprawde napewno Twoj syn wygioł by lepiej :P
  • #16 4296773
    bluedragon
    Poziom 11  
    mam pytanie nie znam sie na tym czy do odbioru netu w ten sposób potrzebna jest karta radiowa czy wystarczy zwykła sieciowa
  • #17 4297099
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Do sieci radiowej potrzebna jest karta sieciowa radiowa z wbudowana antena lub wyjsciem na antene zewnetrzna.
  • #18 4297190
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    gdzieś na początku przeczytałem o H-155, 15m to zdecydowanie za dużo ! max 4m :) a jak nie wiadomo która antena będzie lepiej działać to trzeba wziąć i panel i Yagę i przetestować na której są lepsze osiągi :)
  • #19 4298018
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Polecam autorowi przeczytac sobie ten poradnik, szczegolnie wymagany zysk anteny przy okreslonej dlugosci kabla i mocy nadajnika oraz dystansie linku.
  • #20 4301533
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    jak są przeszkody typu "drzewa" to cała teoria sieci delikatnie mówiąc idzie "w las" :D

nie da sie określić jakie tłumienie ma drzewo (las) - inaczej tłumi brzoza której konary to jak sitko, inaczej dąb, którego konar może stanowić "ścianę".

W takich warunkach zanim coś zrobisz musisz zrobić pomiary. Bez tego ani rusz. Skołuj sobie jakąś fajną ( i pewną ) Yagi, wejdź do gościa na dach i sprawdź "co widać".

A i jeszcze jedno - z tymi 15 metrami kabla to miał być żart ? Gdyby był czysty teren to tak. Ale 1 km + drzewa + 15 metrów kabla = mañana...

pozdr,
    szejk
  • #21 4385648
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    Witam
    Prosze o pomoc w wyborze anteny
    Kupiłem Edimax na usb typ EW-7318usg
    Teraz potrzebuje anteny
    Zestawu potrzebuje aby łączyc sie ze swoim AP ale chce tez wykorzystac go do ewentualnej jaką antene do tego wybrac?
    Odległosc to 700 metrów
  • #23 4385907
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    Jaka wiec powinna byc antena do zabawy do 200 m?
    Tą karte mam od dawna wiec z czasem dokupie cos na artheosie

ale skupmy sie na tym pierwszym pytaniu...
  • #24 5253954
    makiozo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Mam takie pytanie. Do zestawienia takiego łącza: odległość ok. 6km, możliwe przeszkody w postaci drzew i problem też może być z krzywiznę terenu, ale jest możliwość postawienia masztu na dachu, nadajnik ma antenę paraboliczna skierowaną w moim kierunku. Jaka antena była by najlepsza i jaki odbiornik? Proszę o jakieś rady.
  • #25 5356748
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    makiozo napisał:
    możliwe przeszkody w postaci drzew i problem też może być z krzywiznę terenu

Jeśli masz jakie kolwiek przeszkody zestawienie linku jest niemożliwe...
  • #26 5367294
    klostazy
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Witam
    Znajomy w Hiszpanii ma darmowy Internet przed domem, kolega jego używa notebooka na zewnątrz domu i mu działa. Kumpel chciałby mieć w stacjonarce w domu, nie wie gdzie jest nadajnik jak daleko od jego domu.
    Kupiłem mu kartę Lantech WL54G-PCI i chciałbym mu dokupić do karty antenę na zewnątrz by mógł się podłączyć do darmowego Internetu, kabel mu jest potrzebny około 10 m. Jaką byście mi poradzili zakupić antenę dla niego.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru anteny do łącza radiowego na odległość poniżej 1 km z przeszkodą w postaci niewielkiego lasku. Użytkownicy wskazują, że drzewa znacząco tłumią sygnał radiowy na częstotliwościach 2,4 GHz i 5 GHz, co może wymagać podniesienia anteny na maszt lub dach, aby uniknąć zasłonięcia. Wybór między anteną kierunkową Yagi o zysku 16-19 dBi a panelem o zysku około 18 dBi zależy od warunków terenowych i widoczności optycznej. Yagi charakteryzuje się wyższym zyskiem i węższym kątem promieniowania, co może wymagać precyzyjnego ustawienia, natomiast anteny panelowe mają szerszy kąt, co może lepiej radzić sobie z odbiciami i częściowym zasłonięciem. Zaleca się testowanie obu typów anten w konkretnych warunkach. Ważnym aspektem jest długość kabla antenowego – 15 m kabla H-155 jest uważane za zbyt długie, co powoduje straty sygnału; optymalna długość to maksymalnie 4 m. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące jakości anten i ich rzeczywistych parametrów, z krytyką tanich paneli biquad oraz podkreśleniem znaczenia precyzyjnych, sprawdzonych anten. Wskazano również, że przy przeszkodach terenowych i drzewach teoretyczne parametry anten mogą nie mieć zastosowania i konieczne są pomiary w terenie. Dodatkowo poruszono kwestie jakości połączenia, takie jak opóźnienia (ping) i utrata pakietów, które mogą być akceptowalne dla przeciętnego użytkownika, ale zależą od warunków i sprzętu. Wspomniano modele kart sieciowych i urządzeń, które mogą mieć problemy z PPPoE lub zasięgiem. Podsumowując, do łącza poniżej 1 km przez lasek rekomenduje się antenę kierunkową Yagi lub panelową, z uwzględnieniem testów w terenie, minimalizacją długości kabla oraz podniesieniem anteny ponad przeszkody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA